Izvor: B92

Od 949 kupališta u Hrvatskoj kontrolisanih prošlog leta, voda je na 96,2 odsto bila zadovoljavajućeg kvaliteta, a u 94,1 odsto izvrsnog kvaliteta, pokazao je danas objavljen godišnji izveštaj o kvalitetu vode za kupanje Evropske komisije i Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

U izveštaju s 893 hrvatske plaže (94,1 odsto kontrolisanih) voda je bila izvrsnog kvaliteta i na još 20 bila zadovoljavajućeg kvaliteta, što je ukupno 913 plaža sa zadovoljavajućim kvalitetom vode, navela je Hina.

Ni na jednom kupalištu nije utvrđeno da je kvalitet vode loš, dok 36 plaža nije bilo moguće razvrstati zbog nedovoljno kontrolisanih uzoraka vode.

Analizirana su 922 uzorka vode s plaža na moru i 27 slatkovodnih.

Po izveštaju o kvalitetu vode za kupanje, koji se svake godine objavljuje uoči turističke sezone, više od 85 odsto evropskih kupališta na kojima se 2016. pratio kvalitet vode, dobilo je najvišu ocenu "izvrstan", što znači da nisu nađene materije štetne za ljudsko zdravlje i životnu sredinu.

Više od 96 odsto evropskih kupališta ispunilo je minimalne zahteve kvaliteta u skladu s propisima Evropske unije.

Sva prijavljena kupališta u Austriji, Hrvatskoj, na Kipru, u Estoniji, Grčkoj, Litvaniji, Luksemburgu, Letoniji, na Malti, u Rumuniji i Sloveniji dobila su 2016. godine bar ocenu "zadovoljavajućeg kvaliteta".

U pet zemalja 95 odsto ili više vode za kupanje ocenjeno je "izvrsnim kvalitetom": u Luksemburgu svih 11 prijavljenih kupališta, na Kipru i Malti 99 odsto svih kupališta, u Grčkoj 97 odsto, a u Austriji 95 odsto svih kupališta.

Evropski komesar za životnu sredinu, pomorstvo i ribarstvo, Maltežanin Karmenu Vela izjavio je da je "izvrstan kvalitet vode za kupanje na evropskim kupalištima... rezultat napornog rada predanih stručnjaka. To je i potvrda važnosti promovisanja politike EU za zelena radna mesta".

"Ove godine u okviru Zelene nedelje EU od 29. maja do 2. juna proslavićemo to ulaganje. Vodni tehnolozi, stručnjaci za odbranu od poplava, hemiju životne sredine i upravljanje otpadnim vodama imaju važnu ulogu u održavanju visokog kvaliteta vode za kupanje", rekao je komesar.

Ispitivanje kvaliteta obuhvatilo je analize uzoraka vode s više od 21.000 morskih i slatkovodnih kupališta i pruža okvirni pregled koja će kupališta imati najviši kvalitet vode za kupanje narednog leta.

Prikupljeni uzorci vode za kupanje ispituju se na fekalno zagađenje iz otpadnih voda ili otpada životinjskog porekla.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.