Izvor: B92

Ovi gradovi pravi su primer lepote umetnosti na otvorenom, koja ih čini lepšim i privlačnijim.

Gradovi nude najrazličitije umetničke pravce u svojim muzejima, pa turisti često ni ne znaju šta gde da traže. Ono što sigurno znaju kada posećuju velike gradove jeste da treba da obrate pažnju na fasade. Spoljne zidove zgrada sve češće zamenjuju platno i grafiti, pa na ovaj način gradovi skrivaju memljive zidove, ulepšavaju ih i čine grad veselijim.

London

Najbolji su oni gradovi u kojima možete da vidite malo od svega. Grad bogate istorije, modernih zgrada, ali i moderne umetnosti na starim površinama.

Berlin

Za stanovnike Berlina zidovi imaju zaista posebno značenje i zbog toga ne dozvoljavaju da oni budi pusti i neprimetni.

Granada

Ovaj španski grad ima mnogo muzeja i galerija, ali ipak najcenjenija je “izložba na otvorenom“ koja ovaj grad čini umetničkim delom.

Linc

Umetnici su Linc ukrasili sa oko 300 grafita i neobičnih skulptura. Neki od najpoznatijih uličnih umetnika ukrašavali su ulice ovog grada.

Brisel

Ovaj grad ima poseban odnos prema muralima i stripovima, pa su nedavno na fasadama širom grada osvanuli umetnički radovi koji prikazuju crtane junake.

Lođ

Stanovnici ovog grada traže balans između industrijskog sivila i kreativnog šarenila, tako da grad bude sve lepši i lepši...

Pariz

Francuska prestonica je oduvek važila za centar umetničkih prekretnica, pa je tako ulična umetnost ovde shvaćena veoma ozbiljno.

Barselona

Ni u Barseloni nikada nije nedostajalo kreativnosti, pa su murali i grafiti vrlo rado prihvaćeni i spojeni sa pustim zidovima kojima je bio neophodan “potpis“.

Marselj

Postojale su četvrti ovog grada koje su mnogi izbegavali, a danas ih rado posećuju zbog neverovatne umetnosti koja se u njima rađa.

Beograd

Naša prestonica "stidljivim" koracima ide ka urbanoj umetnosti, iako bi ovaj vid ukrašavanja grada mogao da odagna sivilo koje se sve više širi prestonicom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.