VASI KOMENTARI | B92 O PARADI | FORUM | FOTO-GALERIJARAZBIJANJE GAY PARADE
Beograd, 30. jun 2001SAOPSTENJA POLITICKIH GRUPA I NVO

 

SAOPSTENJE ORGANIZATORA
POVODOM BRUTALNOG NASILJA IZVRSENOG NAD GRADJANKAMA I GRADJANIMA NA
GEJ-LEZBEJSKOJ PARADI U BEOGRADU

Organizatorke/ri proslave Medjunarodnog dana ponosa lezbejki i gej muskaraca uzasnuti su nasilnickim, fasistickim ponasanjem desnih ekstremista, koji su, 30. juna 2001. izmedju 15 i 18 casova, brutalno nasrnuli na ucesnice/ke proslave, kao i gradjanke/gradjane i novinare/ke, koji su se zatekli na Trgu republike, odnosno u ulici Srpskih vladara. Prema nasim nezvanicnim informacijama, medju inspiratorima, organizatorima i izvrsiteljima ovog nasilnog cina nalazilili su se, izmedju ostalih, clanovi pokreta Obraz, navijaci Crvene zvezde i Rada, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Skup je uredno prijavljen SUP-u Stari grad i nadlezni su upozoreni na moguce incidente. I pored korektnog odnosa policije pre skupa i obecanju da ce ucesnici skupa biti zasticeni, ocigledno je da je ostavljeno na volju svakom pripadniku policije da se ponasa kako nadje za shodno. Rezultat toga je da je vecina policajaca stajala i gledala i cak pozdravljala eskalaciju nasilja prema svakome ko se nasao u blizini, a izgledao kao moguci ucesnik skupa. Tek kada je masa napala i same pripadnike policije, pocela je adekvatana reakcija policije. Pri tome, srpska policija je u toku proteklih deset godina demonstrirala vise puta svoju sposobnost da zaustavi mnogo vece nerede od ovih koji su se juce desili, sto pokazuje da nije postojala istinska zelja da se zastite gradjani ove drzave.

Tu odluku ostro osudjujemo iz dva razloga:

1. Sa stanovista ljudskih prava, posebna ranjivost lezbejki i gej muskaraca kao marginalizovane grupe u ovom drustvu nije prepoznata i pripadnice/i ove manjinske grupe nisu zasticeni. Tokom razvoja dogadjaja, pripadnici MUP nisu adekvatno reagovali, niti su obezbedili skup u dovoljnom broju. Uprkos molbama gradjana za pomoc, policijska kola se nisu zaustavljala. Pritom, policajci su otvoreno davali homofobicne, diskriminativne izjave, tipa: ''Zasto bi ih stitili?'', ''Dobili su sta su zasluzili!'', ''Drzite se u grupi! Mi nismo dosli da stitimo njih, nego obican svet!'' itd.

2. Politika odobravanja "skupa i kontra-skupa" na istom mestu u isto vreme nastavlja taktike prethodnog rezima i nikako se ne sme primenjivati na skupove marginalizovanih drustvenih grupa. Iako je jucerasnja eskalacija nasilja ocigledan rezultata desetogodisnjeg gajenja mrznje prema svemu sto je drugacije (vera, nacija ili stavovi), nasa nova demokratska vlast je pala na jednom od prvih ispita kada su u pitanju ljudska prava. Jucerasnjom mlakom reakcijom policije, drzava i vlast su pokazala da je napad na "druge" i dalje dozvoljen, pa cak i pozeljan.

Zahtevamo da Ministarstvo unutrasnjih poslova preuzme odgovornost za sprecavanje brutalnog nasilja nad gradjankama i gradjanima ove drzave. Takodje, trazimo od nadleznog ministra, Dusana Mihajlovica, da se izjasni u vezi sa ponasanjem pripadnika MUP-a u zastiti ljudskih prava.

