Izvor: B92

Svi sa nestrpljenjem očekujemo kraj pandemije, kao i povratak na dobra stara putovanja. Ovih 5 mesta bi svakako trebalo da uzmete u obzir.

Teško je naći nekoga ko ne bi već sutra, u normalnim okolnostima, otišao putem Rima, Pariza ili Londona. Međutiim ovi gradovi su obično preplavljeni turstima, te nije loša ideja da umesto čekanja u redu za Ajfelov toranj posetite neki od manje turistički popularnih gradova, ali opet dosta posećenih i podjednako lepih.

Lion, Francuska

"Pariz je uvek dobra ideja", navodno je jednom davno izjavila Odri Hepbern. I zaista Pariz je posebno iskustvo, ali Francuska nije samo Pariz, već je čine i gradovi poput Liona. Smešten gotovo u srcu zemlje, grad ima dugu istoriju, koja seže još u doba starih Rimljana, piše Pun kufer. Takođe, ovde će uživati i svi zaljubljenici u vino, ali i u prirodu i zabavu, s obzirom na to da grad vrvi zelenim površinama i raznim festivalskim događanjima.

Foto: Depositphotos/ karambol

Nirnberg, Nemačka

Sa svojim šarmom, bajkovitim dvorcima i bogatom istorijom, Nemačka je uvek dobar izbor. Tako umesto da upadate u gužve Berlina ili Minhena, zaputite se u bavarski grad Nirnberg, smešten tek jedan sat vožnje vozom od Minhena, i opustite se uživajući uz tamno pivo i njihove poznate kobasice, za koje će lokalno stanovništvo reći da su nastale baš u tom gradu.

Istorijski, reč je o jednom od najvažnijih evropskih gradova - po završetku Drugog svetskog rata ovde se sudilo nacističkim zločincima.

Foto: Deposithphotos / poissonenciel

Gent, Belgija

Istorijska, moderna i s dobro poznatom gastronomskom kulturom koja uključuje čokoladu, pomfrit i još mnogo toga, Belgija je destinacija koju vredi videti. Međutim, dok se svi žure da obiđu Brisel ili Briž, vi se zaputite u Gent. Stari grad prilično je bajkovit i prošaran kanalima koji prolaze uz stare trgovačke kuće. Srednjovekovna arhitektura nadopunjava se s postindustrijskom.

Foto:Deposithphotos / bloodua

Đirona, Španija

Udaljena tek sat od Barselone, Đirona je jedno od magičnijih mesta na koje ćete naići. Iako većina posećuje Barselonu, recimo da ćete ovde videti šarene zgrade, kamene ulice, kao i mnoge građevine koje su nastale još u srednjem veku. Ovde se snimala planetarno popularna "Igra prestola", a jedna od prvih znamenitosti koju bi trebalo da obiđete svakako je katedrala, građena ukupno sedam vekova, što donosi razne stilove gradnje.

Foto: Deposithphotos/ prescott10

Bolonja, Italija

Iako nije nepoznata, većini nije ni na spisku prvih 10 mesta prilikom odlaska u Italiju. Svi bi najradije za početak obišli Rim, Veneciju, Firencu, Milano i tako dalje, a Bolonja nekako u svemu tome, ostaje - neotkrivena.

Srećom, rekli bismo, jer još nije najtraženija turistička destinacija. Bolonja je čuvena po arhitekturi kojom dominira topla crvenkasto-narandžasta boja, a sam centar grada je, s obzirom na to da ima samo pola miliona stanovnika, veoma veliki i pri tom eodlično očuvan.

Bolonja je živ grad sa dobrim noćnim životom, i to najviše zahvaljujući studentima koji čine znatan deo ovdašnje populacije. U Bolonji se danas nalaze neki od najpoznatijih fakulteta u Italiji, kao i najstariji univerzitet u Evropi, osnovan u 11. veku.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.