Početna strana
 
Šta su HIV i sida?
Kako se prenosi HIV?
Ima li leka?
AIDS u Srbiji
Ko dobija sidu?
Da li treba da se testiram?
Upravo su ti saopšteni rezultati
Šta je "siguran seks"?
U čemu je stvar sa kondomima?
Upomoć! Pukao mi je kondom!
Upotreba kondoma
Upotreba droga i HIV


Click Here!

Postoji mnogo razloga za testiranje na virus HIV-a. Možda ste se upravo upustili u novu vezu ili ste nedavno bili skloni riskantnom ponašanju. Šta god da je u pitanju, evo nekoliko razloga da se posavetujete sa svojim lekarom o testiranju:

· imali ste seksualni odnos (vaginalni, oralni, ili analni) bez kondoma ili dentalne zaštite (tanki, četvrtasti komadić lateksa ili poliuretana za oralni seks)

· saznali ste da vaš partner nije bio dosledan monogamnoj vezi (imao je seksualni odnos sa drugim partnerom)

· seksualno su vas napastvovali

· pukao vam je kondom

· delili ste iglu ili špric prilikom ubrizgavanja droga (uključujući steroide) ili bušenja tela, tetovaže ili bilo kog drugog razloga

· imali ste nekoliko seksualnih partnera istovremeno

· otkrili ste da je vaš partner delio iglu

· otkrili ste da je bivši ili sadašnji partner zaražen HIV-om

· otkrili ste da je partner bio izložen HIV-u

· nedavno ste zaraženi drugom polnom bolešću

· trudni ste

Kako test funkcioniše: Kada se testirate na HIV, laboratorija u krvi traži antitela koja vaš imunitet proizvodi da bi se odbranio od  virusa HIV-a. Iako ova antitetla ne mogu uništiti virus, njihovo prisustvo u krvi može da posluži kao potvrda da ste zaraženi. Ako se na testu otkrije prisustvo antitela vaš  HIV test biće pozitivan.

Kada se testirati: Većina testova mogu da otkriju HIV u roku od tri meseca od prvobitnog izlaganja, ali je ponekad potrebno da prođe i šest meseci da bi antitela dostigla broj koji će se lako otkriti. Najčešće se testiranje preporučuje šest meseci od poslednjeg mogućeg izlaganja.

 

www.b92.net