Izvor: B92

Les du Alpes (Les deux Alpes) je jedan od najstarijih ski kompleksa u Francuskoj. Nudi odličan teren kako za skijanje, tako i za snoubording. Sezona ovde traje od sredine novembra do kraja aprila kada se skijanje seli na poznati Glečer de Mantel - najveći letnji skijaški i snoubording glečer.

Uz vertikalni pad od 2.300 metara, teren za skijanje i snoubording proteže se izemđu glečera, otvorenih polja, litica, beskarjnih povezanih staza i blage padine za početnike. Od sezone 2006 staze u Les du Alpes i susednom kompleksu Alpe d’Huez objedinjene su ski pasom. Ako 6 dana skijate u Les 2 Alpes, imate pravo na još 2 dana u Alpe d’Huez.

Skijanje i snoubording za naprednije

Do Glečera de Mantel gde možete uživati u dubokom snegu stiže se gondolom Jandri Express i sa druge stanice dalje glečerskom žičarom. Ne preporučuje se skijašima ili snouborderima koji nisu dovoljno vešti. Čitav teren koji vodi do Sela veoma je strm i ispresecan iznenadnim padinama i kanalima.

Skijanje i snoubording za rekreativce

Foto: Hardleers/Flickr

Od sela možete uhvatiti Jandri Ekspres do prve stanice, a zatim skrenuti levo ka stazi Gours. Sa druge stanice liftovi vode u svim pravcima preko Glečera de Mantel. Skrenite levo do staze Roche Mantel ili desno na dužu vetrovitu stazu Jandri koja vodi direktno do Sela.

Žičara Dome Express vodi skijaše dalje do glečera i do staze Lauze . Ako želite da se popnete više, uhvatite liftove Trifides ili Giros.

Pied Moutet nalazi se odmah iza sela Les deux Alpes i ima brze staze za one koji vole malo više izazova.

Skijanje i snoubording za početnike Oni koji prvi put staju na skije ili snoubord treba da krenu ka liftovima Gentaines i Rives koji vode do nešto blažih staza. Škole nude grupne, privatne i dnevne časove za sve uzraste.

Snežni park "Terrain Park" ima stolove, rampe, kutije i skakaonice. Takođe postoji i deo za početnike gde je sve manjih dimenzija.

Aktivnosti za sve

Foto: Willtron/Flickr

Ovde se nudi i klizanje, grudvanje, penjanje, sankanje, vožnja saonicama koje vuku konji.

Šoping

U glavnoj ulici postoji preko 125 radnji gde se prodaje najnovija ski oprema, odeća, pokloni i suveniri, nakit, parfemi. Tu su i prodavnice čokolade, pekare, poslastičarnice, mesare i dobro snabdeveni marketi.

Restorani

Preko 40 restorana služi tradicionalnu francusku, zatim italijansku, austrijsku, tajlandsku i meksičku hranu. Restoran Casa Nova služi za ručak i večeru lokalne specijalitete i morsku hranu. Creperie Les Sagnes smeštena u staroj štali u selu ima sjajne slatkiše i palačinke, kao i dobra vina.

U glavnoj ulici postoje i kiosci sa brzom hranom, poput pice, hamburgera, kebaba, sendviča i palačinki.

Restoran Les Glaciers nalazi se 3.200m nadmorske visine i radi po principu samouslužne kafeterije i dva bara. Unutra ima mesta za 400 ljudi, a napolju na osunčanoj terasi za još 240.

Noćni život

Barovi, klubovi, pabovi prepuni su turista iz celog sveta. Popularni Bar La Grotte du Yeti je omiljeno sastajalište, a otvoren je ceo dan i do kasno u noć. Pab Le Pressoir pušta najrazličitiju muziku, od kantrija do džeza, dok se pab O’Brians posle 22h pretvara u diskoteku.

Dva noćna kluba, L’Avalanche i L’Opera imaju ogromne podijume za igru i tematske večeri, a rade svakog dana do 4 sata ujutru.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.