zatvori

podcast

B92 vam omogućava da preuzimate (download) najvažnije emisije informativnog programa Radija i TV B92 korišćenjem podcasting tehnologije.B92 podcast kanali

PODCASTING


Podcasting je nova tehnologija za distribuciju radijskog programa i drugih tonskih sadržaja na zahtev slušaoca. Podcasting vam omogućava da slušate radijske programe kad poželite i kad vam to odgovara. Ova tehnologija omogućava da se MP3 fajlovi automatski prenesu na vaš kompjuter gde ih možete slušati ili prebaciti na svoj digitalni prenosni muzički uređaj i poneti sa sobom.

Značajna prednost podcasting tehnologije u odnosu na ručni download tonskih zapisa emisija je u tome što vam omogućava da na jednom mestu pregledate spisak postojećih emisija, te automatsko ažuriranje i prenos novih fajlova.


PRIJEM PODCASTA


Za prijem podcasta neophodan vam je neki od podcasting programa i Internet konekcija. Zatim je potrebno da u podcasting program dodate odgovarajuće B92 podcast kanale, prateći instrukcije programa koji koristite. Nakon toga, program će vam pokazati spisak raspoloživih emisija i omogućiti vam da ih prenesete odmah ili (kod nekih programa) u zakazano vreme.

iTunes je popularni audio program kompanije Apple. Od verzije 4.8 podržava podcaste i obzirom na ogromnu korisničku bazu predstavlja najpopularniji podcast progam. Radi na Windows i MacOS X operativnim sistemima.

Juice je slobodno dostupan softver pod GPL licencom, razvijen u programskom jeziku Python što mu omogućava da radi na različitim operativnim sistemima (Windows, Mac, Linux, BSD...). To je jedan od prvih podcasting programa i do momenta kada je iTunes podržao podcast bio je i najpopularniji.

Bloglines je online servis koji omogućava korišćenje podcast kanala i preslušavanje materijala unutar web browsera.iTunesPrva verzija ovog programa koja podržava podcasting je 4.8. Mi preporučujemo bar 5.x ili noviju.
Da biste dodali B92 kanale, iz glavnog menija izbarite opciju Advanced i iz nje Subscribe to podcast:Unesite adresu: http://podcast.b92.net/B92 podcast kanali se sada nalaze u spisku podcasta vašeg iTunes-a:

iTunes

Klikom na taster Get pored imena emisije počinjete prenos fajla.Juice


Otvorite karticu Subscriptions:
Kliknite na Add new feed (zeleni plus znak) i unesite adresu željenog kanala:Juice vam omogućava da dodate i poseban B92 imenik (directory). Ovo vam pruža mogućnost da se spisak kanala automatski ažurira kada budemo dodali nove podcast kanale.
Kliknite na karticu „Podcast directory“ u glavnom prozoru programa.
U polje pored tastera Add ukucajte adresu: http://www.b92.net/info/podcast/b92.opml
U spisku imenika pojaviće se nova stavka: B92 podcast directory iz koje možete birati podcaste na koje želite da se pretplatite.Bloglines


Nakon registracije i aktivacije naloga, potrebno je odabrati tab "Feeds" i opciju "Add" u levom odeljku, i uneti http://podcast.b92.net, odnosno željeni podcast kanal.Klikom na taster Subscribe prelazi se na drugi i poslednji korak procesa dodavanja kanala, kada je ponovo potrebno kliknuti na taster Subscribe u dnu ekrana. Nakon toga dodati kanal će se pojaviti na listi u levom odeljku strane.