Izvor: dailymail.co.uk

U poslednjih nekoliko decenija, u okeanima je uočeno nekoliko novih ostrva. O najnovijem od njih nedavno smo pisali ovde, a u nastavku teksta saznajte nešto više o ovim zanimljivim draguljima koje nam je podarila priroda.

Hunga Ha'apai, Tonga

Više od mesec dana u 2015, podvodni vulkan u Pacifiku je izbacivao pepeo i magmu visoko u vazduh. U oblasti poznatoj kao “Vatreni prsten”, naslage pepela su formirale novo ostrvo, nazvano Hunga Tonga. Ono se prostire na površini od 1.55 kvadratnih kilometara.

Ostrva Jadid i Šolan, Jemen

Pojavila su se 2011. i 2013. godine u Crvenom moru, u Zubair arhipelagu između Afrike i Arapskog ostrva. Naučnici smatraju da bi tektonske aktivnosti, koje su dovele do formiranja ova dva ostrva, mogle da otkriju do sada nezabeleženu vulkansku aktivnost u toj oblasti.

Nišinošima, Japan

Pre četiri godine, nakon vulkanske erupcije u Pacifiku, rođeno je jedno maleno ostrvo, koje je nastavljalo da raste, sve dok se nije spojilo sa ostrvom Nišinošima u njegovoj blizini. Japanska obalska straža je saopštila 2015. godine da je ostrvo poraslo 12 puta više u odnosu na svoju prvobitnu veličinu.

The world's youngest islands, located off the coast of Japan, formed in two explosive phases, says researchers. Two underwater volcanoes erupted forty years apart to form one active volcanic island, but researchers have discovered exactly how it formed in two explosive phases. After witnessing creation of a volcanic islet and investigating the 'emplacement of lava flows in the sea', researchers reveal it was created by 'Surtseyan' and 'Strombolian' eruptions. ____________________________ #volcano #volcanoeruption #volcanoes #volcanos #vulkan #volcanic #eruption #geography #geographic #natgeo #japan #japan🇯🇵 #island #pacific #pacificocean #pacifico #pacifica #oceano #ocean #explosive #explosion #discovery #discoverearth #discover #earthfocus #earthpix #awesome_earthpix #awesomeview #amazingview #worldcaptures

A post shared by SPACE CLUB by eric e. (@spaceclub) on

Zalzala Koh, Pakistan

Foto: NASA

Satelitski snimci pokazali su da se, nakon zemljotresa od 7.8 stepeni Rihterove skalde, 233 kilometra jugoistoćno od Dalbandina u Pakistanu, iz mora izdiglo ostrvo Zalzala. Nije prošlo mnogo pre nego što su turisti pohrlili ka njemu, uprkos upozorenjima da iz pukotina u tlu izbijaju toksična isparenja. Površina ovog ravnog ostrva prekrivena je mrtvim morskim stvorenjima, blatom, peskom i stenama.

Houm Rif, Tonga

Foto: NASA

Houm Rif predstavlja takozvano “večno ostrvo” – ono koje se rađa, erodira, ponovo formira, pa erodira, i tako unedogled… Ovu pojavu uzrokuje podvodni vulkan u Južnom Pacifiku, nedaleko od ostrva Late i Vava'u u vulkanskom pojasu Tofua u Tongi. Ostrvo se do sada pomaljalo iznad okeanske površine 1852, 1857, 1984. i 2006. godine.

Metis Šoal, Tonga

Reč je o kopnu nad podvodnim vulkanom, smeštenom između ostrva Kao i Late u Tongi. Vulkan je prvi put primećen 1851. godine, kada su magma i pepeo na morskoj površini formirali ostrvo, koje su vodene struje ubrzo razložile. Najskorija erupcija dogodila se 1995. Godine, kada se iznad vode izdiglo ostrvo 43 metara visine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.