Izvor: B92, B92, Dnevno.hr

Sedam svetskih čuda, preimenovanih u sedam čuda antičkog sveta, predstavljaju popis veličanstvenih dostignuća u arhitekturi i građevini. Kako civilizacija vremenom napreduje, tako postoji nekoliko takvih popisa dela ljudi, i dela prirode.

Jedno od takvih čuda prirode su Bele (Te Tarat) i roze (Te Otukapuarangi) terase Novog Zelanda, koje su nažalost uništene u erupciji planine Taravere 1886. godine.

Da li ih taj nesrećni događaj eliminiše iz konkurencije? Jedna novija studija sa Novog Zelanda otkriva da odgovor može biti "da i ne".

Priča se da je, pre erupcije planine Taravera, zbog silicijumskih prirodnih terasa, koje vode do obale jezera Rotomahana, sunčeva svetlost izazivala efekat koji je činio da stene svetle sjajnim belim i blistavim ružičastim bojama. Nažalost, boje su uhvaćene samo na platnima slikara, a najpoznatije je delo "Pink terase" Čarlsa Blumfilda.

Ekspedicije iz 2011. godine su tvrdile da su pronašle ostatke terasa na dnu jezera Rotomahana, ali ponovljene studije temeljene na podvodnim fotografijama utvrdile su da su uništene ili da ih tamo nema.

Njihova teorija tvrdi da su ostaci terasa zakopani na manje od 15 metara uz obalu jezera. Ta teorija je, međutim, odbačena poslednjom studijom.

Istraživači, predvođeni autorom studije Kornelom de Rondeom i njegovim timom geologa, koristili su istorijske fotografije, mape, anketu iz 1859. godine, sonar, seizmičke ankete i druge nove tehnologije za prikazivanje jezerskog dna i dokazivanje teorije da su ostaci terasa na dnu jezera.

Studija iz 2018. godine tvrdi da terase i dalje postoje, ali da se nalaze na delu jezera koje potpada pod teritoriju Maora i da je to najveći problem oko restauracije tih prirodnih svetskih čuda.

Takođe, mnogi sumnjaju u istinitost studije, a cela priča je protkana kontroverznim izjavama i dokazima koji neće pomoći u davanju konačnog odgovora.

Samo će vreme i dalja istraživanja pokazati da li su Bele i roze terase Novog Zelanda zaslužile da se nađu na listi prirodnih čuda sveta.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.