Pišite nam
 

Hronologija suđenja

Dokle je stigao sud

Senka Vlatković, B92


Suđenje za ubistvo premijera u decembru je ušlo u treću godinu. Suđenje ne traje dugo s obzirom na opstrukcije koje su ga pratile, kao i na broj svedoka, veštaka i materijalnih dokaza koji su prezentovani. Ovu konstataciju svakako potkrepljuje činjenica da bilo pogubno da se presuda za ubistvo prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića obori na Vrhovnom sudu. To je verovatno i razlog zbog koga sudsko veće izvodi sve moguće dokaze i dozvoljava pitanja koja se ne odnose na samo ubistvo premijera. Među njima su i ona o pobuni JSO 2001. ili o političkom ambijentu u kome se dogodilo političko ubistvo broj jedan u Srbiji, ubistvo premijera. Čak šest meseci advokati odbrane opstrukcijama i napuštanjem suđenja nisu dozvolili ni da suđenje počne. Tako suđenje praktično počinje tek aprila meseca 2004. godine.

Od prošlog do ovog 12. marta suđenje je naizgled teklo neometano, recimo nisu se pojavljivali „momci u majicama sa ružama“. Iako bez značajnijih opstrukcija u samoj sudnici, sudjenje je i tokom ove godine praćeno pritiscima spolja. Priča o ukidanju specijalnig odeljenja okružnog suda, koju je pokrenuo ministra pravde Srbije ( pa posle demantovao) donekle je utihnula, ali je na red došla smena specijalnog tužioca Jovana Prijića. Sredinom marta meseca prošle godine pokrenuto je pitaje da li će Jovan Prijić biti ponovo izabran na tu funkciju. Dilemu je razjasnio republički javni tužilac Slobodan Janković koji je krajem jula smenio specijalnog tužioca Prijića. Prijić je, inače, na optuženičku klupu u više postupaka, među kojima su ubistvo Ivana Stambolića, atentata na Vuka Drškovića i naravno ubistvo premijera Đinđića, stavio vrh DB i njegovu najelitniju jedinicu JSO i mafijaški klan koji je radio sa njima. Prijić je tako postavljen za zamenika, dok je specijalni tužilac postao Slobodan Radovanović.

Suđenje je ponovo ozbiljno uzdrmano 14. septembra kada je, u slučaju protiv sudije Vrhovnog suda, zbog odavanja službene tajne (svojoj ženi) uhapšen zamenik specijalnog tužioca Milan Radovanović, koji je u sudnici zastupao optužnicu skoro pune dve godine. Odmah za tim i drugi tužilac, koji je zastupao optužnicu, Nebojša Maraš odlazi u advokaturu iz za sada nejasnih razloga.

Novi pritisak stiže u novembru i iz ministastva policije, koje tada šalje neobično saopšenje na koje su reagovale brojne nevladine organizacije. Naime, MUP saopštava je da nisu registrovane aktivnosti koje bi pokazale da su sudije specijalnog suda ugrožene, ali je su zato službenim kolima sa obezbeđenjem prešli enormnu kilometražu. Po svemu sudeći ovo saopštenje dobija epilog nekoliko nedelja kasnije - predsedniku sudskog veća u slučaju za ubistvo premijera Marku Kljajeviću uskraćena je upotreba blindiranog vozila i promenjeno obezbeđenje.

Početkom decembra i Vrhovni sud preuzima svoju ulogu, pa predsednik Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero upućuje zahtev okružnom sudu da se proveri da li ima propusta u radu sudskogh veća kojim predsedava sudija Marko Kljajević, jer procenjuje da suđenja dugo traju. Uz taj zahtev u specijalni sud, za svaki slučaj, poslat je i nadzorni odbor Vrhovnog suda Srbije koji je vršljao po spisima predmeta koje vodi sudsko veche ovog sudije. Ova priča je okončana kada su se svi učesnici u postupku za ubistvo premijera Srbije - advokati odbrane i zastupnici porodica, pa i tužilaštvo - izjasnili da suđenje ide normalnim tokom i da ne traje predugo.