Podsecamo da su lezbejska i gej prava - ljudska prava - garantovana medjunarodnim pravnim normama, ciji je potpisnik i nasa zemlja. Ljudska prava su politicko pitanje - i zato ocekujemo da se nadlezni drzavni organi i politicke partije izjasne u vezi sa zastitom lezbejskih i gej prava. Ovakvi dogadjaji se ne tolerisu ni u jednoj civilizovanoj zemlji. Ukoliko vlast zeli da odvede Srbiju u Evropu, krenula je pogresnim putem.

Organizatori podsecaju da je slogan skupa glasio IMA MESTA ZA SVE NAS i da je politika gej i lezbejskog pokreta ovde i u svetu: kultura tolerancije i etika razlicitosti.

Zalimo zbog svih povredjenih na ulicama, kojih je, po nasim podacima bilo vise od cetrdeset (40). Osudjujemo svaki incident koji je juce zabelezen. Posto je politika drzave demokratizacija drustva u svim segmentima, verujemo da ce i pitanje lezbejskih i gej prava biti jedno od osnovnih sadrzaja tog procesa.

Labris i
GAYTEN-LGBT
U Beogradu, 01. jul 2001.

BEOGRADSKI CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA
NAPAD NA GRUPE SEKSUALNIH MANJINA

BEOGRAD, 02. 07. 2001. - Beogradski centar za ljudska prava najostrije osudje napad na gradjane homoseksualne i lezbejske orijentacije koji su se 30. juna mirno okupili u Beogradu, kako bi proslavili Medjunarodni dan ponosa homoseksualaca i lezbejki.

Beogradski centar za ljudska prava izrazava zabrinutost zbog izrazito nasilnog i netolerantnog stava jednog dela naseg drustva prema pripadnicima seksualnih manjina kao i zbog cinjenice da policija nije ispunila svoju obavezu da zastiti grupe koje koriste svoje pravo na mirno okupljanje. Pedeset policajaca, koliko je SUP poslao da obezbedjuju ovaj skup nije bilo dovoljno da zastiti ucesnike manifestacije.

Iako skup moze da uznemiri grupe protivne idejama okupljenih, ucesnicima javnih skupova mora se omoguciti da se bez straha od fizickog nasilja okupe. Drzava je duzna da preduzme razumne i odgovorajuce mere kako bi zakonite demonstracije mirno protekle.

Beogradski centar zahteva od nadleznih organa MUP da sprovedu neophodne radnje kako bi se pocinioci napada na grupe seksualnih manjina kaznili.

 

SAOPSTENJE ANEM-a
SILOM PREKINUTA GEJ PARADA U BEOGRADU

BEOGRAD, 30.6.2001. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom danasnjem saopstenju najostrije je protestovala povodom divljanja pripadnika nekoliko ekstremnih desnicarskih grupa na beogradskim ulicama, napada na gradjane, kao i fizickih nasrtaja na novinare koji se ponavljaju vec treci dan za redom.

Oko hiljadu navijaca, pripadnika Otacastvenog pokreta "Obraz" i "Svetosavske omladine", okupljenih po sopstvenim tvrdnjama da sprece "nemoral", razbilo je u subotu popodne prvu jugoslovensku Gej paradu, i sprecilo odrzavanje planirane tribine u Studentskom kulturnom centru. U dvocasovnoj jurnjavi i tuci po centru Beograda, pretuceno je vise od 15 ucesnika parade, homoseksualaca, slucajnih prolaznika i policajaca. Policija je potvrdila da je privedeno tridesetak nasilnika.

Medju napadnutima bili su i novinari koji su pratili manifestaciju. Povredjena je Mileva Vukic, saradnik "Ritma srca", programa Radija B 92. Pretnjama je bila izlozena i Brankica Stankovic, novinar Radija B92, a nasilnici su pokusali i da joj otmu opremu. Pripadnici "Obraza" i "Svetosavske omladine", medju kojima je bio i svestenik Zarko Gavrilovic, ponavljali su poznate optuzbe o anti-srpskom karakteru Radija B92, i vredjali novinare devedesetdvojke na verskoj i nacionalnoj osnovi.

