Dajte krv

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun, obeležen je juče u više od 180 mesta u Srbiji

Centralna manifestacija održana je na Trgu Republike u Beogradu, ispred transfuziološkog autobusa, od 12 do 14 časova. Manifestaciji su prisustvovali dr Danica Mihajlović, direktorka Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog Krsta Srbije, Vesna Milenović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, prim.dr sc.med Snežana Jovanović-Srzentić, direktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije, i mnogobrojne ugledne zvanice, novinari, građani i dobrovoljni davoaci krvi. Ovom prilikom je svim dobrovoljnim davaocima krvi upućena poruka zahvalnosti i odato priznanje, a u transfuziološkom autobusu je 53 davaoca dalo krv.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Osim manifestacije na Trgu Republike, praznik je obeležen i akcijom u Studentskom gradu, koja tradicionalno označava početak letnje kampanje u Beogradu. Studenti iz svih gradova Srbije juče su proslavili ovaj dan na najlepši mogući način, darujući krv za svoje nepoznate sugrađane. Na ovoj akciji prikupljeno je 84 jedinice krvi, a višestrukum davaocima krvi su uručena priznanja i plakete za humano angažovanje u omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

U centralnom regionu Srbije, letnju kampanju je otvorila akcija u Zaječaru, na kojoj je krv darovalo 111 davaoca, a 64 se odlučilo da prvi put postanu davaoci krvi baš 14. juna na Svetski dan dobrovoljniih davalaca krvi.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Veliki doprinos jučerašnjem danu dali su mladi ljudi, volonteri Crvenog krsta Beograda i Srbije koji su svojim optimizmom i angažmanom učinili da sve akcije budu veoma uspešne.“ULEPŠAJ DAN SEBI I DRUGIMA”

Do sada je u akciji „ULEPŠAJ DAN SEBI I DRUGIMA“, za ove četiri godine, učestvovalo oko 1000 radnika našeg preduzeća.

Za ovogodišnju akciju se prijavilo 220 radnika, što pokazuje da poseduju visok nivo svesti o potrebi da se pomogne onim ljudima kojima je ta pomoć neophodna. Takođe , zaposleni u JP „PUTEVI SRBIJE“ se odazivaju na hitne apele koje nam upućuje „INSTITUT ZA TRANSFUZIJU KRVI SRBIJE“.

Želim da iskažem zadovoljstvo zbog uvek prisutne spremnosti kolega JP „PUTEVI SRBIJE“ da se odazovu na ovakve pozive.

Direktor naplate putarine: Milenko Caković

Došla sem ovde jer mislim da ima dosta ljudi i dece kojima je ova pomoć neophodna.

Podržavamo akcije ovog tipa i uvek ću se na njih rado odazivati. Inače, zahvalila bih se organizatorima koji su odlično obavili svoj posao.

Šef odseka video nadzora: Marijana Bosić

Ovo je dobra stvar zato što je to humanitarna akcija i samim tim kad znaš da pomažeš nekom u svemu tome nema šta da ti ne nedostaje. Može samo da ti bude bolje.

Inkasant: Mirko Savić

Pa neće nedostajati zato što je to mala količina a nekome mnogo znači tih 450 ml krvi. Tako da bih preporučio svi da daju ako mogu.

Inkasant: Žunac Dragan

Drugi put dajem krv. Osećaj je odličan.

Spremačica: Snežana Stanojević“Dani Beograda”

Institut za transfuziju krvi Srbije učestvovao je u nedelju, 17. aprila u manifestaciji „Dani Beograda” posvećenoj značajnim datumima u istoriji glavnog grada. Takođe, ovog dana obeležen je i Dan opštine Stari grad. U okviru manifestacije, transfuziomobil je bio postavljen od 10 do 15h u Gospodar Jevremovoj ulici, koja je tog dana bila “Ulica susreta” i građani su bili u prilici da ovde daju krv za svoje nepoznate sugrađane.“RED PARTY” - Velika žurka svih studenata i maturanata dobrovoljnih davalaca krvi

Sinoć, 14. aprila je u Mr. Stefan Brauns garden u organizaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije održana žurka pod nazivom “Red Party”.

Proslava je bila namenjena svim studenatima i maturantima dobrovoljnim davaocima krvi, kojom smo obeležili uspešan završetak akcija dobrovoljnog davanja krvi u školskoj 2010/2011. godini. “Red Party” je tradicionalna, jedanaesta žurka organizovana u znak zahvalnosti mladim, društveno odgovornim ljudima koji su darovali krv za svoje nepoznate sugrađane.

Žurka je trajala do ranih jutarnjih časova, a uz odličnu muziku DJ-a mladi su se ludo zabavljali. Atmosfera u Stefan Braunus-u bila je ispunjena druženjem, dobrom zabavom i pozitivnim emocijama.„Dan velikog srca“

Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Beograd organizovali su „Dan velikog srca“, u nedelju 3. aprila 2011. godine, u atrijumu tržnog centra Delta City, sa početkom u 12h. Svečanost su otvorili Dečji hor „Čarolija“ pod dirigentskom palicom Leontine Pat. Pozdravnu reč uputili su Dr sc. med Gradimir Bogdanović, pomoćnik direktora Instituta i viši stručni saradnik Tomislav Radovanović, gradskog sekretarijata za zdravstvo.

„Dan otvorenog srca“ podržali su predstavnici Ministarstava zdravlja i Ministarstva sporta i omladine, Gradski sekretarijati za Sport i omladinu, Zdravstvo, učenici i profesori OŠ Marko Orašković, kao i veliki broj građana Beograda koji će doći sa svojom decom.

Ovom svečanošću najavili smo početak realizacije projekta „Osnovna škola – temelj kulture davalaštva krvi“. Cilj projekta je edukacija dece o dobrovoljnom davanju krvi od najranijeg uzrasta, a realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete.

Na „Dan velikog srca“ transfuziomobil je radio na platou ispred tržnog centra od 12 do 17h , 62-oje građana je imalo želju za humanim podvigom, a 44-oro je dalo krv. Prvi davaoci krvi, toga dana, bili su roditelji malih volontera – dece iz hora „Čarolija“.

Ovu manifestaciju su svojim angažmanom podržali „Balon Centar“ i „Balon Marketing“, koji su se pobrinuli za ukrašavanje prostora atrijuma Delta City-ja i obradovali decu balonima, konditorska kompanija Sviss Lion i Dr Oetker koja je sve prisutne počastila slatkišima, mađioničar Mihajlo Magic, koji je decu očarao magičnim trikovima, klovn Smehuljko koji je decu zasmejavo svojim gegovima. Štamparije „JPC“ i „Grafix“ su svojom donacijom flajera i plakata pomogli u informisanju posetioca.

Ovaj humani događaj medijski su ispratili TV Avala, RTV Studio B, Radio Bum Bum, Dnevni list Pravda.Ponovo radi transfuziološki autobus

Prvog dana proleća, 21. marta 2011. na Trgu Republike u 11 časova Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Beograda u društvu preduzeća „Dimničar“ iz Beograda svečano će otvoriti i obeležiti početak rada transfuziološkog autobusa. Verovanjem da susret sa dimničarem donosi sreću Institut za transfuziju krvi je odlučio da sezonu rada autobusa započne sa željom da ove godine imamo više davalaca, a samim tim da nemamo nestašice krvi tokom godine. Ovom prilikom građani će moći da se uhvate za dugme dimničara, zavrnu rukav i zajedno sa njima da daju krv. Transfuziološkiautobus će raditi svakog dana osim nedelje od 11 do 16 časova, a time će Institut za transfuziju krvi biti dostupan svim građanima u samom centru Beograda.Akcija dobrovoljnog davanja krvi “Ništa bez žena”

Na dan stogodišnjice obeležavanja međunarodnog praznika Dana žena, održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi pod sloganom “Ništa bez žena” u Domu omladine u Beogradu. Ova akcija je bila bila posvećena svim svim plemenitim, društveno odgovornim i solidarnim ženama koje dobrovoljno daruju krv.

Akciji se odazvalo 48 ljudi, od kojih je 40 dalo krv. Među davaocima je bilo 34 žena i 6 muškaraca.

Divnu atmosferu koja je juče vladala u Domu omladine ulepšale su dame u prepoznatljivim uniformama različitih profesija – žene iz policije Beograda, stjuardese, rukometašice kluba Crvena Zvezda, košarkašice kluba Voždovac, medicinske sestra Doma zdravlja Vračar, farmaceutkinje, motociklistkinje i najlepše žene Srbije.

Svojim prisustvom akciju su podržale i na taj način provomisale dobrovoljno davalaštvo krvi Nada Vasiljević iz Ministarstva zdravlja, Ljiljana Jovčić, sekretar za dečju zaštitu, dr Slobodanka Gruden, Dragana Nikolić iz Ministarstva omladine i sporta.


Poznate žene iz javnog života, Suzana Mančić, Mirjana Bobić Mojsilović, Duška Jovanić i Leontina su došle da daruju krv i time poslale poruku svim ženama da njihovo malo, nekome može značiti mnogo. Krv su darovale i dr sc. med prim. Snežana Srzentić, direktorka Instituta za trandfuziju krvi Srbije i Vušković Aleksandra, glavna sestra Odeljenja za prikupljanje krvi i komponenata krvi u Institutu.

Pored predstavnika Instituta za transfuziju krvi i Crvenog Krsta Srbije, akciji su pristutvovali mladi volonteri koji su svesrdno pomogli u organizaciji događaja .

U znak zahvalnosti ženama dobrovoljnim davaocima krvi, koje su na Dan žena odvojile svoje vreme i darovale krv, male znakove pažnje su obezbedili: izdavačke kuće Laguna, Dereta i Draslar, JKP Zelenilo, cvećare Kazablanka i Teleflora i parfimerija Pek.

Akciju su podržali i Mesara Nada, poslastičarnice Dessert i Mali Princ, Restoran Tabor, kompanija Coca-cola, a da dame uživaju u divnom prostoru i muzici pobrinuli su se Dom omladine i predstavnici Udruženja profesionalnih disk džokeja Srbije.

Ovaj humani događaj medijski su propratili RTS, RTV B92, TV Avala, Radio Studio B, Radio 202, Dnevni list Pravda i Sportnetwork.

Odsek za motivaciju i organizaciju dobrovoljnih davalaca krvi
Institut za transfuziju krvi Srbije
nada.itks@yahoo.com
www.nbti.org.rsKampanja „Ulepšajte dan sebi i drugima – dajte krv“ i značaj transfuziomobila u razvijanju kulture davanja krvi

Institut za transfuziju krvi Srbije i Radio televizija B92 realizovali su u toku 2007. godine kampanju „Ulepšajte dan sebi i drugima – dajte krv“. Kampanja je startovala 28. maja 2007. godine u Beogradu na Trgu Republike u transfuziološkom autobusu i trajala je do 30. septembra 2007. godine.

U okviru kampanje „Ulepšajte dan sebi i drugima – dajte krv“ prikupljena su sredstava za nabavku novog mobilnog transfuziološkog autobusa. Smatrali smo da bi rad u mobilnom transfuziološkom autobusu imao ne samo promotivni značaj, već bi omogućio organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi na mestima gde nisu postojali adekvatni uslovi za rad mobilnih ekipa.

Kontinuirana saradnja Instituta i RTV B92 ulazi u petu godinu, i u značajnoj meri je doprinela povećanju dostignutog nivoa davalaštva krvi u našoj zemlji.

Prvi davaoci krvi u transfuziomobil-u bili su zaposleni na RTV B92, na dan svečanog puštanja u rad, 17. maja 2010. godine. Od 18. maja do 05. juna organizovane su promotivne akcije u svim beogradskim opštinama. U 18 navedenih akcija, za davanje krvi se prijavilo 1 152 građana (145 prvi put), a krv je dalo 923 građana (94 prvi put). Najuspešnije akcije organizovane su u Obrenovcu (125 davalaca krvi), Lazarevcu (131 davalac krvi) i Mladenovcu (106 davalaca krvi).

Od 05. juna do kraja 2010. godine transfuziomobil je radio 129 dana u okviru letnje kampanje, na različitim manifestacijama i na raznim lokacijama u Beogradu i centralnoj Srbiji.

U okviru Letnje kampanje 23 akcije je organizovano u transfuziomobilu. Dve akcije su organizovane u opštinama koje ranije nisu učestvovale u Letnjoj kampanji (Pećinci i Stara Pazova) i u ovim akcijama krv je dalo 124 građana. Analiza preostale 21 akcije pokazala je porast broja davanja krvi za skoro 40% u 2010. godini kada je 1 646 građana dalo krv, u odnosu na 2009. godinu kada je krv dalo 1 180 građana. Navedeni podaci su nas opredelili da Letnju kampanju u 2011. godini koja će tradicionalno startovati 14. juna, uz očekivano učešće oko 70 gradova i opština, u potpunosti realizujemo sa transfuziomobilom.

Takođe, transfuziomobil je korišćen za promciju davalaštva krvi i organizaciju akcija na različitim manifestacijama u toku leta 2010. godine: Food Fest (13. jun), Karneval u Pančevu (18. - 19. jun), premijera filma „Pomračenje“ u Sava Centru (30. jun), škola u prirodi „Letenka“ na Fruškoj gori (10. jul), Beer Fest (17. – 18. jul), Sabor trubača u Guči (20. – 21. jul), Fish Fest (03. – 05. avgust), Manifestacija na Sajmu u Beogradu „Bezbednost na radu – preventiva i reagovanje u vanrednim situacijama“ (14. – 17. septembar), Sportska bajka u Zoo vrtu (26. septembar) i takmičenje Miss YU (18. novembar).

