Izvor: B92

Ribarska banja jedna je od nekolicine kraljevskih banja u Srbiji. Za nju se zna od pamtiveka.

"Još i stari Rimljani i sva plemena i narodi koji su dolazili i prolazili ovuda, koristili su ove naše tople izvore. Naravno, kada su se ovde naselili Sloveni, nastavili su da koriste izvore i njihovu lekovitost i blagotvornost po organizam", kaže meštanin Vladan Panić za “150 minuta“.

Počev od knjaza Miloša sve krunisane glave su dolazile u ovu banju, a kralj Petar I Karađorđević je na ovm lekovitim izvorima lečio reumu. Svojevremeno se čak i sterilitet ovde lečio.

"Kraljica Draga Mašin je ovde lečila sterilitet. Naravno mi volimo da se šalimo da je najuspešnije bilo kada je kralj Petar ovde boravio sa svojom gardom, sa svojim momcima. Postoji anegdota gde se neka žena požalila da već nekoliko godina dolazi u banju i da nije izlečila sterilitet, kralj Petar je pozvao svog posilnog na raport i pitao zašto gospođa nije izlečena. I on je kralju raportirao: 'Vaše visočanstvo, ja sam bio na otpustu prošle godine'."

Ovde se jela i dobra pastrmka.

"Ovde je riba izuzetnog kvaliteta,u nemanjićkom periodu lovila se pre svega pastrmka i oni su ovde napravili naselje ribara koji su za potrebe dvorova i Stefana Nemanje i Cara Lazara kasnije lovili ribu. Po tom naselju i ribarima, obližno selo je dobilo naziv Ribare i po njemu i Ribarska banja."

A kuvar Sale ima sačuvan recept za dobru pastrmku od davnina. Saznajte više u prilogu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.