ANEM je u svom saopstenju ukazao da nase drustvo mora ozbiljno da se suoci sa posledicama i proizvodima desetogodisnje sistematske fasizacije, sa indukovanjem strahova i mrznje prema svima koji su i najmanje drugaciji. ANEM je zahtevao od nadleznih da sprovedu detaljnu istragu o nemilim dogadjajima na beogradskim ulicama, da utvrde ko su inicijatori, organizatori i vinovnici divljanja, i protiv njih pokrenu odgovarajuce postupke, kao i da se sa punom odgovornoscu i dok to jos nije kasno suprotstave razlicitim fasistickim pokretima koji prete da izrastu u ozbiljnu prepreku demokratizaciji drustva. ANEM je posebno zatrazio da se neizostavno utvrdi i odgovornost u nadleznim sluzbama koje, iako blagovremeno obavestene od organizatora manifestacije o pretnjama koje su danima stizale, nisu bile adekvatno pripremljene da osiguraju neometano odvijanje parade i tribine i bezbednost gradjana, niti su, sto se vec treci dan za redom ponavlja, zastitili novinare koji su im naocigled bili napadani.

Veran Matic
Predsednik ANEM-a

 

FOND ZA HUMANITARNO PRAVO
PARADA HOMOSEKSUALACA - POLICIJA NIJE ISPUNILA SVOJU OBAVEZU

Fond za humanitarno pravo zahteva od policije da utvrdi identitet i podnese krivicne prijave protiv napadaca koji su pretukli vise od 15 ucesnika parade homoseksualaca i slucajnih prolaznika. Ulicnu manifestaciju seksualno razlicitih, prvu takve vrste u Srbiji, rasturila je gomila mladih: navijaca, pripadnika Otacastvenog pokreta “Obraz” i “Svetosavske omladine”.

Planirana tribina u SKC-u nije odrzana jer su nasilnici bacali kamenje na zgradu i pretukli nekoliko “razlicitih”. Policija nije bila pripremljena da obezbedi neometano odvijanje manifestacije na ulici i u zatvorenom prostoru, iako ju je organizator blagovremeno obavestio o primljenim pretnjama. Posmatraci FHP-a zapazili su zbunjenost i nerazumevanje pripadnika policije da je njihov zadatak da omoguce uzivanje prava na slobodno ispoljavanje razlicitosti.

FHP smatra da izjava nacelnika beogradskog SUP-a Boska Buhe da kao “sredina nismo sazreli za takvo iskazivanje nastranosti”, pri cemu je mislio na homoseksualce, ozbiljno upozorava na potrebu obrazovanja policije u oblasti ljudskih prava. Policajci su duzni da znaju da je njihova obaveza da omoguce uzivanje prava na okupljanje, bez obzira na (seksualnu) razlicitost ili politicka uverenja.

 

HELSINSKI ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA U SRBIJI
SAOPSTENJE ZA JAVNOST

Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji najostrije osudjuje nasilje koje su predstavnici udruzenja gradjana "Obraz" i drugi pojedinci primenili protiv ucesnika gej parade koji su se u subotu 30. juna okupili na beogradskom Trgu Republike povodom Medjunarodnog dana ponosa lezbejki i gej muskaraca. Sa iznenadjenjem skrecemo paznju javnosti da policija nije intervenisala i zastitila napadnute gradjane, sto ocigledno ukazuje na opredeljenje vlasti da policijsku zastitu ne mogu uzivati sve kategorije gradjana. Cinjenica da je policija mirno posmatrala obracunavanje pripadnika ektstremne desnice sa ucesnicima gej parade pokazuje da vlasti ne nameravaju da podjednako stite ljudska prava svih gradjana Srbije. Helsinski odbor sa zaljenjem konstatuje da tuzilastvo jos uvek nije pokrenulo postupak za zabranu organizacije "Obraz", iako je njena neofasisticka ideologija i aktivnost dobro poznata i vlastima i javnosti.

