Izvor: B92, punkufer.hr

Tromso, grad na severu Norveške, savršeno je mesto za posmatranje polarne svetlosti u jesenjim i zimskim mesecima.

Norvežani tvrde da ne postoji loše vreme, već samo neodgovarajuća odeća. Ljudima na severu Evrope ne smetaju vetar, kiša, ni niske temperature. Uvek su na otvorenom i stalno u pokretu.

Ovo su neke od jedinstvenih aktivnosti koje možete da iskusite na severu Evrope.

1. Polarna svetlost u Tromsu

Ako želite da uživate u polarnoj svetlosti, Tromso je savršeno mesto za to. Istoimeni grad i opština na severu Norveške nalaze se na ostrvu Tromsoja, koje je smešteno unutar Arktičkog polarnog kruga.

Osim aurore polaris, posetioci ovde mogu da se upuste u ponoćno kajakarenje ili safari sa kitovima.

Thinkstock

2. Kuća Deda Mraza u Rovanijemiju

Mnogi tvrde da se u ovom finskom selu u Laponiji nalazi kuća pravog Deda Mraza. Reč je o idealnoj zimskoj destinaciji, mestu u kome možete da uživate u razgledanju na sankama koje vuku haskiji.

Nakon te vožnje, obavezno treba probati bidos - specijalitet Laponaca, koji se priprema od mesa irvasa, krompira i šargarepe.

GettyImages

3. Pecanje na fjordovima

Nema boljeg načina za istraživanje arktičke divljine od pecanja na fjordovima. Na raspolaganju vam je kompletna norveška obala, a zanimljivo je i to da ovoj aktivnosti možete prepustiti tokom cele godine – od januara do decembra.

Istinski ljubitelji bakalara ne propuštaju takmičenje u hvatanju te ribe na Lofotskim ostrvima, koje se održava svakog marta.

Thinkstock

4. Posmatranje gejzira i vulkana na Islandu

Zemlja leda i vatre idealna je za ljubitelje spektakularnih prirodnih krajolika. Na Islandu možete da se vozite po vulkanima, kupate u geotermalnoj vodi, u polju lave Plave lagune, ili da uživate u gejzirima, od kojih je najpoznatiji Strokur - koji izbacuje vodu 30 metara u visinu svakih nekoliko minuta.

Thinkstock

5. Spavanje u krošnjama švedskog drveća

Ako želite da budete "jedno sa prirodom", Treehotel u Bodenu na severu Švedske je pravi izbor. Kao što i samo ime kaže, reč je o hotelu u krošnjama drveća, tačnije o sobama izgrađenim na visni od 4,5 metara iznad zemlje.

Najpopularnija soba je Mirrorcube, koja je obložena ogledalima sa svih strana, koja reflektuju arktičku šumu pružajući tako veličanstven pogled na okolinu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.