Poslušajte džinglove
 • Mi ovo ne možemo više da trpimo i tolerišemo.
  mp3 download
 • I muž, i otac su imali običaj da podignu ruku na mene.
  mp3 download
 • Mnogo je teško to prekinuti, kao da deo mene nestaje.
  mp3 download
 • Najskorije je izjavio da sam obično govno i da može da me bije svaki dan.
  mp3 download
 • Bila sam hiljadu puta pretučena, plava. Danas sam druga osoba, i ne mogu da verujem dam preko toga svega prelazila.
  mp3 download

Svaka treća žena u Srbiji trpi fizičko, a svaka druga psihičko nasilje od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera.

Svima njima je neophodna naša pomoć.

Pomozite da žrtve nasilja u porodici konačno osete sigurnost!

Izgradimo Sigurnu kuću!

Pozovite: 063 9765
Cena poziva 50 din. sa pre-paid broja, 150 din. sa post-paid broja +PDV.
Tarifiraju se samo pozivi sa Telenor 063 mreze.

Porodično nasilje kao gorući problem

Da li znate da je svako šesto dete a svaka treća žena u Srbiji, žrtva porodičnog nasilja i fizičkog zlostavljanja, uključujuci i seksualno.

Do skoro sakriveno i potisnuto iza zatvorenih vrata, porodično nasilje je poslednjih godina eskaliralo u javnosti i više ne silazi sa naslovnih strana i TV ekrana. Poslednjih godina, svakodnevno raste broj žena i dece koja traže pomoć odgovarajućih socijalnih institucija, savetovališta i skloništa.

Odlučili smo da reagujemo!

RTV B92 pokreće kampanju „Za našu decu“ koja ima za cilj ne samo da medijski skrene pažnju javnosti na sve aspekte i posledice porodičnog nasilja u Srbiji, već da pomogne konkretne mehanizme zaštite dece i da inicira razvojne i obrazovne projekte.

Naša generalna namera je da odemo korak dalje od uobičajene pozicije odgovornog medija. Želimo da povežemo nadležne državne institucije i dobrotvore/sponzore na medijski koordinisanim akcijama efikasnog rešavanja konkretnih problema, kao što je u ovom slučaju – nasilje nad ženama i decom..

Na čelu Saveta kampanje „Za našu decu“ nalazi se Ružica Đinđić.

Šta želimo da uradimo?

Kampanju „Za našu decu“, RTV B92 započinje akcijom prikupljanja sredstava za gradnju kuće–skloništa za žene i decu žrtve porodičnog nasilja, koja će biti trajno ustupljena na korišćenje „Savetovalištu protiv nasilja u porodici“ (savetovalisteprotivnasilja.org).

Naš zadatak je da tokom proleća 2007. godine sagradimo kuću površine 220m2 u kojoj će trajno biti smešteno prihvatilište za žrtve porodičnog nasilja. U narednoj fazi, želimo da u okviru istog placa izgradimo još jedan, istovetan objekat i tako dobijemo sigurnu kuću površine oko 440m2 smeštajnog kapaciteta do 50 žena i dece.

Kome i kako konkretno pomažemo ovom akcijom?

„Savetovalište protiv nasilja u porodici“ je nevladina i neprofitna organizacija, koja na teritoriji Beograda vodi prihvatilista za žene i decu žrtve porodičnog nasilja. U ovoj godini, “Savetovalište protiv nasilja u porodici” obeležava 10 godina postojanja u kome je prosečno više od 3.000 žena i dece godišnje tražilo i nalazilo zaštitu i negu. To je trenutno jedina organizacija koja se na teritoriji Grada Beograda bavi ovakvom vrstom aktivnosti.

Rad Savetovališta izuzetno otežava to što u svom vlasništvu nema nijedan objekat u kome se pruža zaštita i pomoć žrtvama. To praktično znači velike troškove iznajmljivanja i održavanja, kao i dugoročnu nesigurnost i neizvesnost.

Gradnjom kuće koja će mu biti trajno ustupljena na korišćenje, Savetovalištu se olakšava rad, smanjuju troškovi funkcionisanja i povećava kapacitet za pomoć žrtvama.

Suma koja je neophodna da bi se izgradila i opremila ovakva kuća iznosi 120.000E, bez troškova građevinskog zemljišta. Naš cilj je da kuća bude izgrađena i predata na korišćenje Savetovalištu do jeseni 2006. godine.

Šta smo do sada preduzeli?

Uspostavili smo kontakt sa Direkcijom za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Direkcija je odlučila da se priključi našoj akciji kroz obezbeđivanje potrebnog zemljišta kao i donaciju naknade za korišćenje građevinskog zemljišta čime je naš projekat učinila realnim.

Sa beogradskom opštinom Rakovica smo potpisali ugovor o korišćenju građevinskog zemljišta namenjenog gradnji skloništa. Ugovor važi 99 godina.

Kontaktirali smo niz organizacija od kojih zavisi uspešna i efiksna realizacija svih pravnih i birokratskih obaveza koje prethode samoj gradnji kuće, i obezbedili maksimalan prioritet za naš projekat.

 

Kako možete da pomognete?

1. Donacija za gradnju kuće

Nakon obezbeđivanja građevinskog zemljišta i svih potrebnih dozvola, B92 pristupa gradnji kuće. Do tada je potrebno obezbediti procenjena sredstva za gradnju i opremanje kuće – 120.000EUR. Svaka donacija u visini do maksimalnog iznosa je dobrodošla. Takođe, moguća je i donacija u nameštaju i proizvodima neophodnim za opremanje kuće, kao i u konkretnim građevinskim radovima na izgradnji kuće.

Podatke o žiro računu za donacije iz Srbije potrazite ovde.

Podatke o žiro računu za donacije iz inostranstva potrazite ovde .

2. Pomoć u održavanju rada skloništa

Nakon predaje kuće-skloništa na trajno korišćenje Savetovalištu protiv nasilja u porodici, potrebno je obezbediti dalja sredstva za radno funkcionisanje samog objekta koje podrazumeva nabavku hrane, higijenskih sredstava i svih drugih kućnih proizvoda neophodnih za život. U tom smislu, moguće je priključiti se našoj akciji i kroz donaciju neophodnih proizvoda.

Dalje informacije o akciji i kontakti

Molimo Vas da razmotrite mogućnosti da se i Vi priključite ovoj akciji u skladu sa svojim mogućnostima.

Stojimo Vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja.

Kontakt:

Gordan Paunović, menadžer Akcija B92
301 2000 lokal 3181, gordan.paunovic@b92.net

      
© 1995 - 2019 , B92 | Kontakt | O nama | Impresum | B92 lica | Pravila korišćenja
 • Marketing
 • Pišite nam
 • Mobilni B92
 • Šta je to RSS?
 • B92 na Facebooku