Helsinski odbor za ljudska prava ponavlja da je neophodno hitno donosenje amandmana na Ustave Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije kojima ce se garantovati pravo na razlicitu seksualnu orijentaciju i njeno ispoljavanje, kao i policijska i sudska zastita seksualnih manjina. Ovaj se korak mora preduzeti sto pre, posebno zbog toga sto se u javnosti sve cesce i sve vise pojavljuju pozivi na linc homoseksualaca od strane retrogradnih institucija, koje predvodi Srpska pravoslavna crkva. Odnos drustva prema homoseksualcima u savremenom svetu reflektuje stepen civilizovanosti tog drustva.

Za Helsinski odbor
Seska Stanojlovic, potpredsednik
Beograd, 30. jun 2001.

 

PROGLAS FORUMA PISACA

Primitivno orgijanje desnicarskih, nacionalistickih, klerikalnih i profasistickih elemenata po ulicama Beograda u subotu 30. Juna kao javni izraz ekstremne homofobije i linc ucesnika GAY PRIDE parade kao i onih koji su dosli da im pruze podrsku, najozbiljnije je upozorenje da je Srbija na raskrsnici.

Pored evropskog puta prema reformama i demokratiji, postoji i onaj drugi, prema vladavini nasilja i terora ulice. Populisticke, militantne i nacisticke snage nisu oslabile nego su, naprotiv, ojacale, ohrabrene otvorenim i skrivenim porukama koje dolaze od politicara iz opozicije ali i vlasti.

Organizacije poput Obraza, Foruma roditelja ili Svetosavske omladine, politicke partije poput SRS-a, pojedini svestenici Srpske pravoslavne crkve (kao Zarko Gavrilovic), odredjene javne licnosti (Olivera Katarina) ali, na zalost, i veliki deo gradjana, uz uglavnom nemusto i neodlucno izvestavanje medija i sustinsku nezainteresovanost policije, doveli su do toga da se GAY PRIDE parada, koja je u vecini svetskih zemalja veseo i krajnje miroljubiv dogadjaj, pretvori u najuzasniji otvoreni fizicki progon razlicitosti po ulicama naseg glavnog grada.

Istorija nas uci: ako se danas otvoreno i beskompromisno, svim raspolozivim sredstvima, ne suprostavimo ovim silama destrukcije i mrznje, sutra vec moze biti kasno.

Zato trazimo:

1.      Da se sve odgovorne politicke i kulturne institucije i pojedinci unutar tih institucija nedvosmisleno javno izjasne i hitno zauzmu stav povodom brutalnih subotnjih dogadjaja na ulicama Beograda.

2.      Da se u saradnji sa svim kulturnim i obrazovnim institucijama formira sistematski  program edukacije koja bi pripadnike snaga unutrasnjih poslova jasno i obuhvatno upoznao sa njihovim duznostima i obavezama u zastiti ljudskih prava i prava manjina.

3.      Da se uz konkretnu podrsku svih zvanicnih kulturnih i politickih institucija i kroz blisku saradnju nevladinih organizacija stvori stabilan i snazan front za kontinuiranu odbranu i promociju ljudskih prava.

4.      Da se ministar policije Dusan Mihajlovic obrati javnosti i objasni sta je preduzeo da se pronadju nasilnici kao i odgovorna lica iz MUP-a Srbije koji su, svojom nespremnoscu da zastite gradjane, neadekvatnom akcijom i neprimerenim izjavama, doprineli nasilju na ulicama Beograda.

5.      Da se oglase celnici SPC-a i objasne gradjanima da li podrzavaju nacisticko nasilje sprovodjeno u ime njihove institucije

6.      Da Vlada Srbije da zvanicno saopstenje i objasni gradjanima da li je Srbija u kojoj se nasiljem sprecava ljudsko pravo na razlicitost, ta nova zemlja kojom pokusavamo da se priblizimo civilizovanom svetu.

U Beogradu, 04.07.2001.
FORUM PISACA

 

 


© 1995-2001, B92