Analiza struktire davalaca krvi pokazuje evidentan porast broja građana koji su se prvi put u životu prijavili da daju krv, kao i građana koji su prvi put dali krv u periodu od 17. maja do 31. decembra 2010. godine, u odnosu na isti period prethodne godine. U navedenom periodu 2010. godine, u odnosu na 2009. godinu, ukupno je bilo 3 100, odnosno 36% građana više koji su se prijavili da daju krv prvi put, i 2 582, odnosno 44% građana više koji su prvi put dali krv.

U periodu 17. maja do 31. decembra 2010. godine organizovano je ukupno 147 akcija dobrovoljnog davanja krvu u transfuziomobilu. U ovim akcijama za davanje krvi se prijavilo 5 676 građana, od kojih 1 060, odnosno 18,7% prvi put. Krv je dalo 4 546 građana, od kojih 712, odnosno 15,7% prvi put. Prosečno, u svakoj akciji, za davanje krvi se prijavilo 39 građana, a krv je dao 31 građanin. Od ukupnog broja jedinica krvi koje je Institut prikupio u 2010. godini, 9,8% pripkupljeno je u transfuziomobilu.

Na osnovu prikazanih rezultata, kao i naših dosadašnjih iskustava, zaključili smo da organizovanje akcije davanja krvi u transfuziomobilu približava građanima sam čin davanja krvi i podstiče na donošenje odluke o davanju krvi. Broj građana koji su se prijavili i dali krv u transfuziomobilu, a posebno broj građana koji su to učinili prvi put, potvrđuju značaj transfuziomobila kao promotivnog sredstva u razvijanju kulture davanja krvi.

Napomena:

U 2011. godini zbog vremenskih uslova transfuziomobil je radio samo 7 dana. U navedenim akcijama za davanje krvi se prijavilo 245 građana (31 prvi put), a krv je dalo 193 građana (17 prvi put). U skladu sa Godi[njim kalendarom akcija dobrovoljnog davanja krvi u 2011. godini, planiramo da transfuziomobil kontinuirano uključimo u rad tokom aprila meseca.

Ivana Rodić
Šef Odseka za motivaciju i organizaciju dobrovoljnih davalaca krviSaopštenje Instituta za transfuziju krvi Srbije

Beograd, 29.12.2010 godine

Radno vreme Instituta tokom predstojeg praznika

Institut obaveštava građane da će tokom novogodišnjih praznika građani moći da daju krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Svetog Save 39, sledećim danima:

   - u subotu, 1.01.2011. od 08.00 h do 14.00 h i

   - ponedeljak, 3.01.2011., od 8.00 h do 14.00 h

Napominjemo da je od velike važnosti da što veći broj građana da krv tokom navedena dva dana kako bi se obezbedile dovoljne količine trombocita, neophodnih za kontinuirano lečenje hematoloških i onkoloških bolesnika.

Vek trajanja trombocita je maksimum pet dana, tako da nije moguće obezbediti dugotrajne rezerve ove komponente krvi potrebne za zbrinjavanje veoma teških bolesnika.

Unapred se zahvaljujemo svim građanima na plemenitosti, velikodušnosti i podršci i želimo im srećnu i uspešnu 2011. godinu.

Osoba za kontakte, Gordana Antuljeskov, PR Instituta, telefon 063 8806 966, 063 273 964Obaveštenje Instituta za transfuziju krvi Srbije

Beograd, 20.09.2010 godine

Institut za transfuziju krvi Srbije obaveštava javnost da su rezerve krvi smanjene i da su potrebe za krvlju veće od dnevnog priliva. Institut poziva građane da daju krv i tako omoguće pravovremeno zbrinjavanje pacijenata u beogradskim zdravstvenim ustanovama.

Građani mogu da daju krv u Institutu za transfuziju krvi Srbije, Svetog save 39, u autobusu na Trgu Republike od 12.00 do 18.00 h.

Ekipe Instituta će u ponedeljak 20.09.2010 raditi na sledećim lokacijama:
   - Ripanj, transfuziomobil u Minelu od 10-15 h
   - Smederevo, u Gradskoj skupštini od 10.00 do 16.00 h

U utorak 21.09.2010. godine, građani mogu da daju krv u Institutu i autobusu na Trgu Republike, a ekipe Instituta ce dežurati na sledećim lokacijama:
   - Banovo brdo, Požeška ulica ispred doma zdravlja, od 12.00 do 17.00 h
   - Grocka, Skupština opštine, 9.00 do 15.00 h
   - Vračar, dom zdravlja, od 11.00 do 15.00 h
   - Zvezdara, Industrija precizne mehanike, od 9.00 do 15.00 hDobrovoljno davanje krvi

Beograd, 08.09.2010 godine

U sredu 08.09.2010 godine u prostorijama privrednog društva SCT&CG MONTAŽA A.D. iz Beograda, u periodu od 08.30-12.00, sprovedena je akcija dobrovoljnog davanja krvi. Učešće u akciji uzeli su zaposleni iz ove firme kao i OGRANKA SCT D.O.O, koji su jedni od graditelja mosta preko reke Save.

Akcija je uspešno privedena kraju obzirom da se veliki broj ljudi odazvao ovom humanitarnom pozivu.Основна организација Црвеног крста Полицијске управе Врање организовала је традиционалну акцију добровољног давања крви

Врање, 03.09.2010 године

Основна организација Црвеног крста Полицијске управе Врање, организовала је традиционалну акцију добровољног давања крви поводом 7. Септембра, Дана ослобођења Врања.

На акцији је прикупљено 195 јединица крви. Учешће на акцији, узели су припадници ПУ Врање и све полицијске станице у Пчињском округу, припадници саобраћајне и граничне полиције, ПУ Пирот и ПУ Гњилане, припадници Војске Србије гарнизона Врање, грађани Врања и врањских колектива и припадници Хуманитарног удружења Телекома Србије ''Од срца''. Поред наведених, крв су дали градоначелник Врања Мирољуб Стојчић, начелник Пчињског округа Будмир Михајловић и представник кординационог тела за Прешево, господин Бранко Делибашић.

Након успешно изведене акције прикупљања драгоцене течности, ови племенити људи, посетили су предавање на тему Донација органа, које је одржано у сали Скупштине града Врања, а предавач је био директор Клинике за нефрологију Клиничког центра из Ниша, професор др. Видојко Ђорђевић. Ово предавање изазвало је веома велико интересовање свих присутних у сали.Skvoš klub "Ideal" nagrađuje

Beograd, 12.07.2010 godine

Skvoš klub « Ideal «, Ul. Vojvođanska br. 427 u Surčinu ( naselje Ledine ) daruje 100 besplatnih vaučera dobrovoljnim davaocima krvi koji u ponedeljak daju krv u jednom od transfuzioloških autobusa Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Transfuziomobil će u vremenu od 10 – 16 h raditi na prostoru parkića kod Kalenić pijace i od 12 – 18 časova na Trgu Republike. Vaučer glasi na donosioca i važi za dve osobe.

Skvoš klub Ideal Termin od jednog sata korišćenja sale donosioc vaučera će sam odrediti. Prilikom rekreacije korisnici dobijaju reket i lopticu.

Radno vreme Kluba je radnim danom od 17-24 h, a vikendom od 10 do 24 h.

Vaučer se može iskoristiti do 01. novembra 2010. godine.ЗАПОСЛЕНИ ДОБРОВОЉНО ДАЛИ КРВ У ПРОСТОРИЈАМА АПР

Београд, 6. јул 2010. године

Агенција за привредне регистре (АПР) организовала је у својим просторијама, а у сарадњи са Заводом за трансфузију, акцију добровољног давања крви. У овој акцији, која је трајала од 10 до 14 сати, крв је дао 41 запослени из АПР.

Мобилна екипа Завода за трансфузију крви била је дежурна у просторијама АПР (ул. Бранкова 25, Београд), па су се акцији добровољног давања крви, поред запослених, могли прикључити и корисници услуга АПР.

Агенцији за привредне регистре ово је треће по реду учешће у акцији добровољног давања крви која се организује у току летњег периода, у коме је највећи дефицит са резервама крви.Dajem sve od sebe

Beograd, Trg Republike 14. jun

Povodom Svetskog dana davalaca krvi, 14. juna 2010. godine, pod sloganom `Dajem sve od sebe`, u Srbiji je održan niz manifestacija. Centralni događaj se kao i ranijih godina odvijao na Trgu Republike, pored transfuziološkog autobusa, gde su sa građanima razgovarali državna sekretarka zdravlja, Dr Nevena Karanović, predsednik Crvenog krsta Srbije, prof. dr Dragan Radovanović i Dr Snežana Draškovic, direktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije. Preko pedeset građana je na Trgu Republike dalo krv. Podršku organizatorima dali su članovi pozorišne trupe ZOZO, plesne grupe Fly i Udruženje disk jockeya Srbije.

Kako je ove godine Svetski dan davalaca krvi posvećen mladima, akcija davanja krvi u novom transfuziomobilu održana je u Studentskom gradu gde je nizom prigodnih aktivnosti obeležen ovaj dan i održana akcija davanja krvi u novom transfuziomobilu kojoj se odazvalo gotovo sto stanovnika `Studenjaka`.

Svetski dan davalaca krvi, 14. jun 2010. godine

Beograd, Trg Republike 14. jun

Pod sloganom „Dajem sve od sebe“, Institut za transfuziju krvi Srbije, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, Zavod za transfuziju krvi Niš i Crveni krst Srbije zajednički će obeležiti 14. jun, Svetski dan davalaca krvi.

Centralna manifestacija povodom obeležavanja Svetskog dana davalaca krvi održaće se 14. juna na Trgu Republike u Beogradu, od 11.00 do 13.00 h, pored transfuziomobila, gde će građani moći da daju krv od 10.00 do 17.00 h.

U 12.00 h novinarima će se obratiti predstavnik Ministarstva zdravlja, Prof.dr. Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije. Direktorka Instituta za transfuziju krvi Srbije, Snežana Drašković, razgovaraće sa dobrovoljnim davaocima krvi, saradnicima i volonterima dobrovoljnog davanja krvi.

Ovom prilikom će se u promociju dobrovoljnog davanja krvi na Trgu Republike uključiti članovi pozorišne grupe Zozo, članice plesne grupe Fly i Udruženje disc jockey-a Srbije koji će animirati gradjane i pozivati ih da daju krv. Istovremeno će na glavnim gradskim trgovima slične manifestacije biti organizovane širom Srbije.

Posebna pažnja ove godine posvećena je mladim ljudima, davaocima krvi i njihovom angažovanju u promovisanju dobrovoljnog, nenagradjenog, redovnog, anonimnog davanja krvi. Tim povodom u Studentskom gradu studenti će obeležiti ovaj dan akcijom davanja krvi, izložbom fotografija sa ranijih studentskih akcija davanja krvi, a volonteri Crvenog krsta će izvesti pokaznu vežbu prve pomoći. Studentima, redovnim davaocima krvi biće uručene zahvalnice.

Građani Voždovca mogu da daju krv u transfuziomobilu

Beograd, Voždovac

Trećeg dana rada transfuziomobila građani Voždovca mogu da daju krv ispred opštine, u Ustaničkoj ulici. Do sada je transfuziomobil videlo više desetina hiljada Beograđana od kojih su mnogi odlučili da daju krv. Tako je od ponedeljka, 17. maja, do sada u transfuziomobili krv dalo preko 150 naših sugrađana. Pozivamo stanovnike opštine Voždovac da, ukoliko su punoletni, zdravi, imaju manje od 65 godina i žele da daju krv to mogu da učine na pomenutoj lokaciji.

Transfuziomobil

Institut za transfuziju krvi Srbije i B92 obaveštavaju građane da ce transfuziomobil sutra, u petak 22. maja, biti postavljen na opštini Palilula, u Tašmajdanskom parku, ispred kafea Polsednja šansa, od 7.00 do 19.00 h. Pozivamo sve zainteresovane stanovnike i građane zaposlene na opštini Palilula da daju krv u transfuziomobilu.

Dajte krv u transfuziomobilu

Beograd, 17. maj 2010.

Počeo da radi transfuziomobil nabavljen sredstvima prikupljenim tokom kampanje “Ulepšajte dan sebi i drugima, dajte krv“.

Transfuziomobil

U kampanji koju su zajednički realizovali B92 i Institut za transfuziju krvi Srbije su prikupljena sredstva za nabavku novog specijalizovanog vozila za rad na terenu - transfuziomobila.

Posle višegodišnjih napora, Institut za transfuziologiju dobio je transfuziomobil. Ovo moderno vozilo je opremljeno u skladu sa najvišim standardima. Vozilo će pomoći u skupljanju krvi, i to u celoj Srbiji.

Predsednik Upravnog odbora B92 Veran Matić iskoristio je priliku da pozove građane da budu humani i daju krv.