Ni tokom ove godine nije izostao medijski pritisak na suđenje, pre svega na optužnicu . Novinari su veštačili umesto veštaka. Novinari su dokazivali kako veštaci, ovi domaći, ali i oni inostrani, ustvari ne znaju svoj posao, pa su im promakle pojedine "važne" čienjice. U ovoj priči prednjačio je nedeljnik NIN, gde se čak pojavio i tekst u kome se novinar na svojevrstan način polemiše sa veštacima najuglednijeg evropskog instituta iz Visbadena, čiji je novi izveštaj, prema oceni novinara ovog nedeljnika, protivrečan. Tako je teorija trećeg metka i dalje forsirana, a politički tabloidi utrkivali su se ko će imati više izjava koje je potkrepljuju.

Istine radi, dopunjeni nalaz iz Visbadena, koji je stigao u januaru, teoriju trećeg metka ponovo i u potpunosti isključuje. Prema nalazima i domaćih i inostranih veštaka premijer Srbije ubijen je projektilom koji je ispaljen iz pravca ulice Admirala Geprata i tu bi konačno svako normalan stavio tačku.

Za to vreme u sudnici su izvedeni svi matrijalni dokazi i ispitani svi svedoci, stručnjaci i veštaci koji su bili predloženi. Naredni korak je da advokati predlože izvođenje nekih novih svedoka, što sudsko veće može da prihvati ili odbije. Oni će to uraditi tek pošto veštaci iz Visbadena predstave svoj izveštaj. Očekuje se da gosti iz Nemačke u Specijalni sud dođu 8. maja.

Izvesno je, takođe, da će sudsko veće morati da odluči o predlogu da Dejan Milenković Bagzi dobije status svedoka saradnika. Ovaj predlog jednom je odbijen, zatim je vrhovni sud to poništio, a u međuvremenu, Milenković je dopunio svoj iskaz specijalnom tužiocu. Čeka se i odluka o izdvajanju priznjana Zvezdana Jovanovića datog u policiji.

A proteklu godinu u sudnici svakako je obeležilo svedočenje Vladimira Bebe Popovića koji se suočio sa prvooptuženim Miloradom Ulemekom i naterao ga da da prizna da je lagao pred sudom. Ne manje ozbiljnu ulogu imali su i veštaci Dušan Dunjić i Milan Kunjadić, koji su slikovito objasnili način na koji je premijer ubijen. Doktor Dunjić je na kraju na Ulemeku pokazao kako je premijer pogođen, a onda i kako je pao.

Teško je prognozirati kada će se suđenje, koje mnogi s pravom nazivaju suđenjem veka, završiti. To se najranije može dogoditi na jesen ove godine.

 

Važni događaji iz sudnice 12.03.2005-12.03.2006.


MART 2005.

14.03.2005. Svedočio Zoran Janjušević član saveta za nacionalnu bezbednost u vreme premijera Zorana Đinđića. On je rekao da je Milorad Bracanović tražio da Milorad Ulemek Legija bude savetnik za borbu protiv organizovanog kriminala u BIA. Premijer je krajem 2002 dobio podatke iz jedne ambasade strane države da Bracanović daje logistiku kriminalnim grupama. Mesec dana je insistirao da on bude smenjen što se i dogodilo početkom 2003.

15.03.05 Sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov izjavio da ne zna ko je ubio republičkog premijera Zorana Djindjića. „Saopštenje DŠ-a u kome je od predsednika Srbije Borisa Tadića i tadašnjeg republičkog premijera Zorana Živkovića zatražio da kažu ko je ubio Djindjića, bilo samo deo političke borbe“ rekao je Mihjalov koji nije mogao da se seti sa kim je pisao to saopštenje.

16.03. Dejan Milenković Bagzi rekao da želi da se sretne sa specijalnim tužiocem Jovanom Prijićem.


APRIL 2005

04.04. Biv š i ministar policije Du š an Mihajlovi ć svedočio oko devet sati . On je ponovio da je policija imala saznanja da je Zemunski klan po č inio niz krivi č nih dela . Dokazi za to, ka ž e Mihajlovi ć, dobijeni su tek od Ljubi š e Buhe. Specijalni tu ž ilac izabran oko 5. marta 2003. b ukvalno su bili u pitanju dani i č asovi da se dobije nalog za hap š enje zemunskog klana .

