Izvor: B92

Da li ste ikada poželeli da jednostavno pokupite stvari i preselite se u drugu zemlju? Na granici između Belgije i Holandije ovaj proces je toliko lak, da se svodi na pomeranje vrata na zidu kuće. Evo zašto.

Naselje Barle sastoji se od mnogobrojnih parcela koje se poseduje ili Belgija (Barle-Hertog) ili Holandija (Barle-Nasau).

Međutim, situacija nije baš tako jednostavna.

Naime, posed ove dve zemlje nije jasno razdeljen granicom, već su parcele raspoređene nasumično, što znači da dešava da se nekoliko belgijskih parcela nalazi u jednoj većoj, holandskoj, a u tim belgijskim parcelama opet - holandske.

Rezultat?

Jedna od najsloženijih granica na svetu.

Barleova bizarna geografija potiče iz srednjeg veka, kada se brojnim različitim ugovorima i prodajama delila zemlja između lokalnih aristokratskih porodica, tačnije vojvode od Brabanta i Kuće Nasau.

Kada je 1831. godine Belgija proglasila nezavisnost od Holandije, trebalo je srediti i granice.

I tu je nastao veliki problem.

Brojne komisije pokušavale su decenijama da dovedu stvar u red, sve dok svakoj parceli nije određena zasebna nacionalnost. Ceo proces okončan je 1995. godine.

Poseta ovom mestu danas predstavlja krajnje fascinantno iskustvo. Beli krstovi, koji se mogu videti na pločnicima, označavaju granicu, a u pojedinim slučajevima granica prolazi kroz kuće, restorane, pa čak i gradsku većnicu, što znači da se ovi posedi nalaze na teritoriji obe zemlje.

Mesto na kojem se nalaze ulazna vrata neke građevine u pojedinim slučajevima predstavljaju jedini način da se odredi kojoj zemlji ona pripada.

Kada je reč o lokalnom stanovništvu, ono je jednako fascinantno - širom Barlea se mogu čuti priče o ljudima koji su uspeli rupe u zakonu da preokrenu u svoju korist.

Jedan od najpoznatijih primera jeste slučaj banke koja je prala novac putem ulaznih vrata u Holandiji, i sefa na teritoriji Belgije.

Tu je i muškarac koji je smestio ulazna vrata na Belgijskoj strani, kada od Holandije nije dobio dozvolu za proširenje kuće.

Postoji čak i priča o tome da su pojedini barovi bili smešteni toliko blizu, da bi vlasnici kasno noću jednostavno preneli stolove preko granice kako bi ostali duže otvoreni.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.