Izvor: B92

Mozaik star 1.500 godina, otkriven u Starom gradu u Jerusalimu, ukrašavao je pod antičkog hostela koga su za smeštaj koristili hodočasnici.

Arheolozi sa Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu i stručnjaci Izraelske vladine kancelarije za antikvitete veruju da je lokalitet na kome je moziak pronađen bio deo hostela za hodočasnike, koji su putovali u Jeruslim u vreme širenja Hrišćanstva u Istočnom rimskom carstvu.

Natpis na Grčkom posvećen je rimskom imperatoru Justinajinu I koji je, kada je prelazak Rimskog carstva u Hrišćanstvo bio pri kraju, 543. godine sagradio veliku i kompleksnu crkvenu građevinu na Sionskoj gori.

Sama lokacija na kojoj je pronađen mozaik bila je posvećana devici Mariji i bila poznata kao Nova crkva.

"Natpis predstavlja posvetu graditelja sveštenika Konstantina. U njemu je pomenut i impreator Justinijan. Objakat je najverovanije korišćen kao hostel za hodočanike", rekao je arheolog Lea Di Senji sa Hebrejskog univerziteta.

Direktor iskopavanja David Gelman, iz Kancelarije za antikvitete, smatra da je ovo otkrće pravo "arheološko čudo".

"Tokom vizantijskog perioda, crkve, manastiri i hostli su zidani u delu grada severno od Damaske kapije i taj deo je postao jedan od najvažnijih i najživljih delova grada", dodao je on.

Mozaik je otkriven tokom radova na postavljanju telekomunikacionih kablova.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.