Izvor: B92

Predstavljamo vam kratak vodič kroz "prestonice džeza“, gradove koji će oduševiti ljubitelje ovog žanra, a ostale naterati da ga zavole.

Na prvom mestu je svetska prestonica džeza – Nju Orleans, grad koji slavi džez u svim njegovim oblicima, uključujući soul, gospel i mnoge druge.

Osim što je taj grad mesto rođenja jednog od najvećih džez muzičara svih vremena – Luja Armstronga, Nju Orleans doslovno živi džez i sasvim je normalno da ga čujete na svakom koraku.

Naravno, ne može se preskočiti ni Njujork. Dovoljno je reći da je u pitanju grad u kom se nalazi neponovljivi Brodvej sa svojim sjajnim mjuziklima.

Džez je u ovom gradu uglavnom odlazio u područje bluza, a poznat je i po velikim bendovima koji su razvili sving.

Poznavaocima džeza svakako na ovoj muzičkoj mapi ne bi promakla ni Havana.

Kad je reč o Kubi, džez potiče kao mešavina salse, timbe i rumbe, a može se čuti na gotovo svakom koraku. Muzika je za Kubance nešto kao lek, koji se svakodnevno mora uzimati i to u više doza.

Pariz je svoju džez priču započeo negde tokom Prvog svetskog rata, kad ga je lokalno stanovništvo upoznalo preko afroameričkih vojnika.

Po završetku rata, mnogi američki muzičari su odlučili da se trajno nasele u francusku prestonicu i tada su otvoreni mnogi džez klubovi i barovi od kojih neki uspešno posluju i danas.

Kao što ljubitelji dela Harukija Murakamija verovatno znaju, Japanci takođe vole džez.

Kako su ga zavoleli, nije sasvim jasno, ali se nagađa da je sve počelo dvadesetih godina prošlog veka kad su ga slušali američki vojnici na Filipinima.

Ako volite džez, savet je i preporuka da nikako ne propustite da čujete jedinstveni stil koji je nastao u ovoj divnoj zemlji. Džez klubovi u Tokiju nisu na svakom koraku, ali kada pronađete neki od njih, provešćete se nezaboravno.

Izvor: Dnevnik.rs

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.