B92 Radio Podcast

B92 vam omogućava da preuzimate (download) najvažnije emisije informativnog programa Radija i TV B92 korišćenjem podcasting tehnologije.


Podcasting je nova tehnologija za distribuciju radijskog programa i drugih tonskih sadržaja na zahtev slušaoca. Podcasting vam omogućava da slušate radijske programe kad poželite i kad vam to odgovara. Ova tehnologija omogućava da se MP3 fajlovi automatski prenesu na vaš kompjuter gde ih možete slušati ili prebaciti na svoj digitalni prenosni muzički uređaj i poneti sa sobom.

Značajna prednost podcasting tehnologije u odnosu na ručni download tonskih zapisa emisija je u tome što vam omogućava da na jednom mestu pregledate spisak postojećih emisija, te automatsko ažuriranje i prenos novih fajlova.

Više o podcastingu

 

Za prijem podcasta neophodan vam je neki od podcasting programa i Internet konekcija. Zatim je potrebno da u podcasting program dodate odgovarajuće B92 podcast kanale, prateći instrukcije programa koji koristite. Nakon toga, program će vam pokazati spisak raspoloživih emisija i omogućiti vam da ih prenesete odmah ili (kod nekih programa) u zakazano vreme.

iTunes je popularni audio program kompanije Apple. Od verzije 4.8 podržava podcaste i obzirom na ogromnu korisničku bazu predstavlja najpopularniji podcast progam. Radi na Windows i MacOS X operativnim sistemima.

Juice je slobodno dostupan softver pod GPL licencom, razvijen u programskom jeziku Python što mu omogućava da radi na različitim operativnim sistemima (Windows, Mac, Linux, BSD...). To je jedan od prvih podcasting programa i do momenta kada je iTunes podržao podcast bio je i najpopularniji.

Jpodder je Java program i tako?e radi na raznim plaformama.

 

Prva verzija ovog programa koja podržava podcasting je 4.8. Mi preporučujemo bar 5.x ili noviju.

Da biste dodali B92 kanale, iz glavnog menija izbarite opciju Advanced i iz nje Subscribe to podcast:

Unesite adresu: http://www.b92.net/info/podcast/podcast.php

B92 podcast kanali se sada nalaze u spisku podcasta vašeg iTunes-a:

iTunes

Klikom na taster Get pored imena emisije pocinjete prenos fajla.

 

Otvorite karticu Subscriptions:

Kliknite na Add new feed (zeleni plus znak) i unesite adresu željenog kanala:

Juice vam omogućava da dodate i poseban B92 imenik (directory). Ovo vam pruža mogućnost da se spisak kanala automatski ažurira kada budemo dodali nove podcast kanale.

Kliknite na karticu „Podcast directory“ u glavnom prozoru programa.

U polje pored tastera Add ukucajte adresu: http://www.b92.net/info/podcast/b92.opml

U spisku imenika pojaviće se nova stavka: B92 podcast directory iz koje možete birati podcaste na koje želite da se pretplatite.

 

Iz glavnog menija izaberite Feeds, Add New Feed i pod "feed URL" unesite adresu željenog kanala a pod "feed title" odgovarajuće ime.

Prenos selektovanih emisija počinje klikom na Download.

 

TRENUTNO NA RADIJU B92

IZDVAJAMO IZ PROGRAMA

Lista singlova 25 na 45

petkom od 18h Lista singlova 25 na 45

Lična karta i koncentrat muzičkog profila Radija B92. Dalje...

Veče uz đans

petkom u ponoć Veče uz đans

Zvezde Grajma i Blaya Dub Playa! Dalje...