Izvor: B92

Dolaženje na aerodrom dva sata pre leta se nikada nije dovodilo u pitanje, a kada bolje razmislite ima i smisla – da biste prošli sve kontrole potrebno je oko 30 minuta, a uzimajući u obzir da se gejt zatvara već 30 minuta pred poletanje aviona, ostaje vam tek sat.

Šta savetuju aerodromi?

Aerodrom Getvik u Londonu savetuje putnike da stignu tri sata pre poletanja. Iako možda vaš let do Pariza traje dva sata, više vremena ćete provesti na aerodromu.

S druge strane, aerodrom u Saseksu savetuje da dođete tri sata pre poletanja iz veoma razumljivih razloga, a to je predaja prtljaga i dugotrajne procedure za prekookeanske letove.

Od svih britanskih aerodroma Hitrou je tu dosta fleksibilniji, pa je tako potrebno doći samo dva sata pred let.

foto: thinkstock

Kada zapravo treba doći na aerodrom?

Četiri sata ranije Idealno za one koji tek odlaze na odmor i zaista žele da pomirišu svaku bočicu parfema koja je u ponudi u fri-šopu.

Tri sata ranije Ukoliko imate prtljag, onda i nije loša ideja poraniti i predati ga čim se otvori šalter za ček-in. Pa, ako ćete još da doručkujete, kupite neki magazin i popijete kafu, vreme će proleteti.

Dva sata Problem sa dolaženjem na aerodrom dva sata ranije znači da ste postali talac svih aerodromskih procedura. U 99 odsto situacija dva sata je zapravo sasvim dovoljno da pogledate sve što vam aerodrom nudi, ali opet na brzinu.

90 minuta Budite srećni ako vam uopšte ostane vremena da pojedete nešto.

Sat Kako bi uštedele avio-kompanije se sve više drže rasporeda, pa je vreme za ukrcavanje i pola sata pred let, kako bi avion krenuo na vreme. Iako vas uslovljavaju, javna tajna je da to nije tačno i da ćete u avion ući kad god stignete do vremena poletanja. Ipak, nije vredno stresa, pa se potrudite da budete na gejtu minimum 20 minuta pred poletanje.

Pola sata Osim ako se niste ček-inovali putem interneta i nemate ništa osim ručnog prtljaga, malo je verovatno da ćete stići na let. Sve i da avion nije krenuo, gejt je odavno zatvoren.

Šta će se desiti ako propustite let?

U većini slučajeva sa aerodroma će vas ispratiti obezbeđenje ili neko od osoblja kompanije. Ako ste prethodno predali prtljag, on će biti identifikovan i „skinut“ s leta. Mnoge avio-kompanije imaju „spasilačke takse“, pa ako dodate još malo novca, možete upasti i na prvi sledeći let.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.