05.04 Dejan Milenković Bagzi, sedmooptuženi za ubistvo premijera Srbije najavio da će zatražiti status svedoka saradnika.

06.04. Suočavanje svedoka saradnika sa Miloradom Ulemekom i Dejanom Milenkovićem. Svedoci saradnici ostali su pri svojim iskazima

12. 04. Čedomir Jovanović rekao da je hapšenje pripadnika "Zemunskog klana" i bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka bilo planirano za 13. mart 2003, ali da je premijer ubijen dan ranije. Smena Milorada Bracanovića sa mesta zamenika načelnika Bezbednosno-informativne agencije u januaru 2003. bila početak poslednje faze pripreme za obračun sa organizovanim kriminalom, rekao je Jovanović.

11.04. Bivši potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović izjavio da "nema dilemu da iza ubistva premijera Djindjića stoje Milorad Ulemek Legija i 'zemunski klan'".
«Nemam informaciju da je lider DŠ Koštunica učestvovao u atentatu ,ali je odgovoran za atentat", rekao je Jovanović.

U Šilerovu su, prema Jovanovićevim tvrdnjama odlazili, Koštuničini najbliži saradnici Zoran Šami, Goran Ilić, Aco Tomić, Rade Bulatović i Gradimir Nalić. Posle Jovanovićevog svedočenja u hodniku suda i pored prisustva sudske straže supruga prvooptuženog Ulemeka, po svemu sudeći nezadovoljna njegovim svedočenjem i suočavanjem sa Ulemekom, tašnom je udarila svedoka Jovanovića.

13.04. Bivši šef biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimir Beba Popović je rekao da sadašnja vlast u Beogradu direktno štiti optužene za ubistvo premijera koji su na slobodi. Naveo je da je pre dva meseca Vladimir Milisavljević Budala lociran u Beču. Prepoznali su ga naši državljani koji žive u Beču, obavestili austrijsku policiji i našu ambasadu. Iz Beča je zvanično upućena informacija vlastima u Beogradu, MUP-u, BIA, SID-u i predsedniku Tadiću.


MAJ 2005

16.05. Popović je drugog dana svedočenja rekao i da su Slobodan Milošević i Rade Marković naručili od Ulemeka ubistva na Ibarskoj magistrali, novinara Slavka Ćuruvije i bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića. Popović je pripadnike zemunskog klana optužio i za ubistvo Momira Gavrilovića.

17.05. Bivši šef vladinog Biroa za komunikacije Vladimir Beba Popović završio je svedočenje suočenjem sa Miloradom Ulemekom. I to povodom tvrdnji koje je Ulemek izneo prilikom davanja odbrane da mu je predloženo da proda 700 kilograma heroina. Popović je Ulemeku više puta rekao da prekine da laže, a na kraju ga naveo da sam kaže da u jednom delu svedočenja nije rekao istinu.

18.05. Bivši šef državne bezbednosti Goran Petrović rekao je da su podršku pobuni jedinice za specijalne operacije dali vojska, Predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica, DŠ i neki mediji. On je, međutim, pod zakletvom u specijalnom sudu rekao i da su neke informacije ukazivale na umešanost i drugih lidera DOS-a.

19.05 Sudija pročitao iskaz ubijenog svedoka Kuje Kriještorca koji je jedini ispred zgrade u ulici admirala Geprata video optuženog Vladimira Milisavljevića, zvanog Budala, koji je još u bektvu. Na dan ubistva sam došao na isto mesto oko 11.50 sati i hteo sam ponovo da parkiram kombi, ali mi je isti mladić rekao da ga pomerim. Parkirao sama se niže I otišao do pekare gde sam se kratko zadržao. Kada se dogodio atentat i kada je na televiziji izašla poternica sa slikama medju njima sam prepoznao Vladimira Milisavljevića kao momka koji mi nije dozvolio da parkiram u toj ulici.

