Izvor: B92

Ponosna na svoj identitet i jezik, Katalonija je (i dalje) jedna od najbogatijih oblasti Španije.

Ova pokrajina u severoistočnom delu Pirinejskog poluostrva graniči se sa Južnom Francuskom, s kojom ima bliske istorijske veze.

Najveći broj stanovnika živi u Barseloni, jednom od najlepših gradova sveta i popularnoj evropskoj destinaciji. Međutim, taj grad nije sve što Katalonija ima.

Predstavljamo vam najzanimljivije destinacije Katalonije, koje su dostojna alternativa Barseloni:

Besalu

U ovom malom srednjovekovnom gradu imaćete utisak da ste otputovali u prošlost. Prošetajte prepletenim ulcama, kao u lavirintu, ali pazite da se ne izgubite.

U 10. veku ovo je bio važan grad, a sada je uspavano mesto sa 2.300 stanovnika.

Kadakeš

Ljubitelji umetnosti voleće Kadakeš, jer su u ovom mestu na Kosta Bravi boravili Dali, Pikaso, Miro...

Bele kuće, plavo more više su nego dovoljni za opuštajući odmor.

Jedina mana mu je što se do njega teško stiže uskim, planinskim putem.

Olot

Ovde možete ispijati kafu i posmatrati grad sa vulkana. Oko grada se nalaze čak četiri vulkana, a ako niste ljubitelj dugih šetnji, uživaćete i u centru Olota, sa mnoštvom bašta, terasa i raskošnom pijacom.

Đirona

Iako je sasvim drugačija od Barselone, Đirona je dobra alternativa prestonici Katalonije. Prepuna je boja, ima fascinantnu istoriju i čudesne legende. Tu se nalaze i prelepe zgrade, ogromna katedrala i upečatljivi crveni čelični most.

Vinarije

Katalonija ima mnoge dobre vinarije u kojima se organizuju festivali posvećeni božanskom napitku.

Od katalonskih oblasti za degustaciju vina, Penedes je najpoznatiji, nalazi se na jugu između planine i mora, pa su njegovi pejzaži spektakularni.

Više o ovim destinacijama pogledajte u priloženom video-snimku:

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.