Izvor: B92

Upoređuju je s četkom za čišćenje toaleta i zovu je "šugavko". Tako Rimljanima izgleda gradska božićna jelka, postavljena na Trgu Venecija.

Reč je o 21 metara visokoj jelki, dovezenoj u Rim s Dolomita, koja je odmah izazvala talas kritika jer izgleda "jadno, naročito u poređenju s blještavim i raskošnim jelkama postavljenim u Milanu, italijanskoj modnoj i finansijskoj prestonici".

Osim toga, rimska jelka predmet je ismevanja na društvenim mrežama i ima već i "svoj" Tviter nalog, ukrašen porukama poput "imam više pratilaca nego grančica".

"Šugavko savršeno predstavlja današnji Rim: tužan, nedostojan, usamljen", piše u komentaru milanskog dnevnog lista "Korijere dela Sera".

PROČITAJTE JOŠ: Uteha za besne Italijane - novi ukrasi za "najružniju jelku"

A večni suparnik "večnom gradu", Milano, uživa u finansijskoj renesansi podstaknutoj milionima koji su se slili u grad za Svetsku izložbu 2015. godine.

Ovaj grad postavio je 30 metara visoku smreku ispred svoje znamenite srednjovekovne katedrale i raskošno je ukrasio. A pored toga, Milano je postavio velika božićna stabla i ispred tržnog centra Galerija Vitirio Emanuele II ili čuvene operske dvorane Skala, dok troškove pokrivaju privatni sponzori, poput televizije Skaj.

S druge strane, za rimsku božićnu jelku navodno je plaćeno 50.000 evra, bez javnog konkursa, a to je gotovo triput više nego prošle godine, tvrde rimski građanski aktivisti.

Ovo je druga godina zaredom da je gradonačelnica Virdžinija Rađi pod žestokim kritikama zbog izbora božiićnih dekoracija jer ni prošlogodišnje drvce nije bilo bajno.

Gradonačelnica Rađi, međutim, tvrdi da nevoljeno gradsko drvce zapravo ispunjava najviše ekološke standarde i okićeno je "jednostavno i sofisticirano", dok je njena stranka, Pet zvezdica, u međuvremenu saopštila da u gradu ima i većih briga od izgleda božićne jelke.

Inače, Rađi je ubedljivo pobedila na izborima 2015, ali od tada se neuspešno bori s problemima poput sakupljanja otpada i katastrofalnog gradskog prevoza.

Nedavno istraživanje kvaliteta života u italijanskim gradovima poslovnog dnevnika "Il Sole 24 Ore", pokazalo je da "večnom gradu" ne ide baš dobro. Tek je na 24. mestu, što je 11. mesta niže nego prethodne godine.

Izvor: nedeljnik.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.