20.05. Veštaci obducent doktor Dušan Dunjić I balističar Milan Kunjadić utvrdili da je premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen jednim projektilom iz pravca ulice Admirala Geprata. Doktor Dunjić je rekao da je trenutku ranjavanja premijeru bio okrenut licem prema Ulici admirala Geprata, a leđima prema zgradi Vlade Srbije. zato što je u vreme dok je bio na štakama leđima je otvarao vrata. Prema njegovim rečima, Đinđić se, nakon što je pogođen, "zarotirao oko desne noge i propao u zgradu Vlade Srbije", tako da mu je gornji deo tela bio u zgradi vlade, a izvan samo stopala i donji deo potkolenica.


JUN 2005

13.06 Veštaci na osnovu obudukcije tela ubijenog premijera i svih ostalih dokaza i činjenica odbacili mogućnost da je na premijera Srbije Zorana Djindjića pucano iz Birčaninove ili Nemanjine ulice.

14.06 Sudski veštaci Milan Kunjadić i Dušan Dunjić završili predstavljanje svojih nalaza. Na kraju njihovog pojavljivanja u sudu, Ulemek je pokušao da demonstrira način na koji je premijer ubijen.Tada mu je veštak Dunjić prišao da objasni, pokazujući na njemu, kako je premijer pogođen i kako je pao.

15.06 Sudski veštaci, psihijatri Branko Mandić i Bojana Kecman utrvdili su da su optuženi koje su pregeladali duševno zdravi i da nisu mentalno zaostali.

16.06 Pročitan je nalaz i mišljenje veštaka nemačkog Instituta za kriminalističku tehniku iz Visbadena. Ti stručnjaci su naveli da je na premijera pucano iz zgrade u ulici Admirala Geprata i da su ispaljena dva metka.


JUL 2005

8 07. Specijalni tužilac Jovan Prijić podneo zahtev da Dejan Milenković Bagzi postane svedok saradnik.

Smenjen specijalni tužilac Jovan Prijić. Slobodan Radovanović novi specijalni tužilac, Prijić ostao u specijalnom tužilaštvu kao zamenik.


NOVEMBAR 2005

Predsednica Vrhovnog suda tražila odgovor od postupajućih sudija zašto suđenje za ubistvo premijera traje dugo.

1o.11. Predstavljeni ugovori I fotografije stanova u kojima su se pre I posle atentata krili optuženi. Stanu jedno stanu pronađeni otisci vođa »zamunaca« Dušana Sasojevića i Mileta Lukovića, kao i prvooptuženog Zvezdana Jovanovića i Miloša Simovića.

22.11.05 Izvedeni svi materijalni dokazi predviđeni optužnicom

13.01.2006. Stigao dopunski izveštaj iz Visbadena. Potvrđeno da je na premijera pucano iz Admirala Geprata

14.02.2006. Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović i Dušan Krsmanović na mestu zločina ispred Vlade Srbije, gde je 12 marta 2003 ubijen premijer Srbije. Blokiran centar Beograda, optuženi šetali bez lisica. Merena rastojanja od mesta na kome je premijer ubijen do tačaka sa kojih je moguće da je pucano na premijera.

 

 

Preuzmite video zapis
"Ako Srbija stane"
Real stream
Avi download(207mb)

Snimak dešavanja ispred Vlade Srbije
Real stream

 Sadržaj
Naslovna
Osvrti
Razgovori
Hronologija suđenja
Reakcije čitalaca
Svedočenje pred specijalnim sudom Vladimira Popovića
[koristiti opciju save document - pdf 2,9mb]
 
Arhiva
Specijal: Ubistvo Zorana Đinđića
Specijal: Suđenje stoleća
Specijal: Slučaj Legija
Fotogalerija: Atentat na Đinđića
Hronologija suđenja (2003 - 2004)
 
Vrh straneVrh strane
© 1995 - 2018 , B92 | Kontakt | O nama | Impresum | B92 lica | Pravila korišćenja
  • Marketing
  • Pišite nam
  • Mobilni B92
  • Šta je to RSS?
  • B92 na Facebooku