Izvor: B92

Nadležni su pozvali turiste da izbegavaju plastiku za jednokratnu upotrebu ovog leta u pokušaju da se izbore sa porastom zagađenja u Sredozemnom moru.

Godišnji priliv od 200 miliona turista širom regiona je odgovoran za povećanje zagađenja mora za čak 40 odsto, od čega je 95 odsto plastika.

Kako je Mediteran jedna od najtraženijih lokacija za letovanje, iako predstavlja samo 1 odsto ukupne vodene površine na svetu sada ima rekordan nivo zagađenja i učestvuje u 7 odsto u globalnom problemu.

Turska, Španija, Italija, Egipat i Francuska koje zajedno ugoste oko 34 miliona Britanaca godišnje su najzagađenije.

Humanitarna organizacija WWF takođe je upozorila na otrovnu mikroplastiku, manje delove plastike koje su talasi i UV zraci istopili, a koje konzumiraju morske životinje, a potom se neretko nađu i na našem tanjiru.

“Na Mediteranu uživaju milioni Britanaca svakog leta koji se vrate kući sa sjajnim uspomenama, a nama ostave otrovno plastično đubre“, kaže Tanja Stil, izvršna direktorka WWF – “Ptice, ribe i kornjače Mediterana se dave u plastici, a naša istraživanja su pokazala da ista plastika završi u morskoj hrani koju jedemo“

Mediteran je dom za više od 25 hiljada vrsta biljaka i životinja od kojih je 60 odsto u rizku od izumiranja.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.