Tajanstvene megalitne kamene strukture u Tihom okeanu /VIDEO

U Tihom okeanu, između Ekvatora i 11. paralele, nalazi se jedno od najvećih arheoloških čuda - misteriozni plutajući grad Nan Madol.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Podeli
Foto: YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot

Ovo neobično zdanje sastoji se od 92 mala veštačka ostrva, međusobno povezanih povezana kanalima.

Nalazi se na ostrvu Ponpej, oko 3.600 kilometara istočno od Filipina, usred Pacifika, pa je iz tih razloga uglavnom nepoznato ljudima. Megalitske strukture svojim izgledom podsećaju na brvnare.

Iskopavanja su pokazala da je Nan Madol sagrađen pre više od 200 godina pre nove ere. Ovaj podatak je zbunjujući, s obzirom na to da su u pitanju kameni blokovi u stubovima koji su toliko teški, da je praktično nemoguće da su ih naslagali ljudi.

Ipak, detaljna istraživanja pokazala su da monoliti nisu nastali prirodnim putem, već su delo ljudskih ruku. Takođe ne postoji odgovor na pitanje s kojeg mesta su dovezeni, s obzirom na to da u blizini ne postoji ništa što bi moglo da predstavlja izvor šestougaonih kamenih struktura.

Prati B92 na Viberu

Zanimljivosti

Najbolji švedski rituali: Znate li šta Šveđani rade sredom?

Šveđani su neobičan narod. Vredni su, ali izuzetno cene pauzu za kafu, skromni su, ali se njihove zastave nalaze svuda i na prvu loptu mogu da deluju hladno poput klime koja ih okružuje, ali kad ih upoznate, topli su kao sauna. Šveđani ne uživaju u ćaskanju i praznim rečima koji su mnogima potrebni da premoste neprijatnu tišinu.

Zanimljivosti subota 18.11. 08:25 Komentara: 38

Da li biste slavili Novu godinu u Černobilju?

Još ne znate gde ćete za Novu godinu, a dozlogrdili su vam stereotipni dočeci uz "neograničeno domaće piće i hladnu zakusku" (čitaj žu-žu pogačice i čajnu kobasicu), a luksuzni novogodišnji aranžmani u nekim tropskim predelima vas ne privlače ili, verovatnije, zadiru preduboko u vaš tanki kućni budžet?

Zanimljivosti četvrtak 16.11. 08:21 Komentara: 6
strana 1 od 728 idi na stranu