Izvor: B92

Alanja, grad u antalijskoj regiji u Turskoj, poznata je turistička atrakcija koja privlači turiste iz svih krajeva sveta. Naziva se još i "gradom u kojem se sunce osmehuje".

Okupane suncem, plaže Kleopatra, Kejkubat i Damlatas cele godine mesto su odmora brojnim turistima koji rado biraju Alanju.

Ovaj dragulj smešten je na obali Mediterana, u velikom Antalijskom zalivu, između planine Taurus na severu i Sredozemnog mora na jugu.

U pitanju je grad koji nikada ne spava.

Foto: Thinkstock

Dolaskom sultana Seldžuka Aladina Kijkubada Prvog dobila je današnje ime i brojne građevine koje su postale njen zaštitni znak.

Foto: Thinkstock

Kroz grad se u dužini od 80 kilometara prostire poznata Kleopatrina plaža.

Ona je razlog zbog kojeg turisti ne posećuju Alanju samo tokom leta, već tokom cele godine.

Foto: Thinkstock

Želeći da grad zaštiti od napada, sultan je naredio izgradnju severnog zida duž obale i velike kule u marini, prepoznatljive po impresivnoj arhitekturi i crvenoj boji cigala, zbog čega je dobila naziv Crvena kula.

Danas je muzej i jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija.

Tu su i pećine Dim i Damlatas, u kojima se nalaze očaravajući stalaktiti i stalagmiti.

Predsednik Udruženja turističkih radnika Burhan Sili ispričao je da je Alanja turistički aktivna tokom sva četiri godišnja doba.

Alanja je u antičko doba bila pomorska baza poznata pod imenom Coracesium.

Foto: Thinkstock

Sili je istakao da temperatura i u oktobru doseže 30 stepeni Celzijusovih.

"Ovako će biti i u novembru. U more se ulazi i u januaru, februaru i martu. Turisti se kupaju i sunčaju, naročito oni koji dolaze iz hladnijih zemalja", kazao je Sili.

Najviše se za Alanju odlučuju turisti iz Rusije, Nemačke, skandinavskih zemalja, ali i istočne Evrope.

Foto: Thinkstock

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.