Izvor: punkufer.hr

Litvanija nije poznata samo po vrhunskim košarkašima, već i po prelepoj prestonici Vilnjusu.

Čudesna barokna arhitektura nikoga neće ostaviti ravnodušnim, tako da ćete verovatno poželeti da ostanete duže nego ste planirali. Šta bi obavezno trebalo da posetite u ovom gradu?

Toranj Gediminas

Ovaj toranj je sve što je ostalo od nekadašnjeg srednjevekovnog dvorca. Vredi ga videti jer je jedan od najznačajnijih spomenika u gradu. Ako niste u kondiciji, malo ćete se zadihati tokom penjanja jer je toranj na pedesetak metara nadmorske visine, ali s druge strane, možete gore otići i žičarom.

Kako god, kad jednom ugledate Gediminas, očekuje vas veličanstven pogled.

Ulica Literatu

Ko god je zaljubljen u književnost, obavezno mora da prođe ovom ulicom. Nekad ispunjena brojnim knjižarama.

Njeni zidovi ukrašeni su raznim posvetama litvanskoj književnosti, piscima i pesnicima.

Muzej žrtava genocida

Svi zaljubljenici u istoriju, posebno onog dela koji se tiče Drugog svetskog rata, svakako će izdvojiti vreme za ovaj muzej. Ovde ćete saznati sve o životu Litvanaca, najpre pod nemačkom, a potom sovjetskom čizmom.

Zgrada u kojoj se muzej nalazi nekad je bila zatvor kojim su se za svoje protivnike koristili nacisti i sovjeti, a da biste razgledali sve u miru, trebaće vam nekoliko sati.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.