Izvor: B92

Do izolovanog bisera Atlantskog okeana, ostrva Sveta Jelena, koje se nalazi pod britanskom krunom, 500 godina je moglo da se dođe samo brodom.

Foto: David Stanley / Flickr.com

Sveta Jelena smeštena je 2.000 kilometara zapadno od reke Kuene, koja se nalazi na granici Namibije i Angole u jugozapadnoj Africi, i 4.000 kilometara istočno od Rio de Žaneira.

Površina ostrva je 121 kvadratni kilometar, a prema popisu stanovništva iz 2008. godine, imao je 4.255 stanovnika. Zato ne čudi što je stanovništvo izuzetno ljubazno i prijateljski nastrojeno prema svima, čak toliko da automobile ostavljaju otključane, a ključeve u bravi.

Najveći zločin tamo je, prema rečima posetilaca, ne pozdraviti slučajne prolaznike na ulici.

Foto: David Stanley / Flickr.com

Ostrvo je bilo nenaseljeno kada su ga Portugalci otkrili 1502. godine, a vekovima je bio važno stajalište za brodove koji su putovali u Evropu iz Azije i Južne Afrike.

Poznato je i po tome što je, nakon poraza kod Vaterloa, Napoleon bio prognan upravo na ovo ostrvo.

Foto: Thinkstock

Nakon 500 godina izolacije, stvari na ostrvu će se promeniti. Dok su donedavno brodovi do Svete Jelene vozili jednom mesečno, na ostrvo sada sleću avioni. Izgrađen je aerodrom, a prvi komercijalni let sproveden je prošle godine.

Očekuje se uspon turizma, a ovde zaista imate šta i da vidite: planinarske staze kroz vulkanska brda, stara kamena uitvrđenja koja pružaju pogled na more, ogromne ajkule, dva nacionalna parka, muzeji…

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.