“Ovih dana rezerve krvi su takođe na nekom minimumu i ovo koristim i kao apel da se pojavite u prvoj instituciji u vašem mestu u kojoj možete da date krv kako se ne bi odlagale operacije i kako neki drugi problemi se ne bi događali koji iz toga proističu”, poručio je on i zatim ključeve transfuziomobila predao direktorki Instituta za transfuziju krvi.

“U svakom slučaju, želeo bih da iskoristim ovu priliku i da predam ključeve direktorki Instituta gospođi Drašković da bi koristili na najbolji mogući način ovaj transfuzimobil”, rekao je Matić.

Direktorka Instituta Snežana Drašković zahvalila se donatorima, ocenjujući da će transfuziomobil biti od velikog značaja za dalji rad ove institucije.

“Zaposleni u Institutu su izuzetno zadovoljni, srećni i počastvovani što će ubuduće krv moći da prikupljaju na terenima Srbije na jedan savremen i moderan način u jednom vozilu koje odgovara najvišim svetskim standardima”, rekla je ona.

“Naravno da bih iskoristila priliku da se darodavcima zahvalim na ovako lepom poklonu i da im kažem da oni predstavljaju i nastavljaju jednu divnu tradiciju u Srbiji ljudi koji su iz svojih kompanija pokušali da daju određena sredstva i pomognu neki opšti nacionalni interes”, poručila je Draškovićeva.

O značaju transfuziomobila za zdravstveni sistem zemlje govorio je i ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

“Autobus će pomoći Institutu za transfuziju krvi Srbije da dođe do svakog od nas i da omogući ono što svako od nas, uveren sam, oseća, a to je želja da se sopstvenim gestom pomogne onome kome je pomoć najpotrebnija. Dakle, da ulepša dan sebi dajući krv za onoga kome je tog dana to spas”, kazao je on.

Krv su u novom autobusu dali i zaposleni na B92, među kojima ima mnogo redovnih davalaca poput autorke emisije "Kažiprst" Danice Vučenić.

"Moram da kažem da je moj lični, lični, najintimniji motiv to što je moja mama zapravo radila ovaj posao koji rade ove devojke sad u ovom autobusu. Jako je dobro što će taj autobus ići po Srbiji i beogardskim opštinama, jer se i na taj način učimo solidarnosti. Ja sam navikla na ovu atmosferu davanja krvi i kao mala sam odlazila na transfuziju i gledala kako ljudi daju krv", kaže ona.

Nabavka autobusa za transfuziju ne bi bila moguća bez društveno odgovornih kompanija.

"Prepoznajemo značaj insitucije davalaštva krvi ovde u Srbiji, jer krv može zatrebati svakome i u svakom trenutku. Takođe ohrabrujemo zaposlene da dobrovoljno daju krv", rekao je Brajan Mekši, iz kompanija “US Stil Srbija”.

Nabavku transfuziomobila pomogli su: “ABS Holdings”, “Bambi Banat”, “Droga Kolinska”, “Komercijalna banka”, ITM, “Invej”, Državna Lutrija Srbije, MK Grupa, NLB Lizing, “Onore”, “Publicis”, “PSP Farman”, “US Stil Srbija”, “Tigar”, “Telekom Srbija”, “Rudnap” i “Galenika”.

Popis donatora sa tačnim iznosima svih donacija možete pronaći ovde.

Transfuziomobil će narednih 17 dana obilaziti beogradske opštine, a zatim će nastaviti turneju po Srbiji.

Veran Matić o akciji „Ulepšajte dan sebi i drugima – dajte krv“

Beograd, 13. april 2010.
U junu 2007. godine pokrenuli smo akciju „Ulepšajte dan sebi i drugima – dajte krv“, sa željom da podignemo svest o dobrovoljnom davalaštvu krvi među građanima Srbije.

Ova kampanja B92 traje bez prekida do danas i dala je povoljne rezultate kada je reč o podizanju procenta davalaštva krvi u Srbiji: pre početka akcije 2006. godine procenat davalaštva bio je 2,95%. U prvoj godini kampanje imamo povećanje na 3,08% a u drugoj na 3,27%.

U autobusu na Trgu Republike pre početka kampanje broj davalaca kretao se od 5 do 10 dok je posle početka kampanje podignut na 20 do 30 građana dnevno.

U vrednosnom smislu, kampanja je doprinela boljoj informisanosti stanovništva o potrebi za davanjem krv i podizanju nivoa svesti najšire populacije, posebno starosti od 20 do 45 godina.

Posebno ističemo unapređenju osećaja odgovornosti i solidarnosti u kompanijama u Srbiji koje su se priključile akciji kako kroz animiranje svojih zaposlenih da daju krv, tako i kroz donacije za kupovinu novog autobusa za transfuziju krvi.

Jedan od najvažnijih ciljeva akcije je to što smo želeli da predupredimo nestašice krvi tako sto ćemo pomoći Institut za transfuziju da poveća svoje kapacitete nabavkom još jednog autobusa. Ovaj autobus bi obilazio Srbiju i prikupljao krv na javnim manifestacijama na kojima se okuplja veći broj građana ili bi to činio na gradskim trgovima. Autobus koji je parkiran na Trgu Republike toliko je star da praktično ne može na takva putovanja.

Od Instituta za transfuzciju dobili smo informaciju da takav autobus u domaćoj izradi košta 200.000 eura.

Počeli smo da prikupljamo donacije i u roku od nekoliko meseci prikupili dovoljno sredstava http://www.b92.net/specijal/dajtekrv/index.php

U koordinaciji sa predsatvnicima Insituta za transfuziju odlučujemo se za domaće proizvođace Ikarbus i Beomedicinu (dobavljača unutrašnje opreme).

Ugovor sa Ikarbusom koji je trebalo da bude isporučilac autobusa je zaključen 23.06.2008 godine na 125.000 evra + PDV sa rokom isporuke od 150 dana, broj ugovora 77/2008.

Ugovor sa Beomedicinom je potpisan 03.07.2008 godine na iznos od 75.000 evra + PDV, broj ugovora 82/2008.

Fond B92 prema ugovoru izmiruje obaveze i prema Ikarbusu i prema Beomedicini i prebacuje sredstva na njihove račune.

Beomedicina preuzima od Ikarbusa autobus krajem februara 2009. U Ikarbusu već počinju štrajkovi i autobus se preuzima u nedovršenom stanju sa planom da se dovrši kada se Beomedicina odradi svoj deo posla ugradnja potrebne opreme.

U periodu od februara do maja 2009 autobus se nalazi u Beomedicini.

U maju dolaze predstavnici Instituta i Fond-a B92 u kontrolu i konstatuju da na autobusu ništa nije urađeno i da je nabavljena pogrešna oprema u odnosu na onu koja je definisana prethodno prihvaćenom ponudom.

Fond B92 raskida ugovor sa Beomedicinom 03.07.2009 zbog neispunjenja ugovornih obaveza i pokreće ponovni postupak izbora firme koja će izvršiti instalaciju medicinske opreme za transfuziju krvi.

27.08.2009. godine sa Beomedicinom sačinjeno sudsko poravnanje pred Trgovinskim sudom u Beogradu kojim je predviđeno da se sredstva koja su bila uplaćena Beomedicini za nabavku i montažu opreme za transfuzioloski autobus vrate u dve rate krajem septembra.

Beomedicina je vratila prvu ratu po sudskom poravnanju, a pošto drugu ratu nije vratila u roku predviđenom sudskim poravnanjem, 30.12.2009. godine podnet predlog za izvršenje po kojem je sudsko rešenje doneto 5.2.2010 godine i deo duga prinudno naplaćen.

11.08.2009 Fond B92 potpisuje novi ugovor sa firmom Moya Medical Beograd na iznos od 55.000 evra + PDV. Fond B92 uplaćuje ugovorena sredstva firmi Moya Medical.

U periodu od 11.08.2009. do 12.02.2010 autobus se nalazi u prostorijama firme Moya Medical, međutim radovi na njemu ne počinju.

12.02.2010 Fond B92 uzima nazad autobus od firme MOYA MEDICAL i puštanjem menice zbog neizvršenja ugovorenih obaveza povraćuje sredstva.

20.02.2010 Fond B92 angažovanjem lokalnih specijalizovanih firmi započinje finalne radove na instalaciji medicinske opreme u autobus. Nizom inspekcija utvrđeno da se radovi odvijaju nesmetano.

24.03.2010 Fond B92 podnosi krivičnu prijavu protiv Moya Medical i direktora Miloša Maslakovića za krivično delo prevare i zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

Prema poslednjim informacijama, autobus će biti završen do kraja aprila a primopredaja će biti izvršena na javnoj svečanosti 15. maja ove godine.

Napominjemo da je tokom realizacije projekta zbog navedenih problema probijen prvobitni budžet akcije ali da je ova sredstva Fond B92 preuzeo na sebe i kompletno obezbedio iz svojih izvora.

Na Trgu Republike ponovo radi transfuziološki autobus

Beograd, 27. mart 2010.
U subotu, 27.03.2010. posle zimske pauze, na Trgu Republike ponovo radi transfuziološki autobus Instituta za transfuziju krvi Srbije. Tokom prvih nekoliko dana, u autobusu je krv dalo preko sto nasih sugrađana. Pozivamo sve Beograđane da tokom uskršnjih praznika posete autobus ili Institut i daju krv, kako bi naši bolesni sugrađani bili pravovremeno transfuzioloski zbrinuti.

Radno vreme autobusa i ITKS sledecih dana je sledeće:

Institut, Sv Save 39:
2.4. petak - 8 do 14
3.4. subota - 8 do 14
5.4. ponedeljak - 8 do 14


Autobus
2.4. petak - 11 do 16
3.4. subota - 11 do 15
5.4. ponedeljak - 11 do 16 

Osnovna organizacija Crvenog krsta Policijske uprave Vranje, obeležila je četiri godine od svog osnivanja

Vranje, 16. februar 2010.
Osnovna organizacija Crvenog krsta Policijske uprave Vranje, obeležila je četiri godine od svog osnivanja. Tom prilikom, održana je velika tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi, kojom prilikom je prikupljeno 265 jedinica krvi. Pored pripadnika PU Vranje, učešće u ovoj akciji uzeli su pripadnici PU Valjevo, PS Vlasotince i SGP Srpska Crnja, pripadnici Četvrte brigade kopnene Vojske Srbije, Žandarmerije, BIA-a Vranje i mnogobrojni građani Vranja i Pčinjskog okruga.

Tokom svog četvorogodišnjeg delovanja, ova organizacija je prikupila 3500 jedinica krvi. 

Osnovna organizacija Crvenog krsta PU Vranje organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi

Vranje, 16. decembar 2009.
Osnovna organizacija Crvenog krsta PU Vranje, u prostorijama PS Surdulica organizovala je akciju dobrovoljnog davanja krvi gde je prikupljeno 48 jedinica krvi.

Takođe, 22.decembra 2009. godine, u prostorijama PS Preševo organizovana je akcija prikupljanja krvi, gde je prikupljeno 86 jedinica krvi, od čega je 40 mladih Albanaca, pripadnika PS Preševo dobrovoljno dalo krv. Poseban značaj na ovoj akciji dao je član kordinacionog tela za Preševo, gospodin Delibašić Branko, koji je takođe dao krv.

Osnovna organizacija Crvenog krsta PU Vranje, tokom 2009. godine, na svojim akcijama prikupila je 1125 jedinica krvi, a od osnivanja organizacije, od 2006. godine, ukupno je prikupljeno 3257 jedinica krvi. 

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Vranje, 23. septembar 2009. u AD “Simpo’’, održana je akcija dobrovoljnog davanja krvi, na kojoj je prikupljeno 70 jedinica krvi. Kao gosti na ovoj akciju, učestvovali su pripadnici Policijske uprave Vranje, gde je njih 12 dalo krv. 

Kad ne voziš – spasi život!

Beograd, Novi Sad - 2. i 3. oktobar 2009.
Pod sloganom „Kad ne voziš – spasi život!“, sajt cikloberza.com i ljubitelji biciklizma organizuju dvodnevnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u Beogradu i Novom Sadu.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi koju organizuje sajt cikloberza.com, održaće se u Beogradu i Novom Sadu 3. i 2. oktobra, sa početkom u 12 časova. Akciju su samoinicijativno pokrenuli članovi sajta, ljubitelji biciklizma, biciklisti profesionalci i amateri, sa ciljem da ukažu na značaj ljudske solidarnosti među učesnicima u saobraćaju. Nakon ucčestalih saobraćajnih nezgoda u kojima su mnoge žrtve bili biciklisti, u većim gradovima su održane različite manifestacije ne bi li se skrenula pažnja na ugroženost biciklista u saobraćaju i promovisala bezbednija vožnja. U Novom Sadu akcija se održava 2. oktobra, sa početkom u 12 časova ispred Zavoda za transfuziju krvi u Hajduk Veljkovoj 9. Dobrovoljci u Beogradu mogu to učiniti dan kasnije, takođe sa početkom u 12 časova na Trgu Republike kod transfuziološkog autobusa.

Organizatori očekuju dobru atmosferu, kao i međusobno upoznavanje i druženje učesnika akcije.

Novi Sad Petak, 2. Oktobar u 12h
Zavod za transfuziju krvi
Hajduk Veljka 9

info:
Marko Trifković 064/295-48-35

Beograd Subota, 3. Oktobar 12h
Transfuziološki autobus
Trg Republike

info:
Nikola Josipović 063/324-034 

CK Policijske uprave Vranje organizivala je tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi

Vranje, 7. septembar 2009. Osnovna organizacija CK Policijske uprave Vranje, organizivala je tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi povodom 7. Septembra Dana oslobođenja Vranja, gde je prikupljeno 198 jedinica krvi.

