Izvor: B92

Aristotelov trg, Crkva Svetog Dimitrija, Bela kula, pijaca sa začinima, Slavoluk, samo su neke od znamenitosti Soluna zbog kojih bi svi kojima se pruži prilika trebalo da posete ovaj grčki grad.

Piše: Nataša Tadić

Izvor:
nezavisne.com

Osim navedenog, Solun je bogat i antičkim, rimskim, vizantijskim i osmanlijskim nasleđem, kako u kulturno-istorijskom i arhitektonskom smislu, tako i u duhovnom.

Teška ekonomska situacija u Grčkoj u prvi mah u Solunu ne može da se primeti, jer su kafići na šetalištu u blizini luke prepuni, pa se svakodnevno traži stolica više kako bi se uživalo u pogledu na more.

Ono što kvari utisak i vraća u surovu realnost jesu gomile smeća na ulicama, jer su komunalni radnici nedavno stupili u štrajk, zbog čega su stanovnici Soluna odlagali kućni otpad gde god su našli mesto.

Crkva svetog Dimitrija (Foto: Thinkstock)

U Crkvi Svetog Dimitrija nalazili su se posetioci iz Rusije, zbog čega se stvorila gužva, koja je ih je sprečila da obiđu sarkofag u kojem se nalazi telo svetitelja kojem je crkva posvećena ili da se spuste u katakombe koje se nalaze ispod hrama.

Na Aristotelovom trgu, najpopularnijem i jednom od najvećih trgova u Solunu, nije bilo gužve, ali bi turisti svakako trebalo da vode računa o džeparošima, koji ne prezaju ni od čega.

Trg se nalazi na Nikis aveniji i izlazi na more. Nalazi se u samom centru grada i glavno je mesto okupljanja mlađe populacije. Okružuju ga velike zgrade, pretežno skupi hoteli i prodavnice.

Galerijeva rotonda (Foto: Thinkstock)

Najpoznatije građevine na trgu su "Elektra palas hotel" sa pet zvezdica i pozorište "Olympion Theatre".

Aristotelov trg je konstruisao francuski arhitekta Ernest Hebrard 1918. godine, a konačni izgled dobio 1950. Sa severne strane trga se nalazi gradski park, a u neposrednoj blizini je i stara solunska pijaca, koja je vrlo popularna kod naših turista.

Sa trga se možete spustiti ka Beloj kuli, simbolu Soluna, a zatim otići i do Aleksandrovog trga. Tu se nalazi veličanstveni spomenik Aleksandru Makedonskom, vojskovođi i državniku kojeg podjednako svojataju i Grci i Makedonci, a sa trga se pruža jedinstven pogled na more i pristanište.

Najzanimljiviji deo posete Solunu ipak je polučasovna vožnja brodom, koja daje sasvim drugu dimenziju na ovaj lučki grad od oko 1,6 miliona stanovnika, čiji je naziv na grčkom jeziku Tesaloniki i simbolizuje pobedu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.