B92 Radio Podcast

B92 vam omogućava da preuzimate (download) najvažnije emisije informativnog programa Radija i TV B92 korišćenjem podcasting tehnologije.


Podcasting je nova tehnologija za distribuciju radijskog programa i drugih tonskih sadržaja na zahtev slušaoca. Podcasting vam omogućava da slušate radijske programe kad poželite i kad vam to odgovara. Ova tehnologija omogućava da se MP3 fajlovi automatski prenesu na vaš kompjuter gde ih možete slušati ili prebaciti na svoj digitalni prenosni muzički uređaj i poneti sa sobom.

Značajna prednost podcasting tehnologije u odnosu na ručni download tonskih zapisa emisija je u tome što vam omogućava da na jednom mestu pregledate spisak postojećih emisija, te automatsko ažuriranje i prenos novih fajlova.

Više o podcastingu

 

Za prijem podcasta neophodan vam je neki od podcasting programa i Internet konekcija. Zatim je potrebno da u podcasting program dodate odgovarajuće B92 podcast kanale, prateći instrukcije programa koji koristite. Nakon toga, program će vam pokazati spisak raspoloživih emisija i omogućiti vam da ih prenesete odmah ili (kod nekih programa) u zakazano vreme.

iTunes je popularni audio program kompanije Apple. Od verzije 4.8 podržava podcaste i obzirom na ogromnu korisničku bazu predstavlja najpopularniji podcast progam. Radi na Windows i MacOS X operativnim sistemima.

Juice je slobodno dostupan softver pod GPL licencom, razvijen u programskom jeziku Python što mu omogućava da radi na različitim operativnim sistemima (Windows, Mac, Linux, BSD...). To je jedan od prvih podcasting programa i do momenta kada je iTunes podržao podcast bio je i najpopularniji.

Jpodder je Java program i tako?e radi na raznim plaformama.

 

Prva verzija ovog programa koja podržava podcasting je 4.8. Mi preporučujemo bar 5.x ili noviju.

Da biste dodali B92 kanale, iz glavnog menija izbarite opciju Advanced i iz nje Subscribe to podcast:

Unesite adresu: http://www.b92.net/info/podcast/podcast.php

B92 podcast kanali se sada nalaze u spisku podcasta vašeg iTunes-a:

iTunes

Klikom na taster Get pored imena emisije pocinjete prenos fajla.

 

Otvorite karticu Subscriptions:

Kliknite na Add new feed (zeleni plus znak) i unesite adresu željenog kanala:

Juice vam omogućava da dodate i poseban B92 imenik (directory). Ovo vam pruža mogućnost da se spisak kanala automatski ažurira kada budemo dodali nove podcast kanale.

Kliknite na karticu „Podcast directory“ u glavnom prozoru programa.

U polje pored tastera Add ukucajte adresu: http://www.b92.net/info/podcast/b92.opml

U spisku imenika pojaviće se nova stavka: B92 podcast directory iz koje možete birati podcaste na koje želite da se pretplatite.

 

Iz glavnog menija izaberite Feeds, Add New Feed i pod "feed URL" unesite adresu željenog kanala a pod "feed title" odgovarajuće ime.

Prenos selektovanih emisija počinje klikom na Download.

 

TRENUTNO NA RADIJU B92

IZDVAJAMO IZ PROGRAMA

Dole na uglu

nedeljom u 19.00 Dole na uglu

Rokenrol kao vanbračno dete kantrija i bluza. Meko putovanje kroz istoriju i nasleđe popularne muzike uz usmeravanje na ključne trenutke. Tužni anđeli, pali her Dalje...

Originalni Soul rečnik

nedeljom u 18.00 Originalni Soul rečnik

Abeceda crne muzike. Soul, fank, ritam i bluz, očaravajući vokali, zarazni tonovi, snažan tempo. Dalje...