Izvor: B92

Svaki praznik može slaviti ljubav, ako se malo potrudimo.

Destinacija koja nam nije predaleka, a po oceni „Trip advajzora“ spada u pet najromantičnijih na svetu, na samo tri sata je avionom iz prestonice, odnosno oko 6,5 sati vožnje kolima (za stanovnike južnog dela Srbije koji sat duže). Toliko vas deli od ovog raja za zaljubljene.

"Kraljica Jadrana" važi za jedan od najlepših gradova sveta, što nije slučajno - mnogi umetnici poput Getea, nalazili su svoju inspiraciju baš u - Veneciji.

Ovaj italijanski grad leži na 118 ostrva koje deli 170 kanala i ostaviće bez daha i one "najčvršće".
Kroz Veneciju se lako može pešaka ili, ukoliko ćete sa kraja na kraj grada - gradskim taksijem, ali je ovde gondola definitivno pravo prevozno sredstvo.

Poznat po raskošnoj arhitekturi i impresivnoj istoriji umetnosti, teško je napraviti izbor ukoliko se u Gradu ljubavi kratko zadržavate.

Ipak, suzili smo izbor na nekoliko odredišta koja ne bi trebalo propustiti.

Grad mostova - neverovatnih je 400 mostova,

Kanal Grande

Ova „ulica od vode“ dugačka je oko tri kolimetra i jedna je od najistaknutijih atrakcija u čitavoj Italiji. Preporuka je da iznajmite gondolu, odnosno angažujete gondolijera i upustite se u romantičnu vožnju kanalom.

Foto: depositphotos/Iakov

Ponte di Rijalto

Veneciju zovu i Grad mostova - ima ih čak 400! Tokom vožnje kanalom proći ćete ispod jednog od najpoznatijih - Ponto di Rijalto. Prvobitno je bio sačinjen od drveta, ali nakon urušavanja sagrađena je kamena replika 1524. godine, koja i danas postojano stoji.

Foto: depositphotos/Iakov

Bazilika i Trg Svetog Marka

Bazilika Svetog Marka smeštena je na istoimenom velelepnom trgu i jedna je od najraskošnijih u svetu. Četiri bronzana konja „čuvaju“ ulaz u katedralu, ukrašenu fascinantnim arhitektonskim detaljima.

Foto: depositphotos/erix2005

Duždeva palata

Ako ste ljubitelj gotske umetnosti, ovo je delo koje ne smete propustiti – u ovom prelepom zdanju na Trgu Svetog Marka brojni italijanski umetnici ostavili su trag, a ovde su u doba Mletačke republike bile smeštene najvažnije državne institucije.

Foto: depositphotos/marcorubino

Teatro La Fenice

Jedna je od najstarijih i najvećih operskih kuća u Italiji. Otvorena 1792. godine i u svom veku doživela je (i preživela) tri velika požara.

Foto: depositphotos/bloodua

Venecijanski Lido

Malo ostrvo koje razdvaja Veneciju od Jadranskog mora pravo je mesto za potpuno opuštanje. Uz dugačke plaže, u mirnom ambijentu smeštene su prodavnice i restorani, Lido je idealno mesto za predah između dve ture obilaska Venecije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.