Na akciji su, pored pripadnika PU Vranje, učestvovali pripadnici PU Pirot, PU Gnjilane, PS Negotin , PS Vlasotince, Vojske Srbije, BIA, penzioneri MUPa i građani Vranja. Poseban doprinos navedenoj akciji, svojim učešćem dali su načelnik Pčinjskog upravnog okruga Mihajlović Budimir i gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić. 

Građani se u velikom broju odazivaju apelu Instituta

Beograd, 11 i 12. septembar 2009. Tokom protekle nedelje veliki broj humanih građana se odazvao apelu Instituta za transfuziju krvi Srbije dobrovoljno dajući krv u prostorijama Instituta, u mobilnom transfuzioloskom autobusu na Trgu Republike i u brojnim ekipama širom Beograda i Srbije u cilju sprečavanja i suzbijanja deficita krvi koji je nastupio početkom i tokom septembra meseca. Tako su se pozivu Instituta u petak 11.09. organizovano odazvali i stipendisti Fonda "Dr. Zoran Đinđić", a u subotu 12.09. su to učinili aktivisti Udruženja "Kraljeva omladina" kao i članovi Facebook grupe "Dobrovoljni davaoci krvi".

Svi građani dobre volje se pozivaju da i dalje u što većem broju učestvuju u ovakvim akcijama i da na taj način pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Krv život znači! 

Beogradska Taksi udruženja u akcijama davanja krvi na Trgu Rebublike

Beograd, 21. avgust 2009. Od petka, 21.08.2009. brojna Taksi udruženja grada Beograda priključila su se akciji dobrovoljnog davanja krvi na Trgu Republike u okviru kampanje "Ulepšajte dan sebi i drugima- Dajte krv!".

Prvi su se pozivu odazvali vozači Žutog Taxi-a, a za njima su usledili taksisti Nacionalnog Taxi-a , Taxi Bell, BeoTaxi... U prijatnoj atmosfreri i lepom druženju više desetina taksista i njihovih klijenata je dobrovoljno dalo krv, dajući na taj način primer i upućujući poziv ostalim taxi udruženjima, i naravno, svim građanima našeg glavnog grada da se odazovu ovoj akciji i svojim humanim gestom pomognu u sprečavanju letnjeg deficita krvi. 

Osnovana organizacija Crvenog krsta Policijske uprave Vranje i PS Bujanovac.

Bujanovac, 18. avgust 2009.Osnovana je organizacija Crvenog krsta Policijske uprave Vranje i PS Bujanovac.

Tog dana sa zaposlenima fabrike "Bi voda", organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi na kojoj je prikupljeno 50 jedinica krvi. 

Osnovna organizacija CK Policijske uprave Vranje dobrovoljno dala krv

Vranje, 9. jul 2009.Osnovna organizacija CK Policijske uprave Vranje,u planinarskom domu na planini Besna kobila,organizovala je tradiconalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi,kojom prilikom je prikupljeno osamdeset jedinica krvi.

Akcija je organizovana u saradnji sa pripadnicima Vojske Srbije-četvrta brigade kopnene vojske, garnizona u Vranju. 

Zaposleni u Agenciji za privredne registre dobrovoljno dali krv

Beograd, 1. jul 2009. Zaposleni u Agenciji za privredne registre po drugi put su organizovano dobrovoljno dali krv u mobilnom transfuziološkom autobusu na Trgu Republike.

Simboličnim gestom dobrovoljnog davanja krvi, zaposleni u agenciji su pokazali građansku solidarnost sa onima kojima je pomoć najpotrebnija, ali isto tako i korporativnu odgovornost prema zajednici u kojoj posluju.

Direktor opštih i pravnih poslova APR, Željko Novković, istakao je da za ovakave akcije nisu potrebna finansijska sredstva, već samo dobra volja, i pozvao druge institucije i organizacije da organizuju dobrovoljno davanje krvi jer je tokom leta odziv davalaca znatno manji od potrebnog.

Kako u APR rade prvenstveno mladi ljudi koji su zainteresovani za ovakav vid pomoći drugima, akcije dobrovoljnog davanja krvi od jeseni će sprovoditi češće. 

Humanošću do karata za "Egzit"

Beograd, 20. jun 2009. Velika akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji B92, Instituta za transfuziju krvi Srbije, Crvenog krsta Novi Beograd i festivala "Egzit", u kojoj je prvih 200 dobrovoljaca na poklon dobilo ulaznicu za Egzit fest.

Pogledajte fotografije sa akcije u foto-galeriji. 

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Privrednoj komori Srbije

Beograd, 5. jun 2009. U akciji dobrovoljnog davanja krvi učestvovao predsednik PKS Miloš Bugarin, potpredsednik PKS dr. Stojan Jevtić, drugi članovi menadžmenta i brojni zaposleni u ovoj privredničkoj instituciji.

Svesni da je nedostatak krvi veliki problem u Srbiji, zaposleni u Privrednoj komori Srbije tradicionalno se uključuju u akcije dobrovoljnog davanja krvi, koje realizuje institut za transfuziju krvi Srbije. Danas je u okviru akcije u prostorijama PKS krv dao predsednik PKS Miloš Bugarin, dugogodišnji davalac, a pridružili su mu se članovi menadžmenta komore, među i kojima potpredsednik dr. Stojan Jevtić i brojni zaposleni.

PKS ovom akcijom želi da promoviše kulturu dobrovoljnog davanja krvi, da motiviše što veći broj ljudi i organizacija da se priključe i da podstakne privredne subjekte - svoje članove da organizuje slične akcije. 

U konaku manastira sv.”Prohor Pčinjski” organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Vranje, 26. Maj 2009.

Osnovna organizacija Crvenog krsta Policijske uprave Vranje, 26.05.2009.godine, u konaku manastira sv.”Prohor Pčinjski” organizovala je akciju dobrovoljnog davanja krvi. 

Humani start Depeche Mode turneje

Beograd, 6. Maj 2009.
Kompanija Carlsberg Srbija, The State of Exit i RTV B92 su u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije organizovali zajedničku akciju dobrovoljnog davanja krvi na beogradskom Trgu republike u sredu 6. maja.

Akcija je počela u 11 časova i okupila veliki broj mladih, među kojima je prvih 50 dobrovoljnih davalaca na poklon dobilo po ulaznicu za koncert Depeche Mode.

Podsećamo da ce se koncert održati u sredu 20. maja na Ušcu. 

Humani start Depeche Mode turneje

Beograd, 6. Maj 2009.
Kompanija Carlsberg Srbija, The State of Exit i RTV B92 u saradnji sa Institutom za transfuziologiju Srbije organizuju zajedničku akciju dobrovoljnog davanja krvi na beogradskom Trgu republike u sredu 6. maja.

Akcija počinje od 11 časova, a prvih 50 davalaca dobiće na poklon ulaznicu za Tuborg Green Fest i tako ulepšati dan sebi i drugima.

Akcija će se održati tačno dve nedelje pre srede 20. maja kada će na Ušću nastupiti Depeche Mode, jedan od najvećih bendova današnjice.

Njihova dugo očekivana svetska turneja počinje upravo 6. maja koncertom u Luksemburgu, a završava se u februaru 2010. godine u Moskvi.

Cilj akcije je da se na startu turneje okupe razni ljubitelji grupe Depeche Mode koji će svojim humanim činom pomoći drugima, a prvih 50 dobrovoljnih davalaca krvi vratiće se kući i sa ulaznicom za Tuborg Green Fest.

Tuborg Green Fest na kojem će 20. maja pored Depeche Mode nastupiti i liverpulski bend Ladytron, te elektronski duet Motor, organizuju "The State of Exit", "Carlsberg Srbija" i "Live Nation". 

Kanadska ambasada daje "pokon za život"

Beograd, 24. April 2009.Kanadska ambasada u Beogradu, u saradnji sa Institutom za transfuziologiju Srbije, 24. aprila je organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi u svojim prostorijama u ulici Kneza Miloša 75. Zaposlenima u kanadskoj ambasadi su se pridružile kolege iz ambasade Velike Britanije.

"Svi mi poznajemo nekog kome je potrebna ili kome je bila potrebna krv za operaciju ili za lečenje. Na žalost, često postoji nestašica krvi tokom letnjih meseci i ambasada Kanade je odlučila da da "poklon za život" i da napravi još jednu donaciju krvi Institutu za transfuziologiju Srbije", rekao je Ambasador Kanade u Srbiji, Nj.E. Džon Morison.

Ovo je bila druga akcija dobrovoljnog davanja krvi koja je organizovana u ambasadi Kanade, posle prve koja je organizovana u Septembru 2008 godine. Preko 40 davalaca je učestvovalo u ove dve akcije dobrovoljnog davanja krvi u ambasadi Kanade. Ambasador Morison je prvi dao krv a svi davaoci su otišli iz klinike znajući da su nekome danas pomogli. 

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama kruševačke Gimnazije

KRUŠEVAC U okviru tradiocionalne, devete po redu manifestacije evropskih gimnazija „Sprting festival“ koji je preotekle nedelje održan u Kruševcu organizovana je i akcija dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama Gimnazije.

Pored kruševačke Gimnazije, akciju su organizovali Zavod za transfuziju krvi iz Niša, Opštinski odbor Crvenog Krsta iz Kruševca, a u okviru medijskog pokroviteljstva B 92.

Po rečima, Miloša Potkonjaka, iz Zavoda za transfuziju krvi odziv je bio iznad očekivanog obzirom na brojne aktivnosti koje su gimnazijalci imali tih dana.


U akciju dobrovoljnog davanja krvi uključili su se i članovi Društva dobrovoljnih davalaca krvi „Klub 100“ iz Kruševca. 

Institut za transfuziju krvi Srbije i McCann Grupa organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi

Beograd, 6. Mart 2009.
McCann Grupa, vodeća kompanija za pružanje usluga u oblasti tržišnih komunikacija u Srbiji i regionu, organizovala je u saradnji sa RTV B92 i Institutom za transfuziju krvi Srbije prvu akciju dobrovoljnog davanja krvi za svoje zaposlene, kako bi se obezbedile neophodne količine krvi.

Dobrovoljni davaoci krvi su zaposleni iz svih agencija koje posluju u okviru McCann Grupe , koja i na ovaj način pokazuje visok nivo društvene odgovornosti, a njeni zaposleni, među kojima je veliki broj redovnih višegodišnjih davalaca krvi, ličnu humanost i solidarnost.

Tom prilikom, direktor McCann Grupe gospoda Valentina Draškić izjavila je: „Smatramo da je veoma važno pokazati solidarnost i svojim ucešćem animirati građane, kao i druge kompanije koji će davanjem krvi pokazati odgovornost. Upravo ova akcija RTV B92 i Instituta predstavlja za nas najveći motiv da na ovaj način pružimo pomoć onim kojima je najpotrebnija.
McCann Grupa ce svojim radom kao i odgovornim ponašanjem svojih zaposlenih, nastaviti pomaganje ukupne društvene zajednice.” 

U Gradskoj čistoći održana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Beograd, 25. Februar 2009.
Danas je u prostorijama "JKP Gradska čistoća" odtžana akcija dobrovoljnog davanja krvi zaposlenih u ovom preduzeću. Akciji, koju su zajedno organizovali "JKP Gradska čistoća" i Institut za transfuziju krvi Srbije, odazvalo se preko 100 zaposlenih koji su na taj način želeli da solidarnost i humanost pokažu na delu."Nadam se da će naš primer i ovako veliki odziv podstaći i druga preduzeća da se uključe u ovakve, i slične akcije koje imaju za cilj da pruže pomoć onima kojima je najpotrebija" - rekao je Aleksandar Stamenković generalni direktor "JKP Gradska Čistoća."

U gradskoj čistoći dodaju i to, da je reč o tradicionalnoj akciji i da ovo preduzeće već godinama unazad ima izuzetnu saradnju sa Institutom za tranfuziju krvi Srbije. Na godišnjem nivou u akcijama koje organizuje Gradska čistoća prikupi se oko 300 jedinica krvi, a prema evidenciji ovog preduzeća od 2000. godine pa do sada prikupljeno je oko 2500 jednica ove najdragocenije tečnosti.


 

Akcija dobrovoljnog davanja krvi Osnovne organizacije Crvenog krsta Policijske uprave Vranje

Vranje, 16. Februar 2009.
Povodom treće godišnjice od osnivanja Osnovne organizacije Crvenog krsta Policijske uprave Vranje, u prostorijama Policijske uprave, organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi, na kojoj je prikupljenja 231 jedinica krvi, a za prethodne tri godine prikupljeno je 2200 jedinica krvi.Pored pripadnika Policijske uprave Vranje, učešće u ovoj akciji uzeli su i pripadnici PU Valjevo, PU Šabac, PU Čačak i PS Negotin, sa kojima imamo izuzetnu saradnju na polju dobrovoljnog davanja krvi.


