Izvor: B92

Mačvani skoro pet decenija neguju kulturno-turističku manifestacija "Hajdučko veče", koja se održava u opštini Bogatić. Ovogodišnje 49. "Hajdučke večeri" zadržale su osnovni motiv, očuvanje tradicije i kulture mačvanskog kraja.

U kolu koje vodi mlada su svi: gosti, komšije i meštani. Mačvansku svadbu, identičnu onoj od pre jednog veka dočaravaju članovi Kulturno – umetničkog društva "Đido" i sve je onako kako je nekada bilo, uz veselje, igru, pesmu i osmeh.

Tradicija nalaže da umesto savremenih automobila, voze fijakeri. Dvanaest je bilo dovoljno da se smeste gosti koji su želeli da osete kako se nekada išlo u svatove.

Zabava se organizuje za sve, a nadmetanja za najspretnije. Momci iz okolnih mesta takmiče se zaboravljenim sportskim disciplinama. Došli su iz drugh gradova, da odmere snagu.

Osim sablje, važnija je titula - Mačvanski harambaša. Put do nje ove godine je pokvarilo nevreme, ali želju da se tradicija očuva, u Mačvi ne može ništa da spreči.

Opširniju priču pogledajte u prilogu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.