Izvor: B92

Sinop se smatra najsrećnijim turskim gradom. To je potvrdilo čak 77 odsto stanovništva u istraživanju koje je sproveo Turski statistički instut Turkstat.

Sinop se smatra najsretnijim turskim gradom. Potvrdilo je to čak 77 posto stanovništva u istraživanju koje je proveo Turski statistički instut Turkstat.

Osećaj zadovoljstva pripisuje se pre svega fantastičnom geografskom položaju na severu Anadolije, odnosno na poluostrvu Boztepe uz Crno more.

Sinop je ispresecan plažama i slikovitim brdovitim krajolikom koji privlači velik broj turista.

Foto: Thinkstock

Ovo je tip grada u kojem svi znaju svakoga, a koji je miran i gde se niko ne meša u tuđa posla. Iako ulice nisu za pohvalu, a fali i saobraćajne signalizacije, automobili voze bez većih problema i stresa.

Većina lokalnog stanovništva svakako radije pešači, jer nema žurbe da se negde stigne.

Bi-bi-sijev novinar Džošua Alan otkrio je da su mu lokalci priznali da se to najbolje vidi na predstavnicima državne službe koji rade samo do srede, odnosno tri dana u nedelji, iako to neće javno priznati.

Foto: Thinkstock

Mnogi veruju da Sinopljani obožavaju da borave na otvorenom i uživaju u Suncu jer nesvesno oponašaju Diogena koji je rođen upravo u njihovom gradu. Slavni filozof verovao je da se treba živeti u skladu s prirodom.

Legenda kaže da, kada mu je u posetu došao Aleksandar Veliki i pitao ga šta želi, cinični Diogen je odgovorio da mu se pomeri s puta, jer mu zaklanja Sunce.

Diogen je verovao da čovek može da bude srećan uprkos odsustvu ovozemaljskih dobara, a spavao je u drvenom buretu.

Foto: Thinkstock

Zato ne čudi što ni Sinopljani ne mare za razlike u finansijskim prihodima. Bili siromašni ili bogati, većina posećuje iste kafiće, piju kafu ili čaj i jedu pecivo simit od susama.

U centru grada može se videti statua ovog slavnog filozofa.

U Sinopu vredi posetiti i zatvor u kojem su svoje kazne izdržavali slavni književnici Sabahatin Ali i Refik Halit Karaj, crkvu Balatlar kao i džamiju koju je sagradio sultan Aladin Kejkubat. Jedanaest kilometara od centra grada udaljen i Hamsilos – jedini fjord u Turskoj.

Foto: Thinkstock

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.