Izvor: Beta, Tanjug

Najbolji za život, prema analizi Ekonomist intelidžensi junita (EIU), jeste Beč, dok je najmanje pogodan za život Damask u Siriji, prenosi Bi-Bi-Si. Ovo je prvi put da se jedan evropski grad našao na vrhu godišnjeg istraživanja.

Prema godišnjem izveštaju istraživačke službe britanskog lista Ekonomist, među prvih 10 gradova pogodnih za život su: Melburn, Osaka, Kalgari, Sidnej, Vankuver i Kopenhagen.

Lista sadrži 140 gradova rangiranih na osnovu niza faktora, uključujući političku i društvenu stabilnost, kriminal, obrazovanje i pristup zdravstvenom sistemu.

Beč je ove godine "pobedio" Melburn, koji je bio na vrhu liste punih sedam godina. Još dva australijska grada ušla su među 10 najboljih - Sidnej i Adelajd.

Na 82. mestu liste nalazi se i jedan grad sa Balkana - Beograd.

Thinkstock

Grad u kome je najmanje pogodno živeti, prema Ekonomistu, jeste ratom razoreni Damask u Siriji. Među preostalih 10 najlošijih gradova za život su Daka, Lagos, Karači, Alžir, Dakar.

Kriminal, terorizam i rat su faktori koji su uticali na to da ovi gradovi budu loše rangirani, navodi se u analizi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.