Izvor: B92

Fantastični nacionalni park Domogled - dolina Černe u Rumuniji. Setno ime visu dali su Srbi, koji su s njega gledali otadžbinu iz koje su izbegli u velikim seobama

Piše: Boris Subašić

Izvor:
novosti.rs

Nacionalni park Domogled - dolina Černe, jedan od najlepših u Evropi, nalazi se kraj Đerdapa, nadomak dunavske granice sa Srbijom kod Kladova. Ovaj dragulj prirode je svojevrstan spomenik Srbima koji su ovde nekad živeli u velikom broju kao čuvari Vojne granice Habzburške imperije s Osmanskim carstvom.

Ime Munti Černi ili Černa, prevedeno na moderni srpski jezik glasi Crna planina, a setno ime vrhu Domogled dali su Srbi koji su s njega gledali otadžbinu iz koje su izbegli u velikim seobama. Vrh se nadnosi nad niži Varful Serban - Srpski vrh i Pešteru lui Serban, Srpsku pećinu, sklonište graničara. Njihovi tajni putevi danas su dobro obeležene treking staze na koje dolaze posetioci iz celog sveta.

Nacionalni park Domogled nalazi se na kraju Banatske klisure, prostora od ušća reke Nere u Dunav do Đerdapa. Tu su još od ranog srednjeg veka postojale velike srpske naseobine, o čemu svedoče manastiri Bazjaš i Zlatica, koje je utemeljio Sveti Sava. Banatska klisura vrvi od srpskih toponima, ali su ta imena na geografskim kartama često sve što je ostalo od starosedelaca Srba, koji su se odavno odselili.

#mountainview #domogled #valeacernei #sunnyday #trail #hiking #hikingday

A post shared by Valentin CM (@valentin.cm) on

U nacionalni park Domogled danas dolazi sve više posetilaca iz Srbije, ljubitelja prirode i banjskog turizma. Oni kao bazu za vikend izlete koriste istorijsku Banju Herkulanu u klisuri Černe, koja je udaljena samo tridesetak kilometara od graničnog prelaza sa Srbijom kod Kladova. Tim putem preko brane hidroelektrane Đerdap 1 zaputila se i velika grupa planinara iz PD "Policajac-Josif Pančić". Pod vođstvom iskusnih kolega iz kladovskog društva "Vis" upoznala je fantastične predele Domogleda i doline Černe, divovski vodopad Venturatoarea, kozju stazu kroz tesnu klisuru Cašnei, na čijim vertikalnim zidovima rastu šume crnog bora. U njoj, usred krša nalazi se skrivena u levku vodopada i Đavolja vodenica. Po predanju tu su žito mleli srpski graničari i hajduci koji su kao gorski demoni živeli u gudurama i upadali među Turke nevične planinskom ratovanju.

#roadtrippin #roemenië #romania #serbia #binnenlanden #cornevera #parculnational #domogled #valeacernei #nofilter

A post shared by Djeekop de Dichter (@djeekopdedichter) on

Sve u ovim krajevima izgleda fantastično, pa nije teško poverovati u legendu da se u sumporovitim toplim izvorima banje Herkulane kupao polubog Herakle, što mu je dalo snagu da pobedi čudovište Hidru, koje je navodno živelo baš u kanjonu Černe. U to su verovali i Rimljani koji su u klisuri napravili prvo banjsko lečilište čim su pod Trajanom prešli na levu obalu Dunava i pobedili Dačane. O veličini antičke Banje Herkulane svedoči šest velikih Heraklovih statua koje su pronađene u 19. veku kada je ovde izgrađen superluksuzni banjski centar za "krem" habzburške monarhije.

Car Franc Jozef je tu lečio reumatizam, a najredovnija gošća bila je carica Elizabeta, poznatija po nadimku Sisi. Dame tvrde da od banjske vode Heraklane koža postaje fina i meka kao baršun. Na oko dva kilometra od te istorijske celine, koja deluje avetinjski zapušteno, napravljena je nova banjska zona s ogromnim hotelima visoke kategorije, ali i manjim hostelima i vilama na obali Černe, tako da je moguće naći smeštaj za svačiji džep.

#Domogled #zigzagprinromania #GoZiggy #picture #pic #Romania #photo #photography #clouds #mountain #sky #free #liberty #green #blue

A post shared by Stefanita Ciubotaru (@sssttteeefffaaannn) on

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.