Izvor: B92

Najbolje iskustvo s putovanja ponećete tek onda kada se upoznajući se s kulturom upoznate i s lokalnim običajima, ritualima, ali i sujeverjem. Pogledajte šta morate znati pre nego što otputujete u neku od navedenih zemalja.

Indija

U Indiji nikako ne smete da pozovete nekog ko je već izašao iz kuće u slučaju da ste zaboravili nešto da mu kažete. Veruje se da ćete mu tako doneti lošu sreću, pa sve što imate da kažete morate pre nego što taj neko izađe iz kuće.

Italija

Mnogo Italijana veruje da je broj 17 anagram za VIXI, što znači „živeo/la sam“, simboličan način da se predvidi smrt. Stoga Italijani izbegavaju da putuju 17. dana u mesecu i generalno se plaše ovog datuma, poput Amerikanaca kada dođe petak 13.

Kina

Za Kineze broj koji treba da se izbegava je četvorka! U mnogim zgradama izbegavaju čak i da postoji četvrti sprat, pa će vas tako lift odvesti sa trećeg pravo na peti.

Rusija

Rusi imaju sjajan običaj da pre putovanja morate sesti na kofer jer će vam to doneti sreću u narednim danima.

Srbija

Kada neko krene na ispit, razgovor za posao, putovanje ili bilo šta u tom trenutku važno, članovi porodice će prosuti malo vode za njim jer se veruje da to donosi sreću.

foto: thinkstock

Norveška

Kletve su obično loša stvar, ali to nije tako u Norveškoj. Prosečan Norvežanin koji kaže „tvi, tvi“ baca „kletvu“ kojom vam želi sve najbolje i da vam se ništa ne desi na putu.

Velika Britanija

U SAD crne mačke koje prelaze ulicu se izbegavaju, a u Velikoj Britaniji se smatra pravom srećom kada vam crna mačka pređe put.

Japan

Japanci smatraju da jastuk koji je okrenut ka severu skraćuje život, pa se nemojte čuditi da je jastuk čudno postavljen kada se nađete u Japanu.

Rumunija

Rumuni smatraju da izlazak na neka druga vrata, a ne na ona na koja ste ušli donosi lošu sreću.

Portugal

Ljudi u Portugalu ne vole da se kreću unazad. Retko kad ćete videti nekog iz ove zemlje da izvodi „moon walk“ jer se hodanje unazad smatra “prizivanjem đavola na vaš put“.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.