Izvor: Tanjug

Hotelske kapacitete Beograda u poslednjih nekoliko godina upotpunila su dva studentska doma koji jednim delom funkcionišu kao hosteli.

U Prvom bloku Studentskog grada funkcioniše hostel sa 13 soba i četrdesetak kreveta, dok u okviru studentskog doma Rifat Burdžević Ministarstvo prosvete raspolaže sa 54 sobe koje koriste uglavnom studenti koji su na međunarodnoj razmeni.

"Studenjak funkcioniše kao hostel otvorenog tipa, dok je Rifat Burdžević poluotvorenog tipa. Odnosno kada Ministarstvo prosvete kaže da im nisu potrebne sve sobe, onda se one izdaju kao hosteli", rekao je za Tanjug Željko Filipović, predstavnik Studentskog centra Beograd.

Niske cene smeštaja privlače strane studente i profesore koji dolaze na razmenu, stručne skupove, ali i mlade turiste koji leti dolaze na razne manifestacije širom Srbije, kao što su Bir fest, Egzit, Sabor trubača u Guči. Smeštaj košta 1.150 dinara bez boravišne takse.

Filipović kaže da smeštajni kapaciteti koji funkcionišu kao hosteli u okviru Studentskog centra Beograd nisu veliki te da je popunjenost konstantna tokom cele godine.

Sekretarka Udruženja za turizam pri Privrednoj komori Srbije Tijana Maljković kaže da hosteli u okviru studentskih domova znače Beogradu za povećanje smeštajnih kapaciteta zbog velikog broj festivala u prestonici, ali i okolini.

"Dosta ljudi voli tu vrstu smeštaja, njima taj smeštaj odgovara prvenstveno zbog cene koja je ponuđena, a samim tim što mladi vole da odsedaju u kapacitetima gde ima više od dva ležaja", rekla je Maljkovićeva za Tanjug.

Beograd trenutno ima 90 do 120 hostela, a taj broj trenutno varira jer je prošle godine usvojen pravilnik za hostele, gde svaki hostel koji je otvoren u stambenoj zgradi mora imati saglasnost 50 odsto stanara. Ona je podsetila da je u maju mesecu ove godine imao porast domaćih gostiju za 32 odsto, stranih za 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Beograd, podseća, ima četiri hotela sa pet zvezdica, 50 sa četiri zvezdice i 32 hotela sa tri zvezdice. "Ono što možemo zaključiti je da postoji manjak hotela sa tri zvezdice koji su otvoreni u skorije vreme sa visokim standardima ili oni koji se uklapaju u neke hotelske lance, koji su zaista poznati u svetu i Evropi", zaključila je ona.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.