Izvor: B92

Kada sledeći put kažete da ste spremni da učinite sve zbog ljubavi, zapitajte se da li ste spremni da sagradite zdanje koje svet još nije video.

Manje ili više svaka devojka će svom dečku reći da su muškarci nekada bili drugačiji, što i jeste istina. Neki su zbog svoje voljene vodili ratove, neki obilazili svetove, a šah Džahan je svojoj dragoj ispunio poslednju želju tako što je u njenu čast napravio građevinu kakvu svet do tada nije video, Tadž Mahal.

Tadž Mahal se smatra jednim od najvećih dostignuća mogulske arhitekture, građevine koja na savršen način objedinjuje islamske, indijske i persijske stilove koji su do tada bili poznati, te su svi oni unapređeni i modifikovani kako bi se postiglo nešto sasvim novo. U Agri, u Indiji, davne 1632. godine jedan šah, skrhan bolom i tugom zbog smrti svoje drage, Mumtaz Mahal godine je posvetio njenoj poslednjoj želji kako bi sagradio mauzolej kakav se nigde do tada na svetu nije sagradio.

Foto: depositphotos/ deyroop

U trenutku kada je bio na vrhuncu svoje vladavine šah Džahan je ostao bez svoje treće žene Mumtaz Mahal, koja je umrla pri porođaju i to njihovog četrnaestog deteta. Iako treća žena, vreme i vekovi kasnije zabeležili su njihovu ljubav kao jednu od najvećih koju je svet video, što danas, kada ljubav dobija nove oblike, a suštinu često gubi, dokazuje jedna građevina koju ništa nije moglo da zaseni.

Pred smrt Mumtaz je zamolila šaha da joj ispuni želju i svetu ostavi dokaz o njihovom postojanju i da sagradi nešto što svet do tada nije video. Tako je i bilo, godinu dana nakon smrti žene koju je neizmerno voleo otpočela je gradnja koja je trajala naredne 22 godine, iz koje se rodila građevina kojoj vekovi nisu mogli ništa.

Za razliku od dotadašnjih građevina, koje su pravljene od crvenog peščara, šah je želeo beli mermer optočen dragim kamenjem, što nikada više nije ni urađeno. Sve džamije i grobnice koje su nastale do tada su mu poslužile kao inspiracija, a ono što uz svu arhitektonsku lepotu daje posebnost ovom mauzoleju jeste emocija koja i dan-danas izbija iz svakog kamena Tadž Mahala.

Foto: depositphotos/byheaven

Iza šaha Džahana ostale su brojne hronike i svedočenja o onome što je u životu radio i postigao, ali ovo je najbolji dokaz toga koliko je bio spreman da učini za ljubav. Uz sve to, iza njega su ostale i reči koje su svedočile o građevini u koju je uložio više od 20 godina svog života.

"Treba li krivca utočište tražiti ovde

Kao izvinjenje, postaje čista od greha

Treba li grešnik poći do ovog zdanja,

Njegovi gresi biće zaboravljeni.

Prizor ovog zdanja, stvara prizore tuge.

I Sunce i Mesec liju iz očiju.

Na ovom svetu , ovo zdanje je građeno

Da time pokaže slavu svoga stvaraoca."


Jedna od najvelelepnijih grobnica na svetu, budući da su šah i njegova supruga sahranjeni u prostoriji, odnosno sarkofagu ispod mauzoleja, obavijena je brojnim legendama i misterijama te različitim verovanjima. Međutim uz sve to, jedno je sigurno, a to je da je ovo spomenik velikoj ljubavi i velikoj moći koju je šah tada imao. Ali, pored tajni koje je okružuju, ovo je građevina koja opčinjava svakog ko je ugleda.

Od sumraka pa do svitanja, mermer menja boju, tako da ni u jednom dobu dana niko ne može da vidi istu boju Tadž Mahala. Građen je tako da stvara iluziju veličine koju u stvari nema, što govori da su brojne arhitekte i učeni ljudi bili skupljeni sa različitih krajeva sveta kako bi ovo mesto učinili čarobnim. A ovo mesto i odiše magijom, jer kako kažu, par koji jednom tamo ode, celog života živi u savršenoj harmoniji jer su osetili šta znači jaka, neraskidiva i iskrena ljubav.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.