Takođe, učesnici navedene akcije, bili su pripadnici Vojske Srbije - 4. Brigade kopnene vojske, sveštenici eparhije Vranjske, radnici iz Vranjskih kolektiva, građani Vranja i Pčinjskog okruga, kao i članovi Udruženja dobrovoljnih davaoca krvi "Telekom", sa kojima Policijska uprava Vranje ima izuzetnu saradnju.


Nakon uspešno izvedene akcije, zaslužnim pojedncima, kolektivima i sponzorima akcije, uručene su zahvalnice i priznanja.


 

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Eurobank EFG

Fudbalski klub Eurobank EFG promoviše kulturu dobrovoljnog davanja krvi

Beograd, 20. Februar 2009.
Zaposleni u Eurobank EFG, članovi fudbalskog kluba Banke, priključili su se akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju realizuje Institut za transfuziju krvi Srbije. Učestvovanjem u akciji, zaposleni Eurobanke želeli su da doprinesu promovisanju kulture dobrovoljnog davanja krvi i da podstaknu što veći broj ljudi i organizacija da se priključe ovoj akciji.


"Eurobank EFG kao odgovorna kompanija, stalno pomaže zajednicu u kojoj posluje. Imajući u vidu da svakoga dana u Srbiji boluju ljudi kojima je za lečenje neophodna krv, dobrovoljno davanje krvi je nacionalno pitanje koje ne treba da rešavaju samo državne institucije. Ovo nije prvi put da učestvujemo u akciji Instituta za transfuziju krvi i veoma smo ponosni na naše zaposlene" – izjavila je Nataša Kovačević, Član Izvršnog odbora Eurobank EFG.

Obaveza svake dinamične i uspešne kompanije je da aktivno i kreativno doprinosi daljem unapređenju društva razvojem programa i sprovođenjem akcija koje ne moraju da budu direktno povezane sa proizvodima i uslugama koji se nude klijentima. Od svog osnivanja u Srbiji, Eurobank EFG kombinuje strategiju dinamičnog i uspešnog poslovanja sa doprinosom društvenoj zajednici u kojoj posluje, kroz brojne akcije i događaje.


 

Društvo Monterra u akciji davanja krvi

Beograd, 2. Februar 2009.
Društvo „Monterra“ d.o.o, građevinska firma iz Beograda, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi, 2.februara od 8 do 14 časova, u kompanijskim prostorijama u Krnjači, organizovalo je akciju dobrovoljnog davanja krvi. Ovo je prvo uključivanje Monterre u akciju ovog tipa, a u planu je održavanje sličnih dešavanja tokom tekuće godine.


Akciji se odazvalo 100 zaposlenih, od kojih je 80 dalo krv. Takođe, među zaposlenima u Monterri najveći broj davalaca pripao je ženskom delu kolektiva. Posebnu podršku dobrovoljnom davalaštvu krvi, u ovoj građevinskoj kompaniji, dala je Televizija B92, ali i druge medijske kuće iz Beograda.

Jedan od osnovnih ciljeva ovog događaja je potreba zaposlenih u „Monterri“ da doprinesu stabilizaciji rezervi krvi koje su tokom januara meseca, ove godine, bile na minimunu.
-Ovo je, takođe, i prilika da se solidarnost i humanost pokažu na delu. Zapravo, ovo je najmanje što je naša kompanije mogla da uradi u ovim kriznim vremenima - rekao je Dragan Kopčalić, direktor Društva „Monterra“.

Dobrovoljno davalaštvo krvi samo je jedan od načina prezentovanja odgovorne korporativne prakse, koja je deo „Monterrine“ misije i vizije. Zaposleni u „Monterri“ i ubuduće ce se odazivati pozivima Zavoda za transfuziju krvi i Televizije B92. Kopčalić je napomenuo da pošto je reč o građevinskoj profesiji, dobrovoljnim davanjem krvi kompanija je pokazla i brigu za zdravlje svojih zaposlenih - ljudi koji grade Beograd i Srbiju.


 

Akcija dobrovoljnog davanja krvi Instituta za transfuziju krvi Republike Srbije , Gradske opštine Novi Beograd i Crvenog krsta Novi Beograd

Beograd, 29. Januar 2009.
Akcija dobrovoljnog davanja krvi , održana u četvrtak , 29. januara 2009. godine u organizaciji Instituta za transfuziju krvi Republike Srbije , Gradske opštine Novi Beograd i Crvenog krsta Novi Beograd , a uz medijsku podršku B92 je bila veoma uspešna. Na akciju je došlo 118 davalaca , a krv je dao 101 dobrovoljni davaoc.


Ovom prilikom želimo da se zahvalimo B92 na podršci , bez koje , sigurni smo rezultati ne bi bili takvi.

Hvala još jednom B92 sa željom da će podržati i ostale akcije koje planiramo u 2009. godini.


 

Dobrovoljno davanje krvi u B92


U akciji doboljog davanja krvi koju su zajedno organizvali Institut za transfuziju krvi Srbije i B92, sakupljeno je više od 140 jedinica krvi.


 

Novogodišnji prijem za davaoce krvi, saradnike, volontere i predstavnike medija u Skupštini grada Beograda.

Beograd, 24. Decembar 2008.
U Skupštini grada Beograda održan je tradicionalan novogodišnji prijem za davaoce krvi, saradnike, volontere i medije. U ime Skupštine grada prisutnima se obratila gospođa Radmila Hrustanović, pomoćnica gradonačelnika, Dragana Đilasa. U ime Instituta, zvanice je pozdravila direktorka, Dr Snežana Drašković, koja je ukratko obavestila prisutne o rezultatima postignutim u 2008. godini, naglašavajući pre svega kvalitativne pomake učinjene na polju dobrovoljnog davanja krvi. Zahvalila se na podršci i saradnji i svim davaocima krvi i saradnicima i poželela im je srećnu Novu godinu.


Podmladak CK Novog beograda, učenici osnovnih škola Ivan Gundulić i Jovan Sterija Popović, izveli su prigodan recital, pesmu književnika Pere Stefanovića, pod simboličnim naslovom Krvna grupa. Prijemu je prisustvolalo više stotina zvanica iz gradova centralnog regiona Srbije. Sve zvanice su dobile prigodan novogodišnji poklon. Druženje je, posle zvaničnog dela programa, nastavljeno na koktelu.


 

Početak akcija dobrovoljnog davanja krvi na beogradskim fakultetima, visokim školama i studentskim domovima

Beograd, 3. Novembar 2008.
Akcije dobrovoljnog davanja krvi koje se tradicionalno održavaju na beogradskim Fakultetima, visokim školama i studentskim domovima započete su akcijom u ponedeljak 03.11.2008. na Rudarsko - geološkom fakultetu. Akcija je sprovedena u prijatnoj atmosferi svečane sale fakulteta i u njoj je učestvovalo tridesetak studenata koji su pored brojnih obaveza našli malo slobodnog vremena da dobrovoljno daju krv i na taj način pokažu najviši nivo kulture davalaštva.


Studenti ostalih fakulteta i visokih škola će u naredna dva meseca moći da daju krv u organizovanim akcijama u prostorijama svojih fakulteta.


 

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu uključili se u akciju dobrovoljnog davanja krvi

Beograd, 23. Oktobar 2008.
Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu uključili su se danas u akciju dobrovoljnog davanja krvi, koju realizuje Institut za transfuziju krvi Srbije. Ovo je prvi put da iz jedne organizacije više od 130 ljudi u jednom danu prihvati poziv da učestvuje u akciji i tako doprinese promovisanju kulture dobrovoljnog davanja krvi.


Direktor Republičkog geodetskog zavoda Nenad Tesla, rekao je da je po podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije, akcija u RGZ-u po brojnosti jedna od najvećih do sada. „Kao direktor Republičkog geodetskog zavoda, ponosan sam što je u današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi učestvovalo toliko zaposlenih u RGZ-u, koji su došli u Beograd iz cele Srbije“, naglasio je Tesla.

Republički geodetski zavod i zaposleni u njemu često se uključuju u ovakve akcije, svesni da je nedostatak krvi veliki problem. „Ovom akcijom želimo da promovišemo kulturu dobrovoljnog davanja krvi i da motivišemo što veći broj ljudi i organizacija da se priključe akciji. Republički geodetski zavod želi da pomogne posebno onima kojima je pomoć najpotrebnija“, rekao je Tesla.


 

Zaposleni na B92 dobrovoljno dali krv

Beograd, 8. Oktobar 2008.

Zaposleni na B92, nakon 4 meseca od poslednjeg dobrovoljnog davanja krvi, sa zadovoljstvom su svojim učešćem podržali akciju "Ulepšajte dan sebi i drugima, dajte krv".
 

Zaposleni u kompaniji BB MINAQUA dali krv

Beograd, 7. Oktobar 2008. - U okviru akcije ''Daj krv - ulepšaj dan sebi i drugima'' zaposleni u kompaniji BB Minaqua su, organizovano, dali krv.
BB Minaqua je čitavo leto podržavala akciju Zavoda za transfuziju širom Srbije. Kako već duže vreme sarađujemo sa zavodom za transfuziju, svesni smo da je nedostatak krvi veliki problem. Ovom akcijom želimo da promovišemo kulturu dobrovoljnog davanja krvi i da motivišemo veći broj kompanija da se priključe akciji i omoguće svojim zaposlenima da organizovano daju krv

PR Zavoda za transfuziju, Gordana Atuljesku, je pozdravila ovaj potez kompanije BB Minaqua. Takođe je ocenila da je potrebno još dosta rada na promovisanju kulture dobrovoljnog davanja krvi, ali da se u poslednje dve godine oseća značajan napredak.
Pozivaju se svi građani i kompanije, koji su u mogućnosti, da se priključe akciji i da ulepšaju dan sebi i drugima.

 

Članovi UNIQA tima dobrovoljno dali krv

Beograd, 2. Oktobar 2008. - Članovi austrijske kompanije UNIQA osiguranje koje po i ove godine sa zadovljstvom učestvuju u akciji "Ulepšajte dan sebi i drugima - dajte krv" koju organizuju Institut za transfuziju krvi, Crveni krst Srbije i RTV B92.

Preko 45 članova UNIQA tima danas je dalo krv u prostorijama kompanije.

"UNIQA kao odgovorna kompanija, želi da pomogne zajednici u kojoj posluje, i to onima kojima je pomoć najpotrebnija. Dobrovoljno davanje krvi samo je jedan od projekata koje UNIQA osiguranje podržava u Srbiji. Tako je UNIQA značajan nacionalni sponzor u sportu i kulturi, a u Srbiji je podržala i UNICEF-ov projekat "Škola bez nasilja", čiji je Ambasador dobre volje Saša Đorđević", istakao je generalni direktor i predsednik Upravnog odbora, gospodin Zoran Višnjić.

 

Policijska Uprava Vranje - Dobrovoljni davaoci krvi

Osnovna organizacija Crvenog Krsta Policijske uprave Vranje, organizovala je tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Vranje, 5. Septembar 2008. - Osnovna organizacija Crvenog Krsta Policijske uprave Vranje, organizovala je tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija je održana u Domu Vojske u Vranju. Na akciji je prikupljeno 340 jedinica krvi.

Učešće u akciji su uzeli pripadnici Policijske uprave Vranje sa svim svojim službama u Pčinjskom okrugu, Policijske uprave Valjevo Čačak, PS Negotin i Vlasotince, pripadnici Vojske Srbije - 4. brigade kopnene vojske, sveštenstvo Pravoslavne eparhije Vranjske, radnici iz vranjskih kolektiva, građani Vranja i opštine Trgovište.

Posebnu pažnju zaslužuje prisustvo i učešće u navedenoj akciji, zamenika direktora policije MUP-a R Srbije, gospodina Mitrović Branislava, koji je i sam višestruki dobrovoljni davaoc krvi.
Napominjemo i to da je naša organizacija, dana 07.09.2008. godine, dobila javno priznanje "Sedmoseptembarska nagrada", koju dodeljuje skup[tina grada Vranja, za postignute rezultate iz raznih oblasti.

 

Zaposleni u Hypo banci dali krv

I ove godine odazvao se veliki broj dobrovoljnih davalaca krvi u akciji
"Dajte krv - ulepšajte dan sebi i drugima"

Beograd, 4. Septembar 2008. - U akciji dobrovoljnog davanja krvi "Dajte krv - ulepšajte dan sebi i drugima" i ove godine učestvuju zaposleni u Hypo Alpe Adria Banci. Veliki broj zaposlenih u beogradskim ekspoziturama i centrali ove banke, predvođeni Vladimirom Čupićem, predsednikom Izvršnog odbora Hypo banke, dali su danas krv u specijalizovanom autobusu na Trgu Republike.


Hypo banka i na ovaj način pokazuje visok nivo društvene odgovornosti, a njeni zaposleni, među kojima je veliki broj redovnih višegodišnjih davalaca krvi, ličnu humanost i solidarnost.

 

Zaposleni u kraljevskom dvoru i članovi kraljeve omladine dali krv u znak podrške akciji rtv b92

Beograd, 27. avgust 2008. - U znak podrške akciji Radio-televizije B92, Dajte krv, ulepšajte dan sebi i drugima, kao i zbog hronično niskih zaliha krvi neophodne za hitne operacije i transplantacije, zaposleni u službi kod Njihovih Kraljevskih Visočanstava Prestolonaslednika Aleksandra i Princeze Katarine, kao i članovi Udruženja Kraljeva omladina danas su dobrovoljno dali krv.Krv su dali na beogradskom Trgu Republike, gde je Institut za transfuziju krvi Srbije postavio autobus za sve one koji žele da daju krv i spasu živote.

