Izvor: B92

Najstarije zimovalište u Bugarskoj, Borovec,postoji od 1896. godine. Danas je to jedno od najvećih i najmodernijih odmarališta u toj zemlji.

Borovec se nalazi na severnim padinama Musala grebena (Mousala) na istočnom delu planine Rile.

Ušuškan u borovoj šumi na visini od 1.390 metara iznad nivoa mora, idealno je mesto za odmor i relaksaciju. Klima se smatra izuzetno zdravom, jer su zime blage i prepune snega.

Prosečna temperatura u najhladnijem mesecu januaru iznosi čak 4,8 stepeni Celzijusa, ali Borovec je prekriven snegom od decembra do aprila. Vazduh je čist i bez ikakvih zagađenja.

Do njega se može doći 12 kilometata dugačkim putem prve klase koji ga povezuje sa Samokovom.

Sofija se nalazi svega 72 kilometra dalje, a redovan autobuski prevoz od Samokoeva ide na svakih 30 minuta. Pravi šarm Boroveca može se osetiti tokom zime kada je harmonija sa prirodom potpuna.

Skijanje

Foto: klearchos kapoutsis/Flickr

Odlična ponuda za skijaše privlači hiljade ljubitelja zimskih sportova iz Bugarske i drugih evropskih zemalja.

Njima je na raspolaganju 45 kilometara različitih staza u tri oblasti: Sitnikovo – Martinovi Baraki, Markudjik- četiri staze i Jastrebec – tri staze.

Staze na Jastrebcu su najbolje i tu se održavaju sva takmičenja u odmaralištu. Ta oblast dva puta je bila domaćin Svetskog kupa u alpskom skijanju, a njena staza za biatlon je jedna od najboljih u Evropi.

Borovec je danas moderno odmaralište sa luskuznim hotelima, restoranima, diskotekama, prodavnicama i odličnim izborom staza i liftova. To je odmaralište alpskog tipa i nudi odlične uslove za zimske sportove – skijanje, noćno skijanje, snoubording, cross-country skijanje, ski skokove i biatlon...

Takođe, tu se nalazi i veliki broj staza za početnike obeleženih međunarodnim znakovima na više jezika.

U Borovecu postoji više od 200 ski instruktora koji govore strane jezike, a neki od njih su bivši profesionalni skijaši.

Ne propustite u Borovecu

Foto: chrisjroos/Flickr

Borovec je prepun barova, kafića, noćnih klubova i diskoteka – Buzz bar, Mamacitas, Bokers disco i td.

Ovo odmaralište poznato je po odličnom provodu. Osoblje je profesionalno i ljubazno, a budući da većina lokala radi do ranih jutarnjih časova, većina njih nudi specijalne 'happy hour' popuste.

Nemojte zaobići Rila manastir, poznat u celom svetu, ni šoping turu u Sofiji.

Možete posetiti i palatu “Carska Bistrica” koja se nalazi na samo 10 minuta šetnje od centra odmarališta.

Hitna spasilačka služba na raspolaganju je 24 sata dnevno, kao i ambulante i klinike.

Potpuno opremljena bolnica nalazi se u obližnjem Samokovu. Neke medicinske i sve stomatološke usluge moraju biti plaćene u kešu klinikama, ali oni vam mogu dati sve neophodne račune, recepte i dijagnoze koji su vam potrebni za podizanje novca iz fonda osiguranja.

Preporučuje se da u slučaju povrede odmah pozovete vašu osiguravajuću kompaniju i pratite njihova uputstva.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.