Izvor: Beta

Zbog previše smeća jedan od najvećih i verovatno najprljavijih metro-sistema u svetu - njujorški, pokušao je neobičan društveni eksperiment: uklonili su kante za za otpatke sa 39 od više od 400 stanica, računajući da će to odvratiti ljude od unošenja smeća.

Ali, to jednostavno nije dalo željene rezultate. Ljudi bacaju plastične boce, papirne čaše i masne tacne, kese, na platforme metroa i šine i time privlače uvek gladne pacove.

Tako je uprava metroa MTA odlučila da ipak vrati kante.

"Bilo nam je potrebno pet godina, ali smo zadovoljni što smo utvrdili potrebu da prekinemo taj kontroverzni eksperiment koji je doneo malo ili nimalo poboljšanja u ponašanju putnika", rekao je zvaničnik Tomas DiNapoli.

Razlog za odustajanje od eksperimenta može imati veze s tempom njujorškog života, s kulturom korišćenja predmeta za jednokratnu upotrebu i s tim što stanovnici na prvo mesto stavljaju šta njima odgovara.

Na ulci u Njujorku, pešaci su retko na više od nekoliko koraka od kanti za smeće. A pošto uglavnom nisu vozači, oni nose sve što im je potrebno ili jednostavno kupuju dok hodaju. Putnici koji se oslanjaju na podzemnu železnicu, žalili su se na nedostatak kanti, a bilo je i pritužbi trgovaca i stanara u blizini ulaza u stanice da im putnici metroa zatrpavaju kante i kontejnere, pošto smeće nemaju gde da bace u metrou.

MTA je tako morala da se vrati na tradicionalno rešenje za 40 tona smeća dnevno u podzemnoj železnici: na intenzivnije čišćenje. MTA je pokrenula program po kojem radnici za dve nedelje očiste 90 stanica, tri puta više nego ranije.

Isprobavaju se i prenosni usisivači, kao i posebni vagoni sa usisivačima koji brzo prazne 3.500 kanti za otpatke u podzemlju. Agencija kaže da je bolje čišćenje donelo smanjenje broja požara na šinama za - 41 odsto.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.