Izvor: express.hr

U Kataru, pustinjskoj državi na Bliskom istoku, možete da vidite prizor iz pitomih krajeva Engleske, ili nekog američkog srednjeg zapada. U velikim štalama, ako se to tako uopšte može nazvati, na mužu čeka stotine krava. Ali, napolju nema zelenih brda - tu je samo pesak.

Menadžer farme "Baladna", 50 kilometara udaljene od Dohe, kaže da "pre godinu dana tamo nije bilo skoro nikoga", a sada se grade kuće, štale i veliki pogoni.

Katar je do sada uvozio mleko pa krave nisu bile potrebne, ali je Saudijska Arabija zatvorila granice kako bi kaznila državu za navodno pomaganje islamističkim grupama, i Al-Džazire, medijske kuće koja je kritična prema svim Katarovim susedima. Diplomate su povukli, a putovanja i trgovinu zabranili i Emirati, Bahrein, Mauritanija i Egipat.

Najbogatija država na svetu (ako se gleda po paritetu kupovne moći) se za pomoć okrenula Turskoj i Iranu, a građani su vrlo brzo naučili da "süt" na turskom znači mleko.

Na farmu je vazdušnom linijom dovezeno 3.400 holštajn krava, a ostatak je došao brodovima - ukupno 14.000 grla.

Katar je sada, barem kad su mlečni proizvodi u pitanju, potpuno nezavisan. Litar mleka košta 2.20 dolara, a prodaje se i sir, jogurt i fermentisano piće laban, slično jogurtu.

Sama farma postala je turistička atrakcija za domaćih 2,6 miliona stanovnika. Tamo se dolazi u posetu kao u neki zabavni park - posećuje se restoran, rade piknici u parku, deca diraju krave, piše Express.

Baladna ima i najveće krdo Avasi ovaca na svetu, njih 40.000, kao i 4.000 koza.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.