Izvor: B92

Padovi aviona su zaista retki, a prema službenim podacima, to se dogodi na jednom od milion letova. U 2017. godini nije bilo nijednog fatalnog pada, čime je to postala najsigurnija godina u istoriji putničke avijacije.

Stručnjaci kažu da i sami putnici mogu dosta toga da učine da bi se spasli tokom ovakvih nesreća.

Na prvom mestu je odeća. Kako piše britanski Ekspres, putnici uvek treba da nose stvari kojima mogu da prekriju noge i ruke i tako spreče povrede kao što su ogrebotine i posekotine.

Bitna je i obuća. Stručnjaci savetuju da obučete patike ili cipele, nikako japanke.

Izbegavajte alkohol u većim količinama jer nećete moći da reagujete, a ni da shvatite ozbiljnost situacije, pošto će vam pokreti biti usporeni.

Čim uđete u avion pogledajte i zapamtite gde su izlazi. Takođe, pratite demonstraciju stjuardesa koja daje sve potrebne informacija o tome šta bi trebalo da uradite u slučaju opasnosti.

U panici ljudi počnu da trče prema prednjem ili zadnjem izlazu, ali u avionu postoji još nekoliko izlaza pa je najbolja opcija da dođete do najbližeg.

Eksperti preporučuju i da izbrojite koliko sedišta ste udaljeni od izlaza kako biste se u slučaju mraka ili pojave dima lakše orijentisati.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.