Izvor: B92

Iako piramide danas predstavljaju sinonim za Egipat, brojne drevne civilizacije gradile su slične arhitektonske strukture kako bi odale poštu svojim preminulima.

U blizini grada Gematona u Sudanu, koji je pripadao kušitskom kraljevstvu, nalaze se ostaci 16 piramida, ispod kojih su smeštene grobnice.

Za razliku od Egipta, gde su ovi arhitektonski objekti građeni isključivo kao grobna mesta faraona i pripadnika elitnog sloja, u ova grobna mesta bili su sahranjeni i neki manje ugledni članovi društva.

Foto: Thinkstock

Ovakve konstrukcije građene su od 800. godine pre nove ere do 400. godine, odnosno do propasti kraljevstva.

Šest piramida sagrađeno je od kamena, a deset od opeke od blata.

Na lokalitetu je pronađen i sto sa uklesanim likom sveštenika koji nudi tamjan Ozirisu, bogu podzemlja. Sto je najverovatnije bio namenjen prinošenju njegovih žrtava.

Foto: Thinkstock

Iako su pripadnici civilizacije Kuš obožavali bogove egipatskog porekla, sudanske kulture imale su sopstveni identitet čija su se obeležja razlikovala od egipatskih.

Piramide su u septembru 2015. pronašli britanski arheolozi, koji tu lokaciju istražuju već 20 godina.

Inače, u sudanskom gradu Meroe na istočnoj obali Nila nalazi se ukupno oko 250 ovakvih piramida, od kojih najstarije imaju oko 4.600 godina.

Njih je 1888. godine oštetio istraživač Đuzepe Felini, u potrazi za skrivenim blagom.

Ova zona danas je zahvaćena ratom, tako da se turistima ne preporučuje putovanje.

Foto: Thinkstock

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.