Izvor: Tanjug

Deo jedne od centralnih pešačkih ulica u Moskvi danas odiše duhom Beograda, a Moskovljani i svi koji danas tuda prođu mogu da uživaju u srpskim specijalitetima, upoznaju se sa tajnama starih zanata ili osete deo atmosfere beogradske boemske četvrti Skadarlije.

Drugog dana manifestacije Dani Beorgada u Moskvi, koji je posvećen kulturi, u centru grada, nedaleko od Crvenog trga, otvoren je "Beogradski kutak" satkan od muzičkih programa, tradicionalnih pesama i igara, radionica starih zanata i kaligrafije, u kojem će posetioci moći da dožive srednjovekovni Beograd uz vitezove ili da probaju ajvar.

Otvarajući "Kutak" gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je da danas prenosimo duh Srbije i Beograd u srce Moskve, kako bi se građani Rusije upoznali sa našom kulturom, istorijom i tradicijom i poželeli da dođu u našu prestonicu i u njoj prevedu neko vreme.

"Već dve-tri godine sarađujemo sa Moskvom, tu saradnju smo ovde i produžili i nadam se da ćemo imati mnogo lepih zajendičkih trenutaka, da će više Beograđana doći u Moskvu i Moskivljana u Beograd i da će se naši odnosi samo proubljivati", poručio je Mali.

On je pozvao građane Moskve da dođu u Beograd, rekavši da je reč o malom gradu u jugoistočnoj Evropi u kojem će se, kada dođu, osećati kao kod kuće. "Na 500 metara smo od Kremlja i Crvenog trga, ovo je ulica kojom će proći mnogo Moskovljana, kao i gostiju Moskve, i koji će imati prilikui da okuse naše proizvode, pogledaju predstave i vide naše zanatlije", rekao je Mali.

Šef Departmana za spoljne, ekonomske i međunarodne odnose u Vladi Moskve Sergej Čerjomin, koji je sa Malim otvorio "Kutak" istakao je da je srećan što danas u Moskvi može da se vidi deo srpskog folklora, tradicije i kulture.

"Nalazite se u srcu Moskve, u ulici koja je omiljeno mesto pevača, glumaca i drugih kulturnih radnika i svi će imato priliku da ovde vide koliko su lepi vaš duh, tradicija, istorija i muzika", kazao je Čerjomin.

Zaštitno lice ovog drugog "kulturnog" dana je naš glumac Miloš Biković koji sa uspehom gradi karijeru u Rusiji i koji je oduševljen programom, posebno prikazanim srednjovekovnim borbama vitezova, jer su, kaže, srednjovekovne igre i kulturni začeci ono što je blisko Srbiji i Rusiji. Moskovljani svih generacija su pokazali da su zainteresovani da upoznaju srpsku kulturu, što će u "Kutku" moći da urade i kroz virtualni obilazak Beograda, promociju turističkih organizaicja i nacionalne aviokompanije Er Srbije.

U jednoj od kućica u "Kutku" predviđene su radionice starih zanata, a građani Moskve i gosti grada mogu se oprobati u pravljenju predmeta, videti tehniku opančarskog zanata, zlatoveza, tkanja ili ukoliko žele mogu imena i nadimke napisati na ćirilici, najstarijem slovenskom pismu.

Na otvaranju su nastupili "Kosovski božuri" Ivane Žigon, glumci i svirači iz Skadarlije se predastvili pesmom i igrom, dok su članovi KUD Talija predstavili deo srpskog folkora, a domaćin srpskoj delegaciji u Moskvi, Sergej Čerjomin od jednog opančara iz Srbije dobio je na poklon - ručno rađen par opanaka.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.