Izvor: B92

Auto-put Ejr dugačak je 1.675 kilometara i deo je državnog auto-puta A1. Povezuje Zapadnu i Istočnu Australiju, a prostire se između Norsmena u regiji Goldfilds-Esperans i Port Ogasta, sedmog naseljenog grada u državi.

U pitanju je, ujedno, i jedini betonski auto-put između ove dve australijske savezne države.

Izgrađen je četrdesetih godina prošlog veka, a ime je dobio prema Edvardu Džonu Ejru, prvom evropskom istraživaču koji je došao do Nularbora. Reč je o suvom, polupustinjskom području, bez ijednog stabla na jugu Australije, kroz koji prolazi put.

U okviru ovog auto-puta nalazi se i najduža najravnija putna deonica na svetu. U pitanju je potez između mesta Baladonija i Kajgune, dugačak 146,6 kilometara, koji nema nijednu krivinu.

Foto: Thinkstock

Iako se na prvi pogled ne bi nikad reklo, Ejr se smatra najopasnijim putem u Australiji. Razlog je vrlo jednostavan: auto-put je vrlo dug, a krajolik je toliko monoton, da vozači često zaspu za volanom.

Zbog toga je lokalno stanovništvo na pojedinim deonicama počelo vozačima da deli besplatnu kafu.

Ograničenje brzine većim delom auto-puta iznosi 110 kilometara na sat, ali ako se nađete na njemu za volanom, nemojte ni da pokušavate da ga sami pređete u jednom danu. Osim umora i monotonih krajolika, treba paziti i na divlje životinje poput kengura, nojeva i divljih kamila, kojih je ovde mnogo.

Brzi refleksi najpotrebniji su vam u zoru i sumrak, kada se divlje životinje izvuku iz svojih skrovišta i mogu da izazovu brojne nezgode.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.