Izvor: B92, Višnja Jukiæ

Kroz seriju tekstova rešili smo da predstavimo mapu skijališta Srbije, kao i kompletni vodič kroz cene ski-pasa na svakom od naših skijaških bisera. Danas skijamo na Zlataru.

Planina Zlatar definitivno se vraća u sam vrh srpskih turističkih destinacija. Brojne goste koji su se odlučili da letos posete Zlatar dočekao je Zip-lajn sistem.

Avanturisti i ljubitelji prirode imaju priliku da uživaju u novom adrenalinskom sadržaju vozeći se sa startne lokacije ispod bivšeg RH Centra Zlatar do zaseoka Tripkovići, i povratne od ovog zaseoka do crkve na Zlataru.

Ovaj zip-lajn na Zlataru je najduži u zemlji. Odlazna sajla je dužine 610 metara, a povratne 350. Sajle su velike nosivosti, kolica i sedišta testirana su po vrhunskim standardima, tako da je sistem maksimalno bezbedan za korisnike svih uzrasta.

Podsetimo, zip-lajn sistem je pušten u rad u julu 2019. godine, i sa ukupnom dužinom od oko hiljadu metara, jedan je od najdužih u Srbiji.

Foto: Alexander Ishchenko / Shutterstock /

Zlatar, pored izuzetne prirode i različitog sadržaja, nudi i skijanje. Naravno, ski centar nije poput našeg najposećenijeg, ali pretenduje da postane primamljiva turistička destinacija i za ovaj vid zimovanja.

Konačno je počela i ski-sezona na Zlataru, ali će i ove zime raditi samo ski-lift "sidro" u gornjem delu staze. Cena dnevnog ski-pasa za odrasle 1.300, a za decu 1.000 dinara. Skijalište "Zlatar" radiće svakog dana, u vremenu od 10 do 16 časova.

"Vremenski uslovi nam idu na ruku, pa je na stazi oko pola metra utabanog veštačkog i prirodnog snega, i skijalište je potpuno spremno za sezonu. Nažalost, cena ski-pasa je za stotinak dinara veća nego prošle zime", kaže Vojko Purić, vlasnik preduzeća "Složna braća", koje je zakupac skijališta.

Savršena skijališta – čak i za one koji ne skijaju FOTO

Prema njegovima rečima, ni ove zime neće raditi žičara četvorosed, koja polazi skoro iz samog centra grada.
Kako bi se poštovale epidemiološke mere zbog pandemije koronavirusa, svi će tokom boravka na stazi morati da nose zaštitnu masku.

Foto: Rina

Visina snežnog pokrivača je oko šezdeset centimetara, što je omogućilo da skijalište na ovoj planini počne sa radom.

"Staza je utabana i za vikend je bila prepuna skijaša. Vremenske prilike nam idu na ruku. U funkciji je ski-lift "sidro", a početnicima je dostupna i ski-škola sa iskusnim instruktorima koji će ih naučiti prvim sigurnim koracima na skijama. Sve epidemiološke mere se poštuju i na planini i za vreme skijanja", naglasio je Pucarević.

Već je registrovan veliki broj rezervacija za naredni period i dolazak većih grupa turista za Sretenje.

Počinje skijanje na još jednoj srpskoj lepotici: Ski-pas 1.300 dinara

Za one koji ne skijaju obilazak planinskih jezera je jedna od omiljenih aktivnosti, kao i vožnja kvadovima, ali i obilazak kulturno-istorijskih spomenika.

Foto: Rina

Ski-staza "Briježđa" na Zlataru je duga 1200 metara, sa plavim i crvenim karakteristikama, te je pogodna i za takmičare i za rekreativce, a visinska razlika između podnožja i vrha je 300 metara.

Žičara je duga 850 metara, sa kapacitetom korpe za četiri osobe koja od podnožja do vrha skijaše vozi za nešto više od pet minuta. Ova staza, međutim, prava je retkost u Srbiji, ali i na Balkanu, jer se spušta do samog centra opštine, što je neponovljiv osećaj za sve skijaše.

U blizini - bogat sadržaj

Foto: depositphotos/wildman

Nedaleko od planine Zlatar može se posetiti kanjon reke Uvac, stanište belog bora i impozantne reliktne ptičje vrste na Balkanu, Beloglavog supa. Ovaj prirodni rezervat, kao ekološko područje zbog interesantnosti pejzaža, bistre vode bogate ribom, kao i mogućnosti splavarenja i foto-turizma privlači pažnju turista.

Gde na skijanje u Srbiji? Kopaonik - kompletan vodič kroz cene FOTO

Reka Lim i tri veštačka jezera: Zlatarsko, Sjeničko i Radoinjsko, bogati su plemenitim vrstama ribe i pogodna za pecanje kao i vožnju čamcem.

U blizini se nalaze manastir Mileševa, zatim reke Uvac, Bistrica, Lim. Planinu odlikuju izuzetan spoj mediteranske i planinske klime, zelena jezera okružena omorikama i brezama, kao i maksimalan broj sunčanih dana tokom godine.

Gde na skijanje u Srbiji? Zlatibor - odličan za prve skijaške korake FOTO

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.