Štampa

Pazi gde trpaš nos

Kolumne: Hleba i igara

Projekat zvani "Hapšenje Petog oktobra" definitivno se privodi kraju, Ostaje samo da se svečanom akademijom u Sava centru i promenadnim koncertom na (Tijanićevom) RTS, sve i ozvaniči. I to baš na petu godišnjicu "petog". Kazaljke se poklopile, sat stao. Amen.

Poslednje septembarske nedelje Leta Petog, inspiratori i atentatori narodu poklonili pravi vatromet. Sa pevanjem i hapšenjem. Priveden eks ministar pravde i sadašnji lider Narodnog pokreta "Peti oktobar". (To su oni što brane "ime i delo"). Pravi kandidati, oni zbog kojih se "peti" dogodio i morao dogoditi, u "svetu" vladajuću koaliciju , vladu i upravne odbore, izvorni dosovci i đinđićevci u zatvor.

Bilo je i krajnje vreme. Trebalo je čitavih pet godina da se sve vrati na staro. Osim što njega nema. I ponekog od saboraca. Bitno je da je kontinuitet sačuvan. Tu je Familija i mnogobrojni naslednici. I pre svega, koalicioni partneri. Ipak bez njih ne bi bilo ništa. Počeli su kao dosovci, posle godinu-dve su "progledali", pete godine hapse dosovce.

Ustvari, neki drugi ih hapse. Jer je iz aktuelne vlasti, proteran "peti". Od ovoliko ministara, zamenika i pomoćnika, nikad ih više nije bilo, ostao samo brat Velja, alijas MIKI (Ministar Kapitalnih Investicija). Rasima ne računam, on je "savezni", SCG-ovski. Kao što ne računam ni VK Voju Premijera. On je uvek bio samo "svoj", "petom" nikada nije esencijalno ni pripadao.

A onih kojih nema u forumima ili ih je javno-tajno društvo ABVG (akademici, beretke, vladike, generali) likvidiralo, čitav je spisak. Zoran, Čanak, Vesna, Svilanović, Mićun, Dule Mihajlović, Čović, Čeda, Kasa, Batić, Milan St, Kovačević ... i još koliko drugih "šetača" i "petooktobrista". Kad već pominjem "šetače", često se ovih dana setim dugih kolona-zmija iz 96/97. i karakteristične pojave Vladana Batića u zelenoj vijetnamci. Tiskaju se radoznalci oko čoveka krupnog glasa i krupnog nosa. Samo bi potpuno lud čovek, gledano iz tadašnje "revolucionarne" perspektive, mogao pomisliti da će taj isti čovek, pet godina posle, sedeti u zatvoru. A da opet, u tom istom zatvoru, neće sedeti vodeći protagonisti poslednje decenije drugog milenijuma.

Uostalom, šta je i moglo biti drugačije, osim da bude"sve je isto, samo njega nema", kad je "prvog među jednakima", ubilo nekakvo tajno zločinačko udruženje. I da umesto, revanša i naravoučenija, hapse ili prete hapšenjem ostalim "prvoborcima". Sve će ih (nas) srediti, ako se ne manu nacionalnih i inih štedionica i ostalih zabranjenih zona.

Što ne pričaju o "pozitivnim primerima". Kojih je svakim danom sve više i više na RTS-u. Evo na primer, posle nekoliko godina lutanja i ćutanja, vratila se boginja Pravde Justicija u Stradiju. Preko svoja dva (božja) izaslanika Zorana (Stojkovića) i Dragana (Jočića).

Nema više privilegija, protekcije i korupcije. Onog jednog doktora uhapsili za dvesta, a onog drugog za 70 evra. Ima da hapse i za 10 evra. Korupcija je korupcija. Pa ako treba nekoga da hapse, onda su tu ovi sitni "pilićari". Da se raji zamažu oči. Oni krupni su za krupne tajne poslove. O kojima smeju da znaju i da učestvuju, samo izabrani.

Šta treba Batketu da trpa svoj (dugački) nos tamo gde mu nije mesto. Valjda će izvući pravo naravoučenije.

Elem, "peti" je definitivno uhapšen. Vođa ubijen, neki postali tužioci, ostali pritvoreni ili pod sumnjom. Došlo vreme da jedino apstinent Vuk, u zvaničnim forumima, brani "peti".

Samo vas gledamo, reče neko nekada. Ko i kada, i da li uopšte reče.

 


  © 1995 - 2005, B92 | Kontakt | O nama | Impresum