Izvor: B92

Nacionalni centar gvozdenih radova kreirao je skulpturu koja, iako možda ne deluje tako, šalje veoma jaku poruku koja poziva na rešavanje problema nasilja.

Anđeo nož, ili zvanično Nacionalni spomenik protiv nasilja i agresije, jeste skulptura koja je napravljena od noževa koje je policija širom Engleske oduzimala nasilnicima. Kampanjom pod nazivom "Sačuvaj život, predaj svoj nož" započetom 2014. godine prikupljeno je dovoljno noževa da se projekat ostvari, mada nisu sve policijske stanice podržavale ovakvu skulpturu.

U toku prikupljanja "materijala" dešavale su se i greške, pa je bio slučaj kada je umesto noževa u paketu bio eksploziv, ali je i pored svih "prepreka", uz pomoć saradnje sa 43 policijske stanice prikupljen je materijal za rad.

Skulpturu je kreirao Alfi Bredli, koji je i sam bio žrtva nasilja nožem, spojio je više od 100.000 noževa i napravio celinu. Pre nego što je učvrstio sečiva, očistio ih je i dezinfikovao, porodice čiji su članovi stradali od noža mogli su da ugraviraju poruke u mnogobrojne oštrice.

Anđeo noževa je visok 6,1 metar, a kako mu je osnovna uloga da podstakne svest o nasilju u kome se noževi koriste kao oružje, skulptura se prenosi iz grada u grad.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.