Izvor: B92

Jedno francusko udruženje u septembru će podneti kandidaturu za upis pariskih bistroa i kafe bašti na svetsku listu nematerijalne baštine Uneska.

Taj će zahtev biti predat francuskom ministarstvu kulture koje je zaduženo za predaju dokumentacije Unesku.

Udruženje za upis pariskih bistroa i bašti zbog njihovog umeća življenja na Uneskov popis nematerijalne baštine, kako se službeno zove to telo, želi da "probudi svest u Francuskoj i u inostranstvu do koje mere ta mesta doprinose interakciji među ljudima i mešanju kultura, kao i o njihovoj ulozi u intelektualnom i umetničkom životu".

Udruženje podseća da su nakon atentata 13. novembra 2015. godine, Parižani zaposeli bašte kako bi pokazali da su one simbolično mesto umeća življenja, sjedinjavanja i sloboda.

Za to udruženje, koje će svoj predlog predstaviti novinarima u ponedeljak, tradicija bistroa je u opasnosti, između ostalog i zbog ogromnih cena najma prostora pod pritiskom velikih kompanija.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.