Zaposleni kod Njihovih Kraljevskih Visočanstava nastaviće, kroz rad Fondacije Princeze Katarine i pojedinačno da reaguju na humanitarne apele i akcije, poput ove koja se sada sprovodi, zato što nema veće nagrade od spasavanja ljudskih života.

 

Crveni krst Kraljevo i Institut za transfuziju krvi Srbije

Crveni krst Kraljevo i Institut za transfuziju krvi Srbije su 31.07.2008. Crveni krst Kraljevo i Institut za transfuziju krvi Srbije su 31.07.2008. organizovali još jednu uspešnu akciju prikupljanja krvi pod nazivom “Ulepšajte dan sebi i drugima - dajte krv”. Akciju je pomogla lokalna samouprava grada Kraljeva kao i aktivisti Crvenog krsta koji su priredili prigodan program za sve učesnike.

Prisutne je pozdravio predsednik skupštine grada Kraljeva Branko Kaplarević. Pored stalnih davalaca akcenat je bio da se slučajni prolaznici animiraju da daju krv. Taj zadatak su obavljali aktivisti Crvenog krsta: Milenko Simović, prerušen u klovna, smehom i igrom je skretao pažnju na akciju. Bora Tošić i Miloje Radović svojim glumačkim sposobnostima nisu mogli biti nezapaženi a Jovana Karapandžić je svojim glasom privlačila radoznale prolaznike.

Ceo tim Crvenog krsta Kraljevo radio je na motivisanju ljudi. Tako su želju da dobrovoljno daju krv izrazila 83 naša sugrađana a krv je dalo 59. Zahvaljujući svim plemenitim sugrađanima koji su dali krv u jučerašnjoj akciji kao i aktivistima Crvenog krsta koji su dali sve od sebe da bude što više davalaca, možemo se pohvaliti da je jucerašnja akcija uspešno završena. Akcija je bila medijski promovisana i ispraćena od strane regionalne televizije Kraljevo kao i lokalne televizije Melos.

Crveni krst Kraljevo i Institut za transfuziju krvi Srbije su 31.07.2008.

Crveni krst Kraljevo i Institut za transfuziju krvi Srbije su 31.07.2008.

Crveni krst Kraljevo i Institut za transfuziju krvi Srbije su 31.07.2008.

 

 

Masel se priključio akciji Ulepšajte dan sebi i drugima, dajte krv


Masel Group se priključio zajedničkoj akciji Insituta za transfuziju krvi Srbije i B92 sa idejom da utiče na svest građana da ukoliko su u mogućnosti pomognu ugroženim kategorijama. ''Brendiranjem 100 vozila javnog gradskog prevoza u Beogradu želimo da povećamo odziv naših sugrađana za davanjem krvi onima kojima je najpotrebnija. Kako se na mesečnom nivou u jednom vozilu preveze prosečno 5.000 putnika, očekujemo da će odziv dobrovoljnih davalaca krvi putem reklame u vozilima gradskog prevoza biti od značaja čitavom društvu.''

Masel Group


Masel Group od samog osnivanja aktivno sudeluje u brojnim humanitarnim akcijama. Bezmalo sedam godina realizujemo važan deo svoje strategije - aktivnosti koje Masel Group stavljaju u najuži krug firmi koje realizuju projekte društveno odgovornog poslovanja. Posebno smo ponosni na naše učešće u kampanjama Ministarstva zdravlja za borbu protiv pušenja, akcijama nevladine organizacije Bebac za povećanje nataliteta, donacije Fondu za borbu protiv raka, podrška Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja , Institutu za transfuziju krvi, Društvu "ORCA" za zaštitu životinja, Beogradskoj filharmonijji. Kroz realizaciju projekata kojim smo uticali na svest građana i nastojali da podignemo kvalitet njihovog života, naša kompanija je izgradila imidž socijalno odgovorne kompanije. Nabrojane aktivnosti su tek početak. Planirali smo mnogo više pomoći mladima, bolesnima i osobama sa hendikepom u narednom periodu.


Agencija Masel Group je još jednom dala svoj doprinos podizanju nivoa građanske solidarnosti i društvene odgovornosti.

Brendiranjem 40 vozila gradskog prevoza u Beogradu, Masel je uputio poziv građanima da u periodu značajno smanjenih zaliha krvi svojim humanitarnim gestom pruže pomoć onima kojima je najpotrebnija.

 

U akciji davanja krvi u Sokobanji 170 ljudi dalo krv

Sokobanja 16.7.2008.


Akcija dobrovoljnog davanja krvi realizovana je u Sokobanji 16.07.2008. u Sokobanji u prostorijama OŠ ,,Mitropolit Mihailo,, od 8 do 15 casova. Akciji se odazvalo 199 davalaca, od toga 29 je odbijeno iz medicinskih razloga, a 170 davalaca je dalo krv. Prvi put krv je dalo 11 davalaca. Pored meštana krv su dali i sokobanjski gosti, a od poznatih licnosti akciju su podržali i dali krv: - predsednik opštine Sokobanja Dimitrije Lukic, pevac Bojan Milanovic i prvak Evrope u katama Ivana Zanfirovic. U organizaciji akcije pored grupe od 15 clanova podmladka Crvenog krsta ucestvovale su i dve studentkinje Fakulteta politickih naukau Beogradu – smer za socijalnu politiku i socijalni rad – Violeta Pavlovic i Marta Jovanovic - koje realizuju praksu u Crvenom krstu Sokobanja. Akcija je medijski pracena u celom toku kampanje ,,Dajte krv-ulepšajte dan sebi i drugima,,u Sokobanji od strane lokalne radio-televizije ,,Soko,,, a vesti o akciji objavljene su i na sajtu www.sokobanja.com.

 

Sokobanja 16.7.2008.

Sokobanja 16.7.2008.

Sokobanja 16.7.2008.

Sokobanja 16.7.2008.

 

Ulepšajte dan sebi i drugima – dajte krv

VIP MObile


Beograd, 11. jul 2008. godine - Zaposleni u kompaniji Vip mobile sa zadovljstvom su se odazvali pozivu da ucestvuju u akciji „Ulepšajte dan sebi i drugima - dajte krv" koju organizuju Institut za transfuziju krvi, Crveni krst Srbije i RTV B92. Posebno nas raduje cinjenica da dosta naših kolega spada u grupu dugogodišnjih redovnih davalaca krvi. Napominjemo da su naše kolege, koje su zaposlene u Vip prodajnim centrima u drugim gradovima, akciju podržale tako što su krv dali u lokalnim Zavodima za transfuziju krvi. Ovo je naš skroman doprinos da ovogodišnja akcija „Ulepšajte dan sebi i drugima – dajte krv“ uspe i da se smanji letnji deficit krvi. Ponosni smo što su naše kolege deo ove humane misije.“ – izjavila je Dragana Roter, Rukovodilac Sektora korporativnih komunikacija u Vip mobile.

 

VIP Mobile

VIP Mobile

VIP Mobile

 

Radnici Telekoma dali krv

Beograd, 2. Jun 2008.
Akciji dobrovoljnog davanja krvi, koju organizuju Institut za transfuziju krvi i B92, pridružili su se i radnici Telekoma.

Oko 50 radnika te kompanije danas je dalo krv. To je jedna od mnogih aktivnosti kojom ovih dana obeležavaju 11 godina kompanije Telekom. Institut poziva građane da se pridruže akciji "Tvojih pet minuta, nečiji život celi". Autobus za transfuziju čeka ih na Trgu Republike, a krv mogu dati i u Institutu za transfuziju krvi.

Zoran Mihajlović sedmi put dobrovoljno daje krv. Prvi put je to učinio dok je bio u vojsci, a kada se zaposlio u Telekomu Srbije, postao je redovni davalac krvi. Kaže da je poseban osećaj da na taj način nekome spasava život.

"Mislim da bi svaki naš građanin trebalo da da krv i ima taj osećaj da može nekom u jednom određenom trenutku, kada je izuzetno teško, spasiti život. Evo, doveo sam svog sina, da bi on sutra na primeru svog oca mogao da da krv", kaže Zoran Mihajlović.

Ni generalni direktor Telekoma Branko Radujko nije nov u ovakvim akcijama. Pre šest godina prvi put je dao krv jer je u njegovoj okolini postojala potreba da pomogne na taj način. Od tada je učestvovao u više akcija dobrovoljnog davanja krvi.

"Jako dobra stvar je što izmđu 10 hiiljada zaposlenih u Telekomu ima više od hiljadu članova Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi zaposlenih i penzionera Telekoma. To je fantasitična stvar i svaka velika kompanija bi mogla da ima takvo nešto", smatra Radujko.

Institut za transfuziju krvi sada ima dvodnevne rezerve krvi. Međutim, upozoravaju da u letnjim mesecima obično manje ljudi daje krv.

"Već u narednom periodu, tokom narednih nekoliko nedelja, odziv davalaca će biti drastično smanjen i ući ćemo u period takozvane letnje nestašice krvi, ali se nadamo da će eho prošlogodišnjih aktivnosti koje smo imali na trgu, a koje će se ponoviti i ove godine, ipak, sprečiti krizu i da ćemo i ovo leto uspešno preboroditi", očekuje Gordana Antuljeskov iz Instituta za transfuziju krvi.


 

Kompanija ABS Holdings i ove godine učestvuje u akciji dobrovoljnog davanja krvi

ABS Holdings

Kompanija ABS Holdings i ove godine učestvuje u akciji dobrovoljnog davanja krvi "Ulepšajte dan sebi i drugima - dajte krv" koju sprovode Institut za transfuziju krvi Srbije, Crveni krst Sbije i Radio Televizija B92. Preko dvadeset zaposlenih u kompaniji ABS Holdings danas je dalo krv u mobilnom transfuziološkom autobusu na Trgu Republike u Beogradu. Akcija dobrovoljnog davanja krvi "Ulepšajte dan sebi i drugima - dajte krv" odvija se u preko pedeset gradova centralne Srbije.

ABS Holdings

Kostna srž - spas za obolele od leukemije


Lekari su me poslali u Beograd na transplantaciju matičnih ćelija krvi da bih mogla normalno da živim. Imam atipičnu bolest srca i rešenje je transplantacija kostne srži. Ostaću dugo u bolnici jer će mi prvo izdvajati te matične ćelije, a potom ih vraćati u organizam. Lekari kažu da oporavak zavisi samo od mog organizma. Verujem da ću uspeti da se izlečim.

Vesna SobotVesna Šobot (42), koja je iz Republike Srpske pre nedelju dana stigla na odeljenje Klinike za hematologiju VMA u Beogradu, samo je jedna od nekoliko hiljada obolelih kojima je potrebna transplantacija kostne srži. Ona ima sreću što se može lečiti matičnim ćelijama svog organizma, takozvanim autolozima, ali obolelima od težih bolesti krvi jedina su nada dobrovoljni davaoci kojih u Srbiji ima malo. Za tri godine, koliko postoji Registar davalaca, ubeleženo je svega njih 550. Procenjuje se da u Srbiji godišnje oko 600 ljudi oboli od leukemije, raka krvi ili kostne srži. Statistički podaci ukazuju da je svake godine u periodu od 1999. do 2005. obolevalo oko 450 ljudi u centralnoj Srbiji i u Vojvodini oko 150. Izlečenje najtežih oblika ove bolesti moguće je jedino transplantacijom kostne srži.

Upravo zbog toga, Institut za transfuziju je organizovao ovog leta sa Crvenim krstom i RTV B92 registraciju novih davalaca u okviru akcije davanja krvi „Ulepšaj dan sebi i drugima - daj krv“. Za samo dva dana za donatorstvo se izjasnilo 20 novih na Trgu Republike u Beogradu. Akcija će početi i u drugim krajevima Srbije krajem juna i trajaće do septembra. Koordinatorka registra dr Zorana Andrić veruje da će akcija pomoći da se poveća broj dobrovoljnih davalaca kosne srži, a time i oporavak onih koji čekaju na tu vrstu transplantacije.

- U toj oblasti nema liste čekanja, jer pacijenti kojima je potrebno takvo lečenje ne mogu da čekaju. Zato je njima odmah potrebna transplantacija, a odgovarajući davaoci se teško nalaze. Ukoliko je kostna srž uništena nekim teškim bolestima, zračenjem ili lekovima, organizam ne stvara nove ćelije krvi i nastaju bolesti koje ugrožavaju život - leukemija, aplastična anemija, imune deficijencije i urođeni poremećaji metabolizma, koje se leče presađivanjem. To je, zapravo, obnavljanje obolele srži ćelijama zdravog davaoca. Ubrizgavanjem zdravih ćelija u venu bolesnika, kao pri transfuziji krvi, očekujemo da kostna srž počne da proizvodi normalne zdrave ćelije krvi - objašnjava dr Andrić.

Idealan davalac kostne srži bolesniku je njegov rođeni brat ili sestra. Međutim, neophodno je da davalac i bolesnik budu podudarni, a samo oko 30 odsto bolesnika ima podudarnog člana familije.

