Izvor: Business Insider

Zgrčene noge i sedenje rame uz rame sa strancima neke su od stvari zbog kojih mnogi ne vole let avionom. Srećom, postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći da odaberete idealno sedište, bilo da želite udobnost, dobar pogled ili uštedu novca.

Ako ste nervozan putnik

Aviokompanije reći će vam da je letenje vrlo bezbedan oblik vožnje - i statistika pokazuje da su u pravu.

Ipak, ako žarko želite da dodatno povećate svoju bezbednost, trebalo bi da imate na umu da je studija iz 2007. godine pokazala da su najbezbednija sedišta ona koja se nalaze u zadnjem delu aviona. Putnici koji sede pozadi imaju 40 odsto veće šanse da prežive avionsku nesreću od ljudi koji sede u prvom redu.

Ako želite da uštedite novac

Sajt za upoređivanje cene letova Momondo nudi besplatnu alatku Flight Insight koja prati najjeftinije letove.

Istraživanja su otkrila da su cene karata u proseku najjeftinije 53 dana pred poletanje aviona. Ukoliko kupujete karte u poslednji minut, izbegavajte rezervaciju tri dana pred polazak, s obzirom na to da su ponude tada najskuplje.

Istraživanja su takođe pokazala da su karte u proseku najjeftinije utorkom, a najskuplje petkom.

Ako želite sedište do prozora

Alatke za uzbunu poput Expert Flyer obaveštavaju vas da su mesta do prozora ili hodnika slobodna. Ili možete da napravite podsetnik koji će vam omogućiti da odaberete svoje omiljeno mesto pre ostalih putnika.

U svakom slučaju, ukoliko se odlučite za ranu rezervaciju, imaćete više opcija (TripAdvisor Flights navodi da rezervacije obično počinju 335 dana pre poletanja aviona).

Ako želite više od jednog sedišta

Ako ne volite da sedite u blizini ljudi, dece ili životinja, jednostavno pitajte da li možete da dobijete mesto pored kojeg se nalazi prazno sedište. Iako deluje sumnjivo, ovaj predlog često uspeva.

Ako putujete s nekim, rezervišite sedište do hodnika i sedište do prozora. Mesto u sredini jedno je od najomraženijih, tako da postoji velika verovatnoća da tu neće sedeti niko. Ukoliko se to dogodi, svakako možete da zamolite putnika da zamenite mesta - većina će rado pristati na to kako ne bi sedela u sredini.

Ako želite više prostora za noge

Sajtovi poput Seat Expert i Seat Guru pomažu vam da pronađete najkomotnija sedišta. Ukoliko pretraga ne bude dala rezultate, sledeća najbolja opcija je sedište do hodnika.

Ako želite miran let

Ukoliko niste ljubitelj turbulencija (retko ko jeste), trebalo bi da izaberete veći avion jer oni lete na većim visinama, izbegavajući nalete vetrova u nižim slojevima atmosfere. Druga opcija bila bi rezervacija karte za sedište do krila aviona - ova zona navodno je jedna od najstabilnijih u avionu.

Ako želite miran san tokom leta

Držite se sredine aviona. Ne samo da postoje manje šanse da će vas turbulencija probuditi, već nećete morati da slušate graju u redu za toalet.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.