Izvor: punkufer.hr

Jedna od najpopularnijih četvrti u Kopenhagenu i jedna od najvećih njegovih atrakcija jest Kristijanija, autonomna zona koja je poslednjih decenija izazivala brojne kontroverze.

A post shared by Esther (@esther.sth) on

Na njenim ulicama prodaju se hašiš i trava, nema automobila i stanovnici žive ekološki. Generalno, kada uđete u Kristijaniju imate utisak kao da ste se vratili u 70-e.

Kristijaniju je 1971. osnovala grupica hipika, kada su napravili rupu u ogradi kasarne u blizini Kopenhagena. Uskoro je područje postalo poznato pod nazivom Pusher Street jer su se tamo mogli kupiti i prodati trava i hašiš, ali ne i teške droge.

Danas u Kristijaniji živi oko 1.000 ljudi, a svake godine obiđe je pola miliona turista. Njeni stanovnici sami su si gradili domove, pa je arhitektura poprilično raznolika i živopisna.

Brojni su i restorani, uglavnom s ponudom ekološke hrane, umetničke galerije, mesta gde se okupljaju zaljubljenici u muziku, a održavaju se i brojne radionice.

Njeni stanovnici dolaze iz čitavog sveta, a za državljanstvo je potrebno prijaviti se i nadati da ćete ga dobiti, a isto je i s nekretninom. Ovde ne možete ušetati i kupiti kuću, ali se, kao i za državljanstvo, prijavljujete, pa ako "odobre", dobijate kuću.

Skoro 40 godina ova četvrt postojala je pod posebnim uslovima. Ipak, sukobi njenih stanovnika s vlašću bili su učestali. Toga više nema jer je 2011. došlo do dogovora o autonomiji ovog područja koju je priznala i danska vlast. Naredne godine osnovana je Fondacija autonomne Kristijanije, koja je vlasnik čitavog područja.

A post shared by Manila (@manila_col) on

Ako putujete u Kopenhagen, ovaj kvart nemojte zaobići, ali prilikom ulaska dobro proučite pravila ponašanja. S obzirom na trgovanje travom, koje je inače u Danskoj ilegalno, nema fotografisanja, a i trčanje je nepoželjno jer ljudima stvara teskobu, posebno oko ulice Pušer.

Neki su se, srećom, oglušili na zabranu fotografisanja, pa tako na Instagramu možete zaviriti u ovaj kvart, ako već ne idete u tom smeru.

Područje ćete najbolje obići uz vodiča, a lokalci će vas rado provesti kroz mesto. Ture počinju svakodnevno u 15 časova, moguće su na engleskom i danskom,

Cene u restoranima su vrlo pristupačne, a u nekima od njih posluga ne radi za platu, već volontira. U drugim restoranima održavaju se i besplatni koncerti.

A post shared by Andrea Teribia (@terribol) on

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.