- Pronalaženje podudarnog nesrodnog davaoca olakšano je pretraživanjem Registra davalaca kostne srži, koji sadrži podatke o osobama koje žele da pomognu. Kada je nekom bolesniku neophodna transplantacija, u Registru se traži davalac koji je sa njim podudaran. Da bi olakšali traženje, registri velikog broja zemalja su se udružili u Svetski registar davalaca kostne srži. U njemu ima više od 10 miliona davalaca, a ipak, mnogi pokušaji su još neuspešni - kaže dr Andrić.

Ukoliko se osoba prijavi u Registar kao dobrovoljni davalac kostne srži, ne znači da će odmah i biti pozvana da to učini. Zaposleni u Registru prijavljene prvo pozivaju na razgovor o detaljima postupka. Zatim se ispituje zdravlje davaoca kako bi se sa sigurnošću znalo da li je postupak uzimanja kostne srži bezbedan za tu osobu.


Dva načina za uzimanje kostne srži

Kostna srž je mesto gde se stvaraju nove ćelije krvi neophodne za život - crvena krvna zrnca, koja prenose kiseonik, bela krvna zrnca, potrebna telu za borbu protiv infekcija i krvne pločice potrebne za zaustavljanje krvarenja. Kostna srž je po izgledu slična krvi i nalazi se u centralnom delu velikih kostiju.

Postoje dva načina davanja - iz butne kosti i periferne krvi. U prvom slučaju davalac ostaje jedan dan u bolnici, kada mu se u operaciji koja traje sat-dva pod potpunom anestezijom uzima srž iz kosti. U drugom slučaju, iz vene jedne ruke krv se sprovodi posebnim crevom u aparat separator koji izdvaja samo matične ćelije, a ostali sastojci se vraćaju kroz venu druge ruke. Proces traje od tri do pet sati, posle čega davalac može odmah da ode kući.


Centri za transplantaciju

U Evropi ima ukupno 600 transplantornih centara kostne srži, a Srbija ih ima četiri, i to:
-Vojnomedicinska akademija, bavi se samo transplantacijom kod odraslih,
-Institut za majku i dete u Beogradu, bavi se samo transplantacijom kod dece,
-Institut za hematologiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu,
-Institut za hematologiju u Novom Sadu.
U toku 2006. godine u evropskim centrima obavljeno je 23.000 transplantacija kostne srži.
Registar davalaca kostne srži postoji tri godine u okviru Instituta za transfuziju krvi Srbije. Novi davaoci mogu se prijaviti najbližoj službi transfuzije u svom gradu od 7 do 19 časova svakog radnog dana, a sve informacije o tome mogu se pogledati na sajtu www.rdks.org.yu.

Blic, 17. jun 2008.
Autor: Verica Dragić

 

Humanost - gradanska dužnost ili Zaboravljena ljudska vrlina

Zauzeti su, plade se igle, imaju druge brige, druga posla... U bolnicama svakog minuta cekaju na njih. Gradane, davaoce. Pitaju se zadto ih nema. Šta ih je sprecilo da se sete onih ciji život zavisi od njih.

Oboleli od tumora, povredeni u saobracajnim nesrecama, pacijenti posle operacija na otvorenom srcu... Svakog narednog minuta neko od njih ceka da primi krv kako bi preživeo. Trudnice. Albini Mladenovic iz Beograda je zbog kriticne trudnoce sedam puta morala da se radi transfuzija krvi. „Rezultat toga je ovo divno stvorenje”, kaže i privija bebu u svoje narucje. Ipak, potrebnu krv mogu da dobiju samo životno ugroženi pacijenti.

Ostali su - na listi cekanja. Lekari smatraju da razloga za uzbunu jod uvek nema. „Ono dto je bitno je da u zalihama bude dovoljno krvi za one slucajeve gde nema vremena da se ceka”, kaže Zorica Brajovic Vucicevic, nacelnica službe za transfuziju. Ostali se samo nadaju da ce se i za njih uskoro pojaviti davaoci. Da bi se nestadica izbegla potrebno je da od sto gradana cetvoro svrati do obližnjeg Crvenog krsta i dobrovoljno da krv. Beogradani koje smo ispitali kažu da „nemaju vremena”, da su „zauzeti”, da „žure” i da ce se „vec naci neko ko ce dati krv”. Deo njih iskreno priznaje - plade se igle. Novosadani se, kada je rec o ovom problemu, ne žale na prezaposlenost. Odziv dobrovoljnih davalaca u Vojvodini premadio je svetski nivo, a kao razlog redovnog davaladtva preovladuje „želja da se pomogne drugom”. Da li ta želja ne postoji kod gradana Beograda i ostalih gradova južne i istocne Srbije, gde nema dovoqno dobrovoljnih davalaca, ili su po sredi neki drugi razlozi?

Ratko Božovic, sociolog kulture, pronalazi uzroke u cinjenici da je Srbija zemlja u tranzaciji i da zato jod uvek nije uspostavljena takva lestvica vrednosti gde ce postojati zainteresovanost ljudi da misle na druge. „Ovo je anomicno drudtvo, ono u kome preovladuje haos, nasilje i bezakonje. Ljudski život je obezvreden i javlja se ravnodudnost na probleme i nevolje drugoga. Kada govorimo o davanju krvi, dovodimo u pitanje jedno opdte mesto u nadoj svakodnevici, a to je - nedostatak empatije.”

Bez uznemiravanja molim

Tradicija dobrovoljnog davanja krvi datira od 1951. godine, vremena kada su se, prema recima Zorice Tomic, kulturolodkinje, gradani utrkivali ko ce biti cedci davalac. „Tada ste imali ideju heroizma, koja se vezivala za sve davaoce krvi. To je bila jedna forma drudtvene obaveze, pa cak dta vide - drudtvenog prestiža. Dati krv znacilo je svrstati se u red plemenitih i odgovornih.” Iako se gradanska kultura i sistem vrednosti promenio, strah od belih bolnickih mantila i lekarskih pregleda prisutan je i nakon 50 godina. „Kultura dobrovoljnog davanja krvi povezana je i sa nivoom zdravstvene prosvecenosti. Srbi su poznati po neredovnim zdravstvenim kontrolama, a da i ne pominjem mali procenat žena koji godidnje ode kod ginekologa.”, objadnjava Gordana Antuljeskov, portparol Instituta za transfuziju krvi Srbije. Prema njenim recima, posledica takve neodgovornosti prema sopstvenom zdravlju je i da veliki broj davalaca biva odbijen - iz zdravstvenih razloga. „cesto dodu ljudi koji su pre toga uzimali lekove, pa mi moramo da ih vratimo. A postoji i neka vrsta epidemije visokog krvnog pritiska.” Svako ko bar jednom dobrovoljno da krv, ostavlja broj telefona kako bi u slucajevima nedostatka krvnih rezervi bio pozvan. Medutim, u takvim situacijama, vecina optužuje institut za ugrožavanje privatnosti. „ ‘Ne bombardujte me vide porukama... prestanite da me uznemiravate...’, vicu uvek potredeni i nervozni. Okrenu 988, kako bi saznali adresu Instituta.

Dodu i opomenu nas da ih vide ne zovemo, jer kažu da tako ugrožavamo njihovu privatnost. A brojeve telefona uvek svojevoljno ostave kada daju krv.”, kaže Ivana Rodic, def odseka za dobrovoljno davanje krvi.

U Škotskoj je situacija drugacija. Putem specijalnog call - centra, gradani se u osam sati uvece, podto se vrate sa posla i odmore, pozivaju kako bi zakazali dan za dobrovoljno davanje krvi. Retko ko odbije poziv. U Srbiji, možda zbog manje prisnog SMS – pristupa odziv gradana tek nekad premadi dva odsto. „Od 1000 poruka koje podaljemo, 20 ljudi se odazove”, istice Gordana Antuljeskov, „20 onih koji ne smatraju da im je privatnost ugrožena”.

Ima i onih kojima nikada ne smeta da izdvoje vreme za humani cin dobrovoljnog davanja. Ali zauzvrat ocekuju - da budu nagradeni. „Dolazili su ljudi koji su dali po 100 i vide puta krv i tražili da im se za života izgradi spomenik. Mada je bilo i onih koji su želeli ‘samo’ pozlacene diplome”, priseca se Marija cukic, nadležna u Crvenom krstu.

Iako su beneficije za dobrovoljne davaoce, poput dva slobodna dana, ukinute u skoro svim evropskim zemqama sa visokim nivoom davaladtva, Marija cukic smatra da bi za Srbiju takav potez bio rizican. „To je veoma osetljiva tema, narocito kada su u pitanju videstruki davaoci. Pre 30 godina im je pricana jedna prica, a sad druga. Oni su dali nekome ko je bio bolestan, ali smatraju da su dali drudtvu i da drudtvo treba da im uzvrati. Najcedce kažu: „Ja sam dao krv, a treba da placam popravljanje zuba.” Ipak, kako kaže, redovnim davaocima bi trebalo ukazati podtovanje. Ali, ono ne bi podrazumevalo spomenike i zlatne diplome, vec simbolicne cestitke za praznike i obrok zahvalnosti nakon svakog dobrovoljnog davanja krvi.

Motivi koji spašavaju živote

Trg Republike. Autobus za dobrovoljne davaoce stigao je pre par sati. 12 casova. Unutra - pusto. Tri lekarke piju kafu i posmatraju prolaznike na Trgu. „Prodle godine dolazilo je petoro, destoro dnevno. Sada dode i po 20. Najcedce su to studenti. Znate, u blizini ima vide fakulteta...”, prica nam dr Slobodanka Mitrovic, specijalista transfuziolog. Iskustvo lekarki iz autobusa pokazalo je da gradane samo treba podsecati. Oni koji rade u blizini dolaze da daju krv i uvek kažu: „Kad vas vidim, onda se setim.”

„Kako je akcija tokom leta odmicala, primetila sam da ljudi nisu dolazili sa namerom da daju krv. Šeckaju se, pitaju okolo dta se dedava, i onda svrate. cini mi se da ljudi nisu dovoljno edukovani o tom problemu”, smatra Sandra Pajovic, koordinatorka akcije dobrovoljnog davanja krvi B92. „Niko ne razmidlja o dobrovoljnom davanju krvi, dok nekome od njegovih najbližih ne zatreba ista. E onda kad se to desi, ljudi promene svest.”

Igor Ordolic, art direktor B92, odmah se prikljucio humanitarnoj akciji, ali je i pre toga, iz licnih razloga, shvatio važnost ovog problema. „Moj otac je imao operaciju na otvorenom srcu, za koju je potrebno osam jedinica krvi. Podto je moj tata retka krvna grupa - B-, dao sam ja krv, dvoje nama bliskih ljudi i jod nekih pet, za koje nemamo pojma ko su. Sad idem ulicom i razmidljam da bilo ko od ovih ljudi koji prolaze može da bude jedan od tih pet.”

Neki ne cekaju da ih nesreca pritera, vec im je dovoljan motiv to - da budu bolji od drugih. „Kad susedna opdtina cuje da je Sokobanja danas imala 200 davalaca, oni kažu - ‘e mi sad moramo 250’“, priseca se Sandra Pajovic. A i ako nisu prvi, oni ipak proslavljaju.Domacim kolacima lece nezadovoljen takmicarski duh. „Oni to shvataju kao fedtu. Arandelovac i Požarevac prave maskenbal i služe domace kolace. Entuzijazam raste do tih granica da svi daju krv.”

Medu razlicitim motivima da se dobrovoljno da krv nezaobilazan je i patriotizam. Kada se otadzbina voli, onda ne smeta da se umesto metka primi - igla. Marija cukic iz Crvenog krsta priznala nam je da je ‘99. njena najveca želja bila da zgrabi pudku i pokaže se brani domovina. Podto je to bilo nemoguce, sa drugaricom je otidla do obližnjeg Crvenog krsta. Tada je osecala da je, podjednako kao i oni koji su u tim trenucima baratali oružjem, iskreni patriota i vojnik Srbije.

Razlozi za dobrovoljno davaladtvo mogu biti razni, ali su svi saglasni u jednom - najvide se daje kada se najvide i prima. „Od simbolicnih poklona, majica, suvenira, delili smo i karte za koncert Zdravka colica, Egzit, Roling Stonse. Takve inicijative doprinele su i vecoj intrigantnosti i popularnosti same akcije. Imam utisak da je ovaj aspekat pomogao i povecanju broja davalaca koji su krv davali prvi put, dto je uvod u stvaranje kulture davaladtva”, istice Veran Matic, predsednik upravnog odbora B92. Zorica Tomic smatra da je ponadanje zasnovano na principu protivusluge nedto dto je primereno i svetskoj kulturi, a ne samo srpskom narodu. „Danas imate jedan individualni doživljaj sveta. Savremena kultura promovide takav kulturni kod koji se ne vezuje za ideju zajednidtva, vec favorizuje sve individualne obrasce života i ponadanja.

Po ugledu na susede

Centralna, južna i istocna Srbija sa rezervama krvi snalaze se, prema recima Marije cukic, „na midice”. „Dobro je samo kad nijedan život zbog toga nije izgubljen”, kaže. Vojvodina je te midice odavno pokrenula. Dostigla je onaj nivo davaladtva kojim se mogu pohvaliti samo napredne evropske zemqe - Francuska, Škotska, Holandija. Kako bismo otkrili tajnu kojom nam Lale drže lekcije o humanosti, posetili smo Novi Sad.

