Izvor: B92

Od plaže u Tekiji brod je krenuo lagano kroz Đerdapsku klisuru. Dunav je bio miran, a temperatura vode preko 25 stepeni. Idealno vreme za plovidbu.

David Đurđević iz Turističke organizacije Kladova kaže da se plovi između rumunske i srpske obale.

"Ranije nije smelo da se ulazi u srpske ili rumunske vode, sada sme čamcima da se pređe na jednu ili drugu stranu, samo ne sme da se stane i izađe na obalu", priča za “150 minuta”.

Kada krenete Dunavom, sigurno ćete prvo naići na alase. Đurađ Bošković je za dva i po sata upecao sedam somova, koji će završiti kao specijalitet u lokalnom restoranu.

Posle pola sata vožnje čamcem, stiže se do omiljenen turističke lokacije na Đerdapu - čuvene Trajanove table, natpisa posvećenog rimskom caru s početka 2.veka nove ere.

"Trajanova tabla je pre izgradnje hidroelektrane bila na 30m ispod sadašnjeg nivoa Dunava. Tada je izmeštena. Tabla je ulaz u Đerdapsku klisuru, to je kao neka kapija. Nakon toga ulazimo u Hajdučku vodenicu, gde se nalazi i Decibel sa rumunske strane", kaže Goran Stevanović iz Nacionalnag parka Đerdap.

Gliser nastavlja put do Kazana, gde se praktično prelazi u Rumuniju.

Pred Malim kazanom, Dunav je najuži i najdublji, čak 100 metara.

Iako se na tom delu ne kupa i ne roni, dovoljan je pogled na okolinu, koja u isto vreme ume da zadivi i zaplaši. Pogledajte više u prilogu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.