Izvor: B92

St Anton na Arlebergu iz više razloga zaslužuje da se nazove svetskim zimovalištem – ima najuzbudljiviji noćni život od svih skijališta, fantastične staze i mesto je gde je rođeno alpsko skijanje.

Jedan od prvih ski klubova na Alpima Arlberg Ski Club osnovan je 1901. a vek kasnije, St Anton postao je domaćin Svetskog šampionata u alpskom skijanju. Štaviše, naročito je popularan kod profesionalnih skijaša zbog odličnih staza dugih čak 180 kilometara.

Austrijsko zimovalište St Anton am Arlberg je deo skijaškog područja Arlberg sa gotovo 248 individualnih staza. Ski liftovi ga povezuju sa drugim skijalištima – Lech, St Christoph am Arlberg, Stuben i Zürs.

Redovni autobusi između St Antona i St Jakoba i drugih sela na Arlbergu mogu se koristiti uz doplatu za ski lift kartu.

Sa stazama iznad 2.500 metara, skijanje i snoubord je zagarantovan tokom cele sezone. St. Anton uglavnom ima prirodnog snega, ali na 102 km staza za svaki slučaj postavljeno je 418 snežnih topova.

Takođe, tamo se nalazi 41 ski lift koji može da preveze i do 87.000 skijaša svakog sata.

Hans Šnajder

Foto: vourikari/Flickr

Arlberg je čuven u skijaškim krugovima.

To je mesto gde je početkom dvadesetog veka, austrijski pionir u skijanju Hans Šnajder usavršio savremenu tehniku spusta. Njegova slava je bila tolika, da su ga zvali čak i Japanci kako bi ih podučio tehnikama.

Neki od starih „nemih“ filmova su snimani upravo na St Antonu i pomogli Šnajderu da proširi uticaj do šire publike. Tu su i po prvi put uređivane staze 1945. kada su dvojica momaka prešli preko snega valjkom.

Danas to radi gotovo svako veće zimovalište (naročito u Severnoj Americi).

Ako želite da uživate u pogledu „sa visine“, popnite se žičarom na vrh Valluga na 2.811 metar.

Za svakog postoji po nešto – staze za početnike, trim staze za neskijaše, nešto lakše staze za one koji još nisu dostigli svoj maksimum u zimskim sportovima i staze za profesionalce.

Ljubitelji ekstremnih sportova mogu se oprobati na neobeleženim stazama od vrha Valluga od kojih se diže kosa na glavi, a tu su i Mattun i Schindlergrat. Sezona je podeljena u nekoliko tematskih meseci i nedelja.

Godišnja trka Kandahar World Cup je verovatno jedno od najstarijih ski takmičenja ustanovljeno 1928.

Zabava

Foto: Chris_Eden/Flickr

Bez obzira na St Antonovu pionirsku reputaciju, snoubord tu dugo nije prihvaćen. Danas ga svakako posećuje mnogo bordera, ali program za njih nije toliko očigledan kao u drugim zimovalištima.

Iako je skijanje i dalje glavna atrakcija, za bordere postoji zabavni park na Rendl-u, kao i na Lech-u.

Krazy Kagaruh bar na stazama odmah iznad odmarališta svakako zaslužuje da se nazove “legendarnim”.

Danas ima i veliku konkurenciju – Mooserwirt.

Oba bara su mesta sastajanja redovnih posetilaca St Antona, a posle živih razgovora i opuštene atmosfere, odlazi se u neki od klubova i diskoteka koji uglavnom rade do sitnih sati.

Atraktivni su i koktel barovi poput Platz'l Après i St Antoner Hof's bar.

Kako do St. Antona? Cene.

Foto: profstewartrk/Flickr

Čak četiri aerodroma udaljena su svega dva sata vožnje od zimovališta, pa je lako organizovati ski vikende i kratke odmore.

Cena ski pasa 2010/2011 (odrasli/deca) dnevna od 42 evra 12:30, 31 evro 2-dnevni ski pass 82 evra, 5-dnevni ski pass 183 evra.

Automobilom je potrebno putovati oko 11, 12 sati preko Budimpešte, Beča, Salzburga i Inzbruka do St. Antona, to je oko 1140km i u ove sate je uključen put, pumpe, HU granica (oko 30min čekanja prema tamo). Ceo put do tamo i nazad je autoput tako da je vožnja bez napora.

Avionom se može ići preko Austrian Airlines-a.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.