Direktor Instituta za transfuziju, dr cedomir Gavrancic, smatra da je presudno uticala direktna primena uputstva koje je sprovela Evropska agencija za rekonstrukciju. „Redovno imamo seminare kojima edukujemo clanove radnih organizacija, mesnih zajednica i raznih kulturnih organizacija. Oni postaju nadi saradnici u njihov zadatak je da motividu ljude iz svog okruženja da daju krv. Takav metod je jod ranije primenjivan u Evropi i pokazao se kao uspedan.” Narocito je ponosan, jer je, prema ispitivanjima koje su obavili, altruizam na prvom mestu razloga za dobrovoljno davanje krvi.

Zatim, sledi želja da se dokažu u drudtvu, dok je na trecem mestu - dobrobit. Istraživanje koje je sproveo Crveni krst u Beogradu, pokazalo je da gradane glavnog grada najvide motivide licna nesreca. Zatim slede altruizam, drudtveno priznanje i beneficije. Doktor Gavrancic ne odbacuje mentalitet kao uzrok razlika koje postoje, ali ipak misli da je centar problema takozvana beogradizacija. „Mentalitet je samo osnova na koju cete se osloniti, a iza toga stoji rad. U Institutu Beograda se trude, ali je potrodnja tu ogromna, jer se veliki broj ljudi iz malih gradova upucuje u Beograd na lecenje”. Dr Nada Vasiljevic je 2002. bila koordinatorka projekta „Pomoc Evropske unije Nacionalnoj službi transfuzije u Srbiji”, tokom kojeg je dodla do zakljucka da i životni standard može diktirati uslove humanosti. „Siromadtvo utice da se ne razmidlja na taj nacin, ljudi su preokupirani brigama da prežive.”

S obzirom na to da u južnom regionu kod ljudi preovladuje strah da ce, ako daju krv, dobiti neku infekciju, moglo bi se zakljuciti da veliku ulogu ima i - (ne)obrazovanje. „U Vojvodini je vidi standard, a i obrazovni proces je veci. Ljudi u severnom delu mnogo bolje poznaju materiju, dok je na jugu obavedtenost slaba. I nikako ne treba zanemariti cinjenicu da nega davalaca, kao dto je cestitanje rodendana i praznika jod uvek ne postoji u južnom regionu. Ako je mentalitet cvrsto ukorenjeno svojstvo jednog naroda (ili dela naroda), onda se ne može promeniti za samo dest godina. Istraživanje uradeno u 2002. godini (vidi tabele), koje smo dobili od Ministarstva zdravlja pokazuje da je Vojvodina tada ipak bila slabija od centralne Srbije, dto bi danas doktor Gavrancic pripisao „vecem radu”.

Ipak, ono dto je utvrdeno da postoji i bez sumnje utice na nivo dobrovoljnog davanja krvi su - predrasude. „Utrcao je u institut i poceo da vice: ‘Dajte krv! Dajte davaoce’, podto je njegova su- pruga nakon porodaja izgubila dosta krvi. Rekla sam mu: ‘Pa dajte vi krv’, a on me je zacudeno pogledao, ‘Zadto ja da dam krv? Pa gde su vama davaoci?’“, priseca se Marija cukic. Jedna od najvecih predrasuda je, prema recima Gordane Antuljeskov, gledanje na dobrovoljne davaoce, kao na socijalnu kategoriju koja je dužna da daje krv, kao da je to zanimanje. Slobodanka Mitrovic kaže da u autobus na Trgu mahom dolaze - izgladneli ljudi.

„Oni misle da je to kao kad rade analize, pa ne smeju da jedu pre toga. Ne shvataju da krv koju daju treba da bude kvalitetna, ali da ce i njima trebati snaga koja ne dolazi od praznog stomaka.” “Dolazili su da pitaju da li ce se ‘navuci’ ako jednom daju krv. Ubedeni su da ce posle toga njihov organizam tražiti da je stalno daju”, objadnjava Marija cukic.

Anketa koju smo sproveli na Fakultetu politickih nauka i Ekonomskom fakultetu u Beogradu, pokazala je da se od 64 studenta 37 pladi da da krv, dto zbog igle, dto zbog straha da ce im to naruditi zdravlje. Takav strah je neosnovan, ali je tacna informacija da vecina mudkaraca pada u nesvest kada vidi iglu i da kada daju krv najvide vole – da ih žena drži za ruku. „U pocetku dodu sami, ali odmah potom pozovu i suprugu. Kažu, tako ce brže da im prode vreme”, kaže Slobodanka Mitrovic. „Iznenade se kada nakon davanja krvi osete olakdanje. Sledecih nekoliko sati smanjena je viskoznost krvi, fluidnost je povecana. To stvara osecaj leprdavosti. A da i ne govorim o cinjenici da ste upravo nekome spasili život.”

Svi lekari su saglasni da su za razbijanje pomenutih predrasuda neophodni - mediji. Ali ne da o tome govore „sezonski” i samo kada su nestadice. Potreban je kontinuitet kako bismo jednog dana imali vide redovnih davalaca i stvorili kulturu dobrovoljnog davanja krvi. „Ono dto nemamo, a trebalo bi da imamo, jer je davanje krvi opdti nacionalni interes, je saradnja sa nacionalnim servisom. RTS ne prepoznaje važnost ovog problema. Srecom imamo podrdku drugih medija, koji su uspeli da nas nametnu kao temu. Sledeci korak, da bismo bili bolji, je edukacija po dkolama”, objadnjava Gordana Antuljeskov. Da li zbog vece medijske pažnje, bolje edukacije, životnog standarda ili možda mentaliteta, no Hrvatska se može pohvaliti vecim odzivom dobrovoljnih davalaca.

Irena Jukic, direktorka Instituta za transfuziju krvi u Zagrebu najvide istice intenzivan rad sa srednjodkolcima i studentima, a rezultat je da upravo oni cine 15 odsto novih davalaca u Hrvatskoj. „Ne samo da ih pozivamo da daruju krv, vec im pre toga držimo zanimljiva predavanja o važnosti tog nacionalnog resursa. A na njihov odziv posebno utice televizija. Oko praznika i tokom letnjih meseci pudtamo reklamne spotove na svim televizijskim stanicama cija je poruka uvek ista - darujte krv.” Da životni standard ima uticaja, smatra da uopdte nije tacno. Prema istraživanjima u Hrvatskoj veca socijalna osetljivost postoji upravo kod siromadnijih ljudi.

U španiji takode smatraju da nivo dobrovoljnog davanja krvi ne može biti povezan sa bogatstvom ili siromadtvom. Jer, uprkos dobrom životnom stanardu - imaju problem da motividu davaoce. U Federaciji davalaca krvi Španije rekli su nam da se ipak mogu pohvaliti humanim motivima svojih gradana, kojima je glavni razlog davanja krvi - altruizam. Interesantno je primetiti da veliki broj davalaca u Španiji pripada uzrastu od 18 do 30 godina (35%) i da im ne manjka ni medijska pažwa, jer radio, televizija i novine jednakim intenzitetom promovidu ovu temu. Osim toga, zastupljene su kampanje u malim lokalnim zajednicama i predavanja u obrazovnim centrima. „Ipak je tu problem u mentalitetu. Takve su vam i druge mediteranske zemlje, kao dto je Portugalija.” - objadnjava Gordana Antuljeskov.

Posle davanja krvi – pijaca

„Onaj koji daje krv razmidlja da su ljudi ugroženi, da im je potrebno da se usprave, ustanu, ne ocekujuci nidta zauzvrat. Tu vidim istinskog davaoca”, kaže Ratko Božovic. „Istinski davaoci” polažu pravo na anonimnost, nijedna nadležna ustanova nema ovladcenje da otkriva njihov identitet. U Crvenom krstu na Novom Beogradu upoznali smo Darka Turopoljca (59), koji je krv dao 66 puta. Iako kaže da ne voli javno da se prikazuje, pristao je da nam isprica „istorijat” njegovog davalackog iskustva. „Počeo sam kao srednjodkolac da dajem krv, a posle i u vojsci, na poslu... Vremenom mi je to postala navika. Sad kad pomislim koliko puta sam dao, shvatim da imam puno godina.” Na pitanje zbog cega daje krv odgovara: „Zar je neki odreden razlog potreban? To je deo moje svakodnevice.” Ima dve cerke i jedino dto ocekuje je, da ako njima zatreba krv, institut to odmah i obezbedi.

Jovana Stojanovic (24), studentkinja Arhitekture, pocela je da daje krv u srednjoj dkoli kako bi dobila dva slobodna dana. A danas to redovno cini jer kaže da je - normalno. „Tetka i ja smo letos bile u Zemunu i ja joj kažem: ‘Aj da svratimo da damo krv’, posle smo idle do Kvantada da kupimo voce i povrce. Ne vidim cemu tolika galama oko davanja krvi. Javne licnosti vole da isticu da su dobrovoljci, a to bi trebalo da bude nedto uobicajeno.”

Kristina Kovac, pop pevacica i jedna od glavnih promoterki humanitarne akcije B92, smatra da nije bitno, cak i ako poznate licnosti zaista koriste takav cin radi promovisanja. „Neko vidi poznatu licnost u takvoj akciji pa kaže: „Kad može on, mogu i ja”. Ovde svako gleda svoja posla, najblaže receno. Humanost izumire. Nijedan nacin koji služi da je oživi nije lod“.

Ipak, ne može se reci da humanosti vide nema. Bar kad je rec o srednjodkolcima. Interesantan podatak je da vecina daka Devete beogradske gimnazije, koje smo ispitali, daje krv jer želi da pomogne drugome. I da retko koji srednjodkolac iskoristi dva slobodna dana koja dobije kao nagradu za dobrovoljni cin davaladtva. „To je prica o životu. Hocemo li ga omoguciti, pomoci ili cemo biti ravnodudni prema onome ko ima probleme'', smatra Ratko Božovic.

Trg Republike. 16 casova. Poneki prolaznik zastane i pogleda autobus u kom se dobrovoljno daje krv. U ovo vreme, uglavnom nema davalaca. Ali vec sutra ujutru možda se pojavi gradanin ''po dužnosti'' - patriota koji želi da ucini nedto za svoju zemlju. Ili jedan od onih koji se jod uvek nadaju da ce im podici spomenik kao znak zahvalnosti za stotostruku humanost. Ako ih i ovog puta odbiju, bar ce dobiti sendvic sa dunkom. Kažu da su Srbi najveci gurmani u Evropi. A vi, ako vam ni to nije dovoljno, bolje produžite dalje. Autobus ionako krece za sat vremena.


Severni region 2002. godina

Naziv ustanove ukupan broj jedinica krvi
ZC Vršac 1 320
ZC Vrbas 2 054
ZC Senta 2 297
ZC Kikinda 2 956
ZC Sremska Mitrovica 3 417
ZC Zrewanin 5 829
ZC Pancevo 6 509
ZC Sombor 6 662
ZC Subotica 8 499
ZTK Novi Sad 25959
Ukupno 65 138

Centralni region 2002. godina

Naziv ustanove ukupan broj
jedinica krvi

OB Petrovac 603
OB Prijepoqe 669
OB Priboj 683
ZC Gorwi Milanovac 1 450
ZC Novi Pazar 1 876
OB Smederevska Palanka 1 886
KBC Zvezdara 2 065
ZC Smederevo 2 501
ZC Požarevac 2 532
KBC Dragida Midovic 3 078
ZC Kraqevo 4 100
ZC Loznica 4 108
ZC cacak 4 337
ZC Šabac 4 402
ZC Vaqevo 4 572
ZC Užice 4 617
KBC Zemun 5 445
KBC Kragujevac 7 209
BTI Beograd 65 050
Ukupno 122 032

clanak preuzet iz magazina Studentski svet.
Autor: Miljana Leskovac

 

BB Minaqua u akciji

Kompanija BB Minaqua a.d. će ove godine pomoći akciju Zavoda za transfuziju krvi, ''Dajte krv – ulepšajte život sebi i drugima''. BB Minaqua već duže vreme sarađuje i sa zavodom za transfuziju krvi u Novom Sadu, a ovu akciju će podržati kako u Beogradu, tako i na teritoriji cele Srbije.

BB Minaqua će, tokom čitavog leta, svim davaocima krvi omogućiti osveženje i malu nagradnu igru u kojoj će svako dobiti po neki poklončić.

Kako već duže vreme sarađujemo sa zavodom za transfuziju krvi u Novom Sadu, svesni smo da je nedostatak krvi veliki problem našeg društva. Zato ovom akcijom želimo da stimulišemo i pomognemo sve građane i institucije da se više pozabave ovim problemom.

Još jednom pozivamo sve one, koji su u mogućnosti, da daju krv i ulepšaju dan ne samo sebi, već idrugima.

 

Kompanija Menadžer podržala je akciju dobrovoljnog davanja krvi, u kojoj se odazvao veliki broj radnika

 

Dobrovoljno davanje krvi

U Institutu za transfuziju krvi Srbije Svetog Save 39-Beograd, svakim radnim danom od 7-17h, kao i subotom od 8-15h.

Za više informacija pozovite:

Institut za transfuziju krvi Srbije - 011/ 244-26-51
Zavod za transfuziju krvi Novi Sad - 021/ 424-799
Zavod za transfuziju krvi Niš - 018/ 533-106
Crveni krst Srbije